Tämä otus on lammikoiden pulputusten takana

Jukka-Pekka Räsänen

Kuopion lammikoista on tällä viikolla voinut kuulla pulputtavaa ääntä. Ruplatus ei välttämättä ole kantautunut solisevista puroista, vaan kutuaikeissa ääntelevistä viitasammakoista.

Paras tuntomerkki sammakon ja viitasammakon erottamiseen onkin juuri ääni. Kun sammakon ääntely on selvästi kurnuttavaa, on viitasammakon ”kutsuhuuto” lähempänä veden pulputusta. Äänen on kuvailtu muistuttavan myös pienen koiran haukkumista.

–Ilman muuta ääni on paras tunnistamiskeino, etenkin tähän aikaan vuodesta sammakko ja viitasammakko on helppo erottaa sillä tavalla. Huomattavasti hankalamaa tunnistaminen on, jos sammakon näkee jossain loikkimassa. Viitasammakko on keskimäärin pienempi ja kuono terävämpi, mutta varsinainen ero on takavarpaissa. Ja sekin ero on hyvin pieni ja vaikeasti havaittava, Kuopion luonnontieteellisen museon luontopedagogi Mari Wikholm selvittää.

Savon Sanomien kuvaajaharjoittelija Ville Miettinen kuvasi tällä viikolla viitasammakoita niiden omassa elinympäristössään. Viitasammakoiden kaikkein aktiivisin kutuvire voi olla vain päivien mittainen, joten ajoitus on kuvaamisen suhteen kaikki kaikessa.

– Olen käynyt pitkin kevättä vähintään kerran viikkoon katsomassa, milloin kutu alkaa, Miettinen selvittää.

Paljon on kiinni myös lämpötilasta. Esimerkiksi keskiviikkona sammakoista ei näkynyt jälkeäkään, mutta jo torstaina vähintään kymmenien räpyläniekkojen pulputtava ääni oli selvästi kuultavissa.

Viitasammakko on erittäin arka laji, joka piiloutuu nopeasti pientäkin liikettä havaittuaan.

–Kuvaaminen on pitkälti sitä, että maataan paikoillaan ja odotetaan, että sammakko tulee kameran eteen. Näitä kuvia otin kuusi tuntia, Miettinen nauraa.

 

Lue aiheesta lisää lauantain Savon Sanomista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut