Matkailija: Oletko tutustunut jo Tatarstaniin?

Kaikkien uskontojen temppeli kertoo Tatarstanin uskonnollisesta monimuotoisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Jukka Torikka

Jukka Torikka

Tatarstan yhdistää kiehtovalla tavalla jasmiinintuoksuista itää ja hehkuvan värikästä etelää. Alueella kohtaavat tataarien islamiin nojaavat perinteet ja rikas venäläinen kulttuuri. Uskonnosta ja etnisyydestä riippumatta väestöryhmät elävät sovussa, kuten rinnakkain seisovat moskeijoiden minareetit ja ortodoksikirkkojen sipulikupolit.

Tatarstan on hyötynyt taloudellisesti alueen luonnonvaroista ja teollisuudesta, mitkä ovat tehneet siitä yhden Venäjän vauraimmista alueista. Tasavallan pääkaupungissa Kazanissa vauraus näkyy: suihkulähteet ovat hulppeita, puistot hoidettuja, kadut siistejä ja rakennukset kauniita. Kun Kazan täytti tuhat vuotta, monia kulttuurihistoriallisia rakennuksia kunnostettiin, ja nyt palatsimaisten rakennusten reunustamat kadut muistuttavat Pietaria.

Yli miljoonan asukkaan Kazan erottuu muista Venäjän metropoleista edukseen kompaktiudellaan. Käytännössä kaikki mielenkiintoiset nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä tai korkeintaan nopean metromatkan päässä.

Runoilija Gabdulla Tukain mukaan nimetty keskeinen aukio on hyvä nollapiste, josta lähteä tutkimaan kaupunkia. Käyskentele vaikkapa etelään kohti vinokattoista ja näyttävää Kamalin teatteria, jossa näytelmät esitetään tataarin kielellä. Teatterilta näet kauniin ja mystisen Kaban-järven ja voit jatkaa matkaa Kazanin tataarialueelle, jossa on perinteisiä, hyvin värikkäitä tataarityylisiä rakennuksia, kaupungin vanhimmat moskeijat sekä tataariruokaa tarjoavia ravintoloita.

Uskonnolliset rakennukset Tatarstanissa ovat upeita ja niiden koristelussa tuntuukin olevan kilpavarustelun henkeä.

Ehkä näyttävin rakennus on Kol Sharifin moskeija, jonka kirkkaan siniset katot hohtavat yli Kazanin kaupunkikuvan Kremlin valkeiden muurien takaa. Moskeijaan voi astua sisään kuka tahansa, joka tahtoo nähdä värikkyyttään loistavat koristelut ja islamilaisen taiteen. Portaita pitkin pääsee ylös näköalatasanteelle tarkastelemaan rakennusta avarammasta näkökulmasta.

Ortodoksikirkot vastaavat monipuolisuudella, värikkyydellä ja alttarien kultaloistolla. Kivenheiton päässä Kol Sharifin moskeijasta seisoo Marian ilmestyksen kirkko, joka rakennettiin Iivana Julman vallattua Kazanin kaanikunnan vuonna 1552.

Uskonnollisten rakennusten vastapainoksi Kazanissa voi ihailla muitakin ylenpalttisen komeita nähtävyyksiä.

Kremlin takana on maanviljelijöiden palatsiksi nimetty maatalousministeriön rakennus, joka näyttää kupoleineen ja julkisivua koristavine valtavine puineen ikiaikaiselta linnalta.

Kazanka-joen vastarannalla on juomapikaria muistuttava avioliittopalatsi. Sekä se että maanviljelijöiden palatsi ovat uskomattomia näkyjä varsinkin tyylikkäissä iltavalaistuksissaan.

Ehkä antoisimmalla tavalla Tatarstaniin keskittynyt kulttuurien monimuotoisuus maistuu Kazanin ruokatarjonnassa. Venäläisen keittiön herkkujen, kuten pelmenien, borsch-keiton ja blinien lisäksi kaupunki tarjoaa helposti paitsi tataari-, myös vaikkapa georgialaisia ja uzbekistanilaisia ravintoloita. Kokeile esimerkiksi Universitetskaja-kadulla sijaitsevan Rubai-uzbekkiravintolan pilovia, joka muistuttaa etäisesti risottoa.

Nähtävyyksiä katsellessa tulee helposti jano. Virvoittavan juoman etsiminen eläväisestä kaupungista on helppoa, sillä kahviloita ja baareja on joka nurkalla. Craft-olutbaareja, joilla on laajat valikoimat sekä paikallisia että kansainvälisiä erikoisoluita, sijaitsee ainakin Baumann- ja Pushkina-kaduilla. Oluttrendit ovat hämmästyttävän samanlaiset kuin Suomessa. Parhaiten kazanilaisille maistuvat vahvasti humaloidut ipat, mutta happamat oluet ovat kasvattamassa suosiotaan. Kesäaikaan kvassia, eräänlaista itäeurooppalaista kotikaljaa, myydään laseittain tynnyrin näköisistä katukioskeista.

Jos Neuvostoliitto-retroilu kiinnostaa, Universitetskajan kadulla sijaitsee kaksikin neuvostohenkistä museota: Neuvostoelämäntavan museo sekä koskettavasti nimetty Onnellisen lapsuuden museo. Niissä voi katsella muun muassa neuvostoaikaisia leluja, vaatteita, pelejä ja propagandaa.

Suoria lentoja Helsinki-Vantaan ja Kazanin välillä on varattavissa Finnairin verkkosivuilta.

Tatarstanin tasavalta kuuluu Venäjään, joten matkaa varten tarvitsee Venäjän viisumin.

Suurin osa kylteistä on venäjäksi ja tataariksi, joita molempia kirjoitetaan kyrillisillä aakkosilla. Nuorempi polvi puhuu englantia hyvin ja mielellään.

Kazanissa on sekä edullisempia hotelleja, kuten Tatarstan, että ylellisempiä, kuten Grand Hotel Kazan ja Shelyapin.

Ruplan kurssi on pudonnut suhteessa euroon, mikä tekee ostoksista melko edullisia. Tällä hetkellä yksi euro on noin 60 ruplaa.

Luottokorttia voi käyttää käytännössä kaikkialla, mutta julkista liikennettä ja takseja varten kannattaa varata käteistä.

Metrorahakkeet ostetaan asemalta ennen matkaa. Raitiovaunuissa, linja-autoissa ja trolleybusseissa lippu ostetaan ajoneuvossa rahastajalta. Liput maksavat 25 ruplaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.