Ensi vuosi on sekunnin normaalivuotta pidempi

Karkaussekunti otetaan käyttöön puolilta öin.

Vanhan ajan arvokelloja. Katja Luoma

Timo Riistaniemi

Vuosi 2017 on sekunnin pidempi kuin normaalivuosi: vuotta jatketaan vuoden vaihtuessa yhdellä karkaussekunnilla, ja aikaeron takia se sattuu Suomessa noin aamukahteen uudenvuodenpäivänä.

Maapallon oikeasta ajasta vastaava IERS-järjestö (International Earth Rotation and Reference Systems Service) on kansainvälinen tieteellinen organisaatio. Karkaussekunti tarvitaan, jos maapallon pyöriminen hidastuu.

– IERS päättää karkaussekunneista sen mukaan, miten maapallon pyöriminen hieman vaihtelee. UTC-aika eli normaalin sekunnin ja vuoden pituus on sidottu vuodesta 1967 Cesium-atomiin, jonka taajuus ei muutu. Kun näyttää siltä, että karkaussekunti tarvitaan koska maapallon pyöriminen ei täsmää sekunnin määritelmän kanssa, siitä ilmoitetaan muutamaa kuukautta etukäteen. Edellinen karkaussekunti oli kesällä 2015, VTT:n Mikes Metrology-yksikön erikoistutkija, filosofian tohtori Anders Wallin kertoo.

– Aika etenee lähellä keskiyötä siten, että vuoden viimeisessä minuutissa on 61 sekuntia: 23:59:59, 23:59:60, 00:00:00, 00:00:01 ja niin edelleen, Wallin täsmentää.

Korjaus tehdään Suomen paikallisaikaa 1.1.2017 kello 01:59:60.

– Tulevia karkaussekunteja ei voida ennustaa, sillä maapallon pyörimistä ei osata ennustaa tarkasti, Wallin toteaa.

Dinosaurusten aikaan maapallo pyöri kokonaisen kierroksen noin 23 tunnissa.

Karkaussekunnista kertoi Suomessa ensimmäisenä Yle. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan karkaussekunteja on sitten vuoden 1972 sijoitettu ajanlaskuun kaikkiaan 26 kappaletta.

– Norjassa karkaussekunti ajoittuu aikaan 00:59:60, joten Norjassa ensi vuosi on sekunnin tätä vuotta pidempi, NRK kirjoittaa.

NRK esittää kaikkiaan 20 hyvää tapaa käyttää vuoden ylimääräinen sekunti. Ehdotuksista lutuisimpia ovat "suukota rakastasi", "ole lastesi kanssa", "ota selfie" sekä "paina matkapuhelimesi lähetä-nappia ja lähetä hyvän uudenvuoden toivotus".

Lähde: Yle, NRK

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.