Jos nuori saa ilkeitä anonyymejä kommentteja, apuun voi pyytää esimerkiksi netissä toimivaa Someturvaa.
– Anonyymit kommentit voivat olla laittomia. Niiden taustalla olevat tekijät voidaan löytää IP-osoitteiden perusteella, jos kyseessä on tarpeeksi vakava asia, kertoo Someturvan toimitusjohtaja ja perustajajäsen Suvi Uski.
Vuonna 2018 perustettu Someturva on otettu hyvin vastaan.
– Olemme saaneet nuorilta älyttömän hyvää palautetta. Monet ovat kokeneet, että olemme olleet ainoa paikka mistä saa apua.
Erilaisia rikoksia Someturvaan tulleista tapauksista on yli 60 prosenttia.
– On tullut ilmi rikoksia, esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä, josta nuori ei muuten olisi ikinä kertonut kenellekään. Nuoret kokevat saavansa matalan kynnyksen apua kaikenlaisiin kiusaamistapauksiin.
– Muualta Pohjoismaista ei vastaavaa apua löydy, Uski huomauttaa.
Someturva on maksullinen. Sen tilatessaan saa henkilökohtaisen anonyymin käyttäjätilin. Haastattelijatyökalu kyselee, miten ja kuinka tilanteessa on käynyt, jonka jälkeen turvaoppaat ja asiantuntijat antavat neuvoja ja apua, miten tilanteessa tulisi edetä.
– Monesti jo omat toimenpiteet tuovat eniten iloa sekä hallinnan tunnetta akuutissa tilanteessa. Voimme esimerkiksi auttaa siinä, kuinka profiili saadaan yksityiseksi tai kuinka oman sijainnin paikannus saadaan pois päältä, Uski tarkentaa.
Idea Someturvan perustamiseen syntyi, kun somessa tuli vastaan todella kurjia tilanteia.
– Mietimme kollegojen kanssa, mistä niihin saisi apua ja huomasimme, ettei mistään. Päätimme laittaa tietomme ja taitomme yhteen ja huomasimme pystyvämme auttamaan, Uski kertoo.
Kunta maksaa Someturvan nuorille tällä hetkellä Turussa ja Kauniaisissa.
– Olisi reilua, että joka nuorella olisi yhdenvertainen oikeus käyttää Someturvaa osana kunnan palveluita. Kunnille isoin investointi tulevaisuuten on se, että pidetään nuorista ja lapsista huolta, Uski toteaa.
Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.