Johtuuko akne suklaan syönnistä? Asiantuntija vastaa

Mustapäitä ja finnejä ei kannata puristella itse kotona, koska ihohuokoset voivat rikkoutua ja laajentua. Vesa Vuorela

Sirpa Silmäri 

Ihminen ei voi vaihtaa ihotyyppiään. Se on perinnöllinen. Perimän lisäksi ihon kuntoon vaikuttaa jokaisen yksilöllinen hormonitoiminta, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

Nämä kaksi seikkaa selittävät, miksi toisella on kuulas, sileä iho ja toisella se kukkii valtoimenaan.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu tähdentää, etteivät finnit ja akne ole kenenkään oma valinta tai johdu suklaan syönnistä.

– Ruokavaliosta voi tulla muutamia yksittäisiä näppylöitä, mutta jos niitä on jatkuvasti ja laajasti, kysymys on ihosairaudesta.

Ihon epäpuhtaudet ovat usein aknen lievä muoto, johon auttavat rasvoittuvan ihon ja aknen paikallishoitovalmisteet.

– Akne on tulehduksellinen immunologinen ihosairaus. Siihen on olemassa tehokkaat lääkkeet, Ihoakatemian ylilääkärinä työskentelevä Uibu toteaa.

Akne ei välttämättä parane itsestään ja voi hoitamattomana johtaa pysyvien arpien kehittymiseen.

– Vaikka lievempiä arpia voidaan poistaa ja syvempiä tasoittaa, virheetöntä ihoa ei pystytä enää palauttamaan. Siksi iho on syytä hoitaa kuntoon ennen arpien syntymistä.

Samat ihonhoito-ohjeet eivät sovi kaikille, sillä jokaisen ihotyyppi, ihon kunto ja sen reagointitapa ovat yksilöllisiä. Meikit pitää poistaa illalla kasvoilta. Ihoärsytystä tai allergista ihottumaa voi tulla myös meikkituotteiden käytöstä.

– Mustapäihin ja märkänäppylöihin taipuvaisten ei kannata käyttää edes iholta poistettavia puhdistusöljyjä eikä rasvaisia kosteusvoiteita.

Mikäli ihohuokoset ovat laajentuneita, ja iho herkästi rasvoittuva, hellävaraisen kotikuorinnan voi tehdä noin kerran viikossa.

– Herkästi punoittavalle ja hiussuonia kehittävälle tai ihottumaiselle iholle ei tehdä kuorintaa lainkaan, Uibu neuvoo.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut