Odottavien äitien nykytrendi: Tällättynä kohti synnytyssalia

Monet raskaana olevat laitattavat tai ainakin haluaisivat huolitella niin ripset kuin hiuksetkin ennen synnytystä. Vauva-arjessa itsensä ehostamiseen ei aina ole aikaa. EPA/FRANCK ROBICHON

Kristiina Poutiainen

Odottavien äitien haluamat huolitteluhoidot, kuten ripsien kestovärjäykset ja pidennykset ovat viime vuosina lisääntyneet, kertovat kauneudenhoitoalan ammattilaiset.

– Ne ovat lisääntyneet roimasti. Ripsien laitto on ihan yleistä raskaana olevilla ja pienten vauvojen äideillä. Jotkut sanovat haluavansa näyttää huolitelluilta juuri synnytyssalissa, ja silloin meikkaamiseen ei ehdi panostaa. Onhan se mukava näyttää sukulaisille kuvia, joissa on huoliteltu, perustelee kuopiolaisen Kynsi- ja kauneusstudio Charisman yrittäjä Susanna Koponen.

Laittautuminen ei koske pelkästään h-hetkeä.

– Osa haluaa ripsiin pidennykset tai värjäyksen, että myöhemmin vauva-arjessa olisi helposti siistimmän näköinen. Pienen lapsen kanssa kun ei aina ehdi ulkonäköön panostaa, Koponen kertoo.

Jalkahoidossa taas hieronta helpottaa turvonneita ja rasittuneita jalkoja, ja ammattilainen yltää lakkaamaan varpaatkin.

– Varsinkin raskauden loppumetreillä halutaan hemmottelua arkeen, lisää Etelä-Suomen Kosmetologikoulun työnohjaaja Nelly Kiuru.

Odottaville äideille on tehty myös ruiskurusketuksia ja sokerointeja, eli karvanpoistoja.

– Eräs asiakas halusi rusketuksen, koska ei halunnut olla valkoinen synnytyssalin kelmeissä valoissa, kertoo Koponen.

Sokerointi tehdään paitsi genitaalialueelle myös sääriin.

– Maha on usein edessä, ettei itse pysty karvoja höyläämään, ja naiset haluavat olla siistejä synnyttäessäkin. Monet kokevat, että haluavat säilyttää oman naiseutensa, ja olla kuin ennen raskautta, kertoo jyväskyläläisen kauneuskeskus Lumicci yrittäjä Pirjo Saari, jolle tulee raskaana olevia asiakkaita viikoittain.

Monet Savon Sanomien kyselyyn vastanneista naisista – nekin, jotka eivät muuten välitä huolitellusta ulkonäöstä – kertovat siistineensä sääri- ja genitaalialueen karvoituksen. Kätilöt ovat huomanneet saman trendin.

– Vielä 1990-luvulla kätilöt joutuivat ajamaan häpykarvoja, koska joskus ompelu oli hankalaa karvoituksen takia. Nyt genitaalialueet ovat siisteinä, eikä ongelmaa ole, kertoo Helsingin Kätilöopistolla 25 vuotta työskennellyt kätilö.

Ulkonäköasiat sen sijaan eivät pistä silmään kätilöiden arjessa.

– Ihmiset yleensäkin ovat laitetumman näköisiä ja huolitellumpia, ei synnyttäminen tee poikkeusta. Ihmiset jaksavat panostaa enemmän ulkonäköön, ja jokainen saa olla minkä näköinen vain, Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) Naisten akuuttikeskuksesta kerrotaan.

KYSin synnytysvalmennuksissa puolestaan muistutellaan, ettei rakenne- ja geelikynsiä suositella synnyttäjille.

– Sitä joudutaan tuomaan aika paljon esiin. Kun happisaturaatiomittari laitetaan synnyttäjän sormeen, mittaamista hankaloittaa, jos naisella on rakenne- tai geelikynnet.

Kätilöiden näkökulmasta ensimmäiset kuvat otetaan pääsääntöisesti vauvasta, eivätkä äidit tuo omaa ulkonäköään esiin.

Raskaana olevien kiinnostusta huolitteluhoitoihin on nostanut myös lisääntynyt tarjonta.

– Ennen hiuksiakaan ei oikein uskallettu värjätä raskaana ollessa, kun ei tiedetty, voiko siitä olla vahinkoa sikiölle. Nyt aineita on tutkittu enemmän, tuotteet ovat hellävaraisempia ja se lisää uskallusta, tarkentaa joensuulaisen Studio SB:n kosmetologi Ida Nousiainen.

Lue myös, mitä lukijamme vastasivat, kun kysyimme, ovatko ulkonäköasiat mielessä synnytyksen lähestyessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.