Kuluttaja: Lohen terveellinen rasva on vähentynyt puoleen

Syynä on kalojen muuttunut ruokavalio.

Norjalaislohi on Kuluttaja-lehden mukaan suomalaisten suosiossa.

– Suomalaiset syövät kasvatettua Nor­jan lohta keskimäärin runsaat 4 kiloa vuo­dessa. Se on liki kolmannes kaikesta suo­malaisten kalan kulutuksesta. Saman ver­ran syödään kaikkia kotimaisia kaloja yhteensä.

Lohi on myös joulupöydän herkku:

– Kasvatettu Norjan lohi on Suomen ylivoimaisesti syödyin kala, joka kuu­luu erottamattomasti joulupöytään. Terveyden kannalta lohen suosio on hyvä asia. Lohta kan­nustetaan syömään erityisesti sen sisältämien terveellisten omega­-3­-rasvahappojen vuoksi. Kasvatettu lohi ei kuitenkaan ole enää yhtä terveellistä kuin aikaisemmin. Sii­nä on yli puolet vähemmän sydän-­ ja verisuoniterveydelle tärkeitä omega­-3-­rasvahappoja kuin vielä noin kymmenen vuotta sitten. Näin sanoo brittiläisen Stirlingin yliopiston professori Douglas Tocher, joka on tutkinut kasvatetun lohen rasvahappokoostumusta, Kuluttaja-lehti kirjoittaa.

Lasku on merkittävä:

– Vuonna 2006 sadassa grammassa lohta oli EPA-­ ja DHA-ras­vahappoja 2,74 grammaa. Viime vuonna nii­tä oli enää puolet siitä. Lasku on kiihtynyt vuodesta 2010.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemät analyysit vahvistavat, et­tä Norjan lohen rasvahappokoostumus on heikompi kuin skotlantilaisen. Kasva­tetussa Norjan lohessa on EPA­ ja DHA­ rasvahappoja yhteensä 1,2 grammaa 100 grammassa.

Kasvatetun lohen terveellisyyden heiken­tyminen johtuu kalalle syötetystä rehus­ta.

– Rehu sisältää vähemmän kalaa kuin ai­kaisemmin. Perinteisesti kasvatettua kalaa on ruo­kittu kalajauholla ja ­-öljyllä. Ylikalastuk­sen vuoksi rehukalojen määrä on kuiten­kin vähentynyt. Se on nostanut kalaöljyn ja -­jauhon hintaa tuntuvasti. Kalanrehun sisältämää kalaa on kor­vattu kasviproteiinilla, kuten soijalla tai härkäpavulla, sekä kasviöljyllä, joka on yleensä rypsiöljyä. Jos kasvisperäisiä raaka-­aineita ei lisättäisi, kalaa ei olisi kaupassa riittävästi tarjolla, Kuluttaja kirjoittaa.

– Emme voisi syödä ny­kyisiä määriä halpaa norjalaista lohta ja kotimaista kirjolohta, jos rehut eivät oli­si muuttuneet, sanoo erikoistutkija Jouni Vielma Luonnonvarakeskus Lukesta Kuluttaja-lehdessä.

Myös kotimaisen kirjolohelle syöte­tyssä rehussa on vähemmän kalaa kuin aiemmin. Norjalaislohen ravinnossa kalan osuus on kuitenkin laskenut rajummin.

Lähde: Kuluttaja

 

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut