"Jos jaksaa leipoa, jaksaa käydä töissäkin"

Tanskalaisnaisen leipomista joulupullista nousi maanlaajuinen kohu.

Jouluherkkuja: italialainen panettone. Nousiainen Janne

Timo Riistaniemi

Tanskan Ålborgissa asuva Anita Bang Degn, 48, leipoi viime viikonloppuna joululeivonnaisia ja teki kuten monet tekevät: pisti leivonnaisista otettuja valokuvia Facebook-profiiliinsa. Sitä Degnin ei olisi pitänyt tehdä, sillä hän on ollut neljän vuoden ajan selkäsairauden takia sairauslomalla työstään Ålborgin kunnasta. Parhaillaan hän on työkuntoutuksessa kunnan keittiössä, ja viikoittaisia työtunteja on 12.

Ålborgin kunta noteerasi Degnin kuvat toteamalla, että jos jaksaa leipoa, jaksaa käydä töissäkin: Degnin viikkotyötuntien määrä määrättiin nostettavaksi 16 tuntiin.

– Olin kunnasta tulleen puhelinsoiton jälkeen ihan shokissa, Degn kuvaili tanskalaisille päivälehdille.

Hän sanoo tuntevansa, että joululeivonnaisten leipominen olisi jotenkin väärin. Degnin tapaus on noussut Tanskassa korkeimman tason keskusteluun.

– On tärkeää, että ihmisillä on sosiaalista elämää. Emme saa estää ihmisiä paistamasta joulupullaa, elinkeinoministeri Troels Lund Poulsen sanoi Tanskan TV2:n haastattelussa.

Kärkevämpiäkin kommentteja on kuultu:

– Maksan miljardi kertaa mieluummin veroja siitä, että Anita saa leipoa pyhäpäivänä pikkuleipiä kuin siitä, että joku kunnan virkamies kyttää yksityisten ihmisten Facebook-tilejä, kommentoi muuan yksityishenkilö TV2:n uutista.

Anita Bang Degn kummastelee itsekin kommentteja hänen oman työkykynsä paranemisesta:

– Ostin kaupasta pakastettuja taikinarullia, jotka levitin uunipellille ja joista tein leivonnaisia. Millainen kunnan vaatimus olisi ollut, jos olisin tehnyt vaikka perunamuusia kuorimattomista perunoista?

Ålborgin kunta pitää edelleen sosiaalista mediaa yhtenä asiallisena tiedonhankintakanavana, mutta korostaa, ettei esimerkiksi työntekijän työkyvyn kokonaisharkinta voi pohjautua pelkästään siihen. Anita Bang Degn on kuitenkin saanut kunnasta anteeksipyynnön. Hän kuitenkin aikoo tehdä jatkossa 16 tunnin työviikkoa työkuntoutuspaikan menettämisen pelosta.

Lähde: Expressen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.