Päätösten kanssa oli raskasta elää ennen ryhmää

Maiju Karhunen

Kaksi lääkäriä perusti Oulun yliopistollisen sairaalan lastenklinikalle eettisen keskusteluryhmän muutamia vuosia sitten.

– Lääkärit olivat osallistuneet Münchenissä eettisen konsultoinnin konferenssiin ja huomanneet kaipaavansa apua eettiseen päätöksentekoon. Niinpä he laittoivat oman ryhmän pystyyn osastollaan, kertoo Itä-Suomen yliopiston sosiaalipsykologian väitöskirjatutkija Salla Saxén.

Saxén haastatteli kahta ryhmässä toiminutta lääkäriä ja viittä hoitajaa yksittäin terveydenhuollon ammattilaisten eettistä päätöksentekoa käsittelevää väitöskirjaansa varten.

– Kokemukset Oulun ryhmästä olivat todella positiivisia. Paljon kiiteltiin sitä, että maailmankuvat olivat avartuneet ryhmän myötä.

Lääkäreille ryhmäkeskustelut olivat olleet myönteinen kokemus.

– Lääkärit sanoivat, että ennen ryhmän mukanaan tuomaa tukea erityisesti hoidon rajaamista koskevien päätösten, kuten ottaako joku irti hengityskoneesta, kanssa oli ollut raskasta elää.

Salla Saxén työstää parhaillaan toista artikkelia väitöskirjaansa varten. Hän tarkastelee artikkelissaan rinnakkain Lääkärin etiikka (2013) ja Sairaanhoitajan eettiset pelisäännöt (2012) -kirjoja.

Tarkoituksena on analysoida, miten kirjoissa käsitteellistetään hoitamisen etiikkaa.

Saxén kertoo huomanneensa, että kirjoissa on kaksi varsin erilaista näkökulmaa.

– Eettisesti valveutuneen sairaanhoitajan merkki on se, että jos hän ei tiedä kaikkea, hän pystyy myöntämään oman tietämättömyytensä ja elämään epävarmuuden kanssa.

Sen sijaan Lääkärin etiikka -kirjasta Saxén ei ole löytänyt vastaavaa puhetta epävarmuudesta.

– Kirjasta välittyy kuva, että lääkäri tietää kyllä, mikä on oikein, ja että päätökset olisivat ainakin pääasiallisesti luonteeltaan selkeitä, Saxén kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut