Nahkan voi pilata säilytyksessä

Vesa Martikainen

Polvijärveläinen Pentti Hirvonen on tehnyt turkiskauppaa toistakymmentä vuotta ja nähnyt rajuja heilahduksia nahkojen hinnoissa markkinoiden mukana.

Pyytäjä sai esimerkiksi hyvästä supista pari vuotta sitten jopa 40 euroa, mutta viime kaudella vain reilun kympin. Näädän hinta oli 25 eurosta ylöspäin ja ketun 10 euroa.

Hintaan vaikuttaa nahkan koon ohella myös sen käsittely. Hirvonen neuvoo kuivaamaan turkikset ilmavasti korkeintaan huonelämpötilassa. Kosteaksi jäänyt nahka voi homehtua säilytyksessä.

Nahkaa voi kuivattaa taanalla ensin lihapuoli ulospäin. Nahka pitää kääntää toisinpäin ennen kuin se on kuivahtanut liikaa. Sopiva kosteus selviää näppituntumalla.

- Jos kuivahtaa liikaa, niin lämmin nahka taanoineen lumihankeen. Kun antaa nahkan olla siellä jonkin aikaa, niin pehmenee, Hirvonen neuvoo.

Nahka säilyy talvella viileässä ulkotilassa. Kesän yli säilytykseen ulkotila ei sovellu, sillä koiperhoset ja turkiskuoriaiset puhkovat nahkan pilalle.

- Pakastin on hyvä säilytyspaikka, Pentti Hirvonen tietää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut