Kysyvä saa heti vastauksen riistakeskuksesta

Kimmo Pöri

Yhtenäisessä organisaatiossa riistakeskuksen henkilöstö pystyy Sauli Härkösen mukaan erikoistumaan entistä paremmin, jolloin parhaat neuvot ohjeet saattavat löytyä toiselta puolelta Suomea.

- Metsästäjä voi kuitenkin ottaa yhteyttä tuttuun aluetoimistoon, josta hänet ohjataan tarvittaessa eteenpäin.

Jotkut palvelut nopeutuvat. Jos oman alueen riistapäällikkö olisi esimerkiksi lomalla tai muuten poissa, riistakeskuksesta löytyy aina henkilö, joka voi lupapäätöksen tehdä.

Myös riistanhoitoyhdistykset jatkavat edelleen toimintaansa metsästäjien omatoimisuuteen perustuvina yhdistyksinä.

- On muistettava, että ne tuottavat yhteiskunnan käyttöön vapaaehtoistyötä useiden miljoonien eurojen arvosta.

Kanta ratkaisee Kanalintujen metsästysaikojen säätely tapahtui ennen riistanhoitopiirien päätöksellä. Jatkossa tämä tehtävä siirtyy maa- ja metsätalousministeriölle. Samalla metsästysajoista päättäminen siirtyy nykyistä kesä-heinäkuun vaihdetta paljon myöhäisempään ajankohtaan, kuten elokuun loppuun tai jopa syyskuun alkuun.

- Tältä osin muutos on erittäin hyvä ja tervetullut. Itse asiassa tätä on odotettu jo kauan, Härkönen toteaa.

- Päätökset voidaan jatkossa perustaa juuri valmistuneisiin riistakolmiolaskentojen tuloksiin.

Härkönen myöntää, että syksyn jahtilomien suunnittelu saattaa uudistuksen myötä vaikeutua.

- Riistakantojen tilan täytyy kuitenkin olla määräävämpi tekijä metsästystä koskevia päätöksiä tehtäessä, hän muistuttaa.

Tulevaisuudessa on tarkoitus myös luoda riistamaantieteellisiä suuralueita, jolloin päästäisiin yhtenäisimpiin käytäntöihin kuin nykyisin. Tähän asti metsästyksen rajoituspäätöksiä on tehty riistanhoitoyhdistyksittäin.

- Odotan innolla, miten nämä asiat ratkaistaan joskus tulevaisuudessa valmistuvassa metsäkanalintujen hoitosuunnitelmassa.

Kiireinen jahtimies Härkönen on itsekin innokas metsästäjä. Lähimpänä hänen sydäntään on kanalinnustus ja ennen kaikkea siihen liittyvä kanssakäyminen hyvien erätovereiden kanssa.

Erityisesti turinatuokiot nuotiokahvitteluineen ovat jääneet vuosien varrelta mieleen. Toki muutkin metsästysmuodot maistuvat kaikkiruokaiselle jahtimaiden kulkijalle.

- Myös vesilintu- ja jänisjahdit ovat mieleisiä, kuten hirvestyskin. Aika ei vain tahdo millään riittää niihin kaikkiin.

Suomalainen metsästyskulttuuri ja riistanhoito ovat hänen mielestään osa sellaista suomalaisuutta, joka kelpaa esimerkiksi muuallekin.

- Tästä meidän on pidettävä tiukasti kiinni.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut