Tällaisia temppuja tulevaisuuden auto osaa

Bosch esittelee Las Vegasissa konseptiauton, jossa näytetään tulevaisuuden liikenteen tekniikkaa. Bosch

Teppo Komulainen

Tulevaisuuden auto tunnistaa kuljettajan kasvot ja säätää ohjauspyörän, peilit, sisälämpötilan ja radioasemat kuljettajan henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Tämä on vain yksi uusi ominaisuus, jonka autoteollisuuden tekniikkaa valmistava saksalainen Bosch esittelee konseptiautossaan Las Vegasissa CES-kuluttajaelektroniikkamessuilla.

Samassa autossa on ensimmäinen tuntopalautteella varustettu eleohjauksen järjestelmä. Ultra Haptics -startup-yrityksen kanssa kehitetty tekniikka hyödyntää ultraääniantureita, jotka tunnistavat eleet ja antavat niistä palautetta.

Kosketusnäytön tuntopalaute taas saa näytöllä näkyvät painikkeet tuntumaan todellisilta, Bosch kertoo. Kun ruutua voi käyttää siihen koskematta, kuljettaja voi pitää katseensa tiessä, mikä parantaa liikenneturvallisuutta.

Haptinen kosketusnäyttö sai viime vuonna CES Innovation Award -palkinnon, ja tekniikka on sittemmin ottanut suuria harppauksia kohti sarjatuotantoa, Bosch kertoo.

Ulkopeilit on korvattu digitaalisilla peileillä, joissa olevien videoantureiden kuvat näkyvät auton sisäpuolen näytöillä. Näkymän laajuus vaihtelee nopeuden mukaan, sillä esimerkiksi maantiellä on olennaista näyttää, mitä takana tapahtuu, ja kaupunkiajossa taas laajemmin ympäristöä.

Automatisoidussa ajamisessa auto kertoo kuljettajalle muun muassa sen, onko automatisoitu ajaminen tietyllä reitillä mahdollista. Auto myös ilmoittaa etukäteen, kuinka paljon on aikaa siihen, kun kuljettajan on taas otettava ohjat käsiin.

Älykotisovelluksen avulla auto pystyy pitämään yhteyttä kotiin ja tarkistamaan esimerkiksi kodin lämpötilan ja ruuan määrän jääkaapissa. Kauppalistan lähettäminen ruokakaupan lähetille onnistuu sekin.

Tulevaisuudessa myös ajoneuvot viestivät keskenään. Boschin kaavailuissa se ei koske pelkästään autoja, vaan autoon tulee tieto myös esimerkiksi polkupyöristä ja päinvastoin. Tiedon perusteella voidaan välttää törmäyksiä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut