Kuluttaja-lehti: Näin valitset joulukukan

Kielo oli suosituin sata vuotta sitten.

Amaryllikset kasvavat joulumarkkinoille kasvihuoneessa. Anttonen Agata

Timo Riistaniemi

Suomalaiset ostavat joka vuosi joulukukkia noin sadalla miljoonalla eurolla.

– Tämä on noin viidesosa vuoden kukkamyynnistä. Suomessa joulukukkien viljely työllistää arviolta tuhat ihmistä. Joulukukkien viiden kärki on yleensä joulutähti, ritarikukka, hyasintti, leikkotulppaani ja atsalea, kirjoittaa Kuluttaja-lehti.

Muutoksia on tapahtunut:

– Sata vuotta sitten kielo oli suosittu, mutta nykyään se on kallis ja harvinainen.

Ovatko jotkin joulukukat myrkyllisiä tai allergisoivia, Kuluttaja kysyy.

– Joulukukista ainoastaan kielo ja jouluruusu ovat myrkyllisiä. Vastoin sitkeää harhaluuloa joulutähti ei ole myrkyllinen, eikä aiheuta vaaraa lemmikeille tai lapsille. Sen voimakas tuoksu ja aukeavista kukista tuleva siitepöly voivat kuitenkin ärsyttää herkkiä. Tuoksuherkän kannattaa välttää myös voimakastuoksuista hyasinttia. Ritarikukka on herkälle turvallinen valinta: se ei tuoksu ja erittää vain vähän siitepölyä.

Miten saan joulukukan kestämään?

– Huolettomin joulukukka on ritarikukka. Sitä ei tarvitse välttämättä edes kastella. Jos kasville antaa liikaa vettä, se voi alkaa venyttää varttaan ja kaatua kyljelleen. Huoneenlämmössä ritarikukka voi pärjätä kaksikin kuukautta. Myös hyasintti on helppohoitoinen.

– Joulutähti ei siedä lainkaan viimaa eikä pakkasta. Huolellisesti kotiin tuotuna se voi kuitenkin kestää kevääseen asti. Kasteluksi riittää tilkka vettä kahdesti viikossa. Atsalea on vaativampi: se pitäisi uppokastella parin päivän välein upottamalla reiällinen istutusruukku veteen, esimerkiksi lavuaarissa, Kuluttaja neuvoo.

Suurin osa joulukuista on kotimaisia:

– Suurin osa joulukukista on Suomessa kasvatettuja, esimerkiksi joulutähdistä yli 70 prosenttia kasvatetaan Suomessa. Täysin kotimaisia nekään eivät ole, sillä pistokkaat ja sipulit tulevat ulkomailta. Joulutähtien pistokkaat saapuvat Etiopiasta tai Keniasta ja ritarikukkien sipulit Brasiliasta. Kotimaassa myyntiin kasvatetun joulukukan tunnistaa sirkkalehtimerkistä, jossa on vihreä lehti ja lehden muotoinen Suomen lippu.

Lähde: Kuluttaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.