Kauas matkustettaessa passissa pitää olla pelivaraa

Passit eivät unohdu hotelliin, jos kotiin lähtöä edeltävänä iltana laittaa toisen kenkänsä samaan tallelokeroon. Timo Filpus

Teppo Komulainen

Kuluttajaoikeusneuvoja Martti Suhonen muistaa vielä vuosien jälkeen hyvin, millainen oli hänen saamansa ensimmäinen puhelu nykyisessä toimessaan. Se tuli oululaiselta perheeltä, joka oli lentänyt Helsinki-Vantaalle.

– He olivat lähtöportilla ja kysyivät, mitä he tekevät, kun passi ei ole voimassa matkan jälkeen kuutta kuukautta, eivätkä he pääse siksi koneeseen, Suhonen kertoo.

Sittemmin monet matkanjärjestäjät ovat alkaneet kertoa, mikäli kohdemaassa on tällainen erityisvaatimus, mutta Suhosen mielessä on tuorekin vastaava tapaus.

– Se on tavallaan pikku asia, jonka voi hoitaa helposti. Muuten matka tyssää lentoasemalle.

Ulkoministeriö ei pidä listaa maista, joissa tällainen tiukempi vaatimus on.

– Lähtökohtaisesti tosi monet Euroopan ulkopuoliset maat Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa edellyttävät tätä. Sen lisäksi on hyvissä ajoin syytä ottaa selvää, tarvitaanko matkakohteessa viisumia. Sen saaminen voi kestää pitkäänkin. Helposti saattaa mennä ainakin pari viikkoa maassa kuin maassa, huomauttaa kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

Joskus alaikäinen lapsi on päässyt lomakohteeseen sisaruksensa passilla, mutta matkakohteessa onkin selvinnyt, että matkaan on lähtenyt väärä passi.

EU:n sisällä jotkin lentoyhtiöt päästävät paluulennolle passikopiolla ja poliisiraportilla, mutta se on tarkistettava lentoyhtiöltä. Mikäli nämä paperit eivät riitä, paikallisesta suurlähetystöstä on hankittava uusi väliaikainen passi ennen paluuta.

Passeja myös häviää paljon matkoilla, Kuparinen kertoo. Taskuvarkaat iskevät tyypillisesti suurkaupunkien ihmisvilinässä.

– Jos passi katoaa maassa, jossa Suomella ei ole omaa edustustoa, matkalainen voi kääntyä minkä tahansa muun EU-maan edustuston puoleen siinä maassa ja hakea sieltä niin sanottua hätämatkustusasiakirjaa, Kuparinen neuvoo.

Ei riitä, että muistaa ottaa passin kotoa reissuun. Se pitää muistaa kaivaa esiin myös, kun paluu kotiin on edessä.

Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsola kertoo, että moni unohtaa passin hotellihuoneensa tallelokeroon. Tämän mokan voi välttää yksinkertaisella kikalla.

– Jos on vaikkapa aikainen lähtö aamulla, niin samalla, kun laittaa esille seuraavan päivän matkavaatteet, kannattaa laittaa toinen kenkä tallelokeroon passin viereen. Kukaan ei lähde yhdellä kengällä matkaan, joten silloin tallelokero tulee avattua ja passi pois otettua, Metsola neuvoo.

Lisäksi ennen matkaa kannattaa huolehtia matkavakuutus kuntoon. Kuparisen mukaan useampi kuin joka kolmas suomalainen jättää varautumatta matkalla sairastumiseen.

– Se voi maksaa jo vuorokaudessa tuhansia euroja. Siihen nähden muutaman kympin matkavakuutus on aika pieni investointi.

Myös matkatavaravakuutus voi olla tarpeen, mikäli matkalainen ottaa mukaan arvokasta tavaraa.

– Henkilökohtaisesti en pidä matkatavaravakuutusta niin tärkeänä. Minulla itselläni matkalaukku on monesti arvokkain kuljetettava. Matkatavarat ja vaatteet eivät ole kovin välttämättömiä, jos menee johonkin lämpimään maahan, Suhonen toteaa.

Monesti vahinkoja sattuu humalassa.

– Huomiokyky herpaantuu, kun ollaan vähän juhlatuulella, eikä pidetä omaisuudesta niin hyvin huolta tai seurata esimerkiksi liikennettä. Se on monessa paikassa suurin riski, että on hyvin erityyppinen liikenne kuin Suomessa, Kuparinen arvioi.

Ensimmäistä kertaa esimerkiksi Etelä-Eurooppaan tai Pohjois-Afrikkaan matkustavalle ruuhkainen ja äänekäs liikenne voi olla melkoinen sokki.

– Itse olin matkaoppaana Egyptissä ja Turkissa, joissa kommunikoidaan torvea soittamalla. Kysytään kuulumiset ja vastataan kysymykseen. Kerrotaan myös se, että tuo on lähdössä ohittamaan oikealta tai vasemmalta puolelta. Se on vähän kuin morsetusta. Valojakin vilkutellaan samaan tyyliin, kertoo matkaopaskoulun johtaja Johanna Santala Päivölän opistosta.

Jos kokemusta matkailusta on vähän, eikä kielitaito ole vahva, kannattaa ensimmäisillä reissuilla turvautua valmismatkoihin ja suomenkielisiin varaussivustoihin, Suhonen kehottaa. Kuluttajaoikeusneuvoja on kuullut muun muassa tapauksesta, jossa syntymäpäiväporukka luuli varanneensa lentoliput englanninkielisiltä sivuilta, mutta lentokentällä kävi ilmi, ettei näin ollutkaan.

Varsinkin omatoimimatkat kannattaa yleensä maksaa luottokortilla, jolloin lentoyhtiön konkurssitilanteessa luottoyhtiö vastaa rahojen saamisesta takaisin. Lisäksi Suhonen suosittelee olemaan tarkkana lippuja varatessa, jotta nimet ovat passin mukaiset ja matkustuspäivämäärät oikein.

– Liput ovat usein sellaisia, ettei niissä ole vaihto- eikä peruutusoikeutta. Jos kirjoitat päivämäärän tai nimen väärin, iso raha voi mennä hukkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.