Aamunavaus kansainvälisenä lukutaidon päivänä 2016

Seppo Kononen

Hyvää huomenta kaikki tänä kansainvälisenä lukutaidon päivänä, jota Yhdistyneitten kansakuntien suosittamana vietetään kautta maapallon. Meillä Suomessa jokainen ihminen on opetettu lukemaan pienestä pitäen aina 1700-luvulta lähtien.

Kaikkia lapsia ja nuoria ei lukeminen kiinnostanut varmasti silloinkaan. Pakko oli kuitenkin opetella, koska muutoin ei päässyt avioliittoon. Valtion ja kirkon vaatimus oli tiukka, mutta toisaalta viisas. Hyvä lukutaito ja sen myötä hyvä koulutus nostivat Suomen ja muut Pohjoismaat maailman edistyneimmiksi ja myös vauraimmiksi maiksi.

Lukutaito ei tule kuitenkaan synnyinlahjana, vaan jokaisen on hankittava se vuorollaan. Tämä on syytä pitää mielessä, jos haluamme pitää Suomen maailman parhaitten maitten joukossa.

Viimeisimmät lukutaitoa ja koulumenestystä mittaavat kansainväliset vertailut - niin sanotut Pisa-tutkimukset - kertovat, että asiat eivät ole nyt ihan parhaalla mallillaan. Italialaiset ovat kantaneet jo pitkään huolta Pisan torninsa kallistumisesta ja romahtamisesta, ja uhkaavasti on kallellaan nyt oivallisena pidetty norsunluinen Pisa-tornimme.

Monella vanhemmalla ihmisellä on varmasti sellainen käsitys, että tämän päivän koululaisten kehno kiinnostus painettua sanaa – kirjoja ja sanomalehtiä – kohtaan johtuu yhdestä ja samasta pahasta: älypuhelimesta. Marmatetaan ja paheksutaan, että ”eivät ne nykykoulukkaat lue tai opi mitään, kulkevat vain nenä kännykässä ja pelaavat sitä Pokemon Go -peliäään”. Kannattaisi näitten vanhempienkin kokeilla Pokemon Go:ta, niin huomaisivat, että ei sitä lukematta pelata.

Olivatko lukemisasiat paremmin silloin, kun kännyköitä ja älypuhelimia vielä ollut ja lapset ja nuoret karkasivat arkitodellisuudesta kirjojen maailmaan? Rehellisyyden nimissä on sanottava, etteivät vanhemmat olleet tyytyväisiä silloinkaan. ”Mitähän tuollaisista lukutoukista tulee, eivät ne opi tekemään mitään kunnollista työtä”. Näin kuului yleinen valitus siihen aikaan, kun Nokia teki vain kumikenkiä ja paperia.

Mitä paremmin ihminen osaa lukea, sitä paremmin hän osaa käyttää hyväkseen myös uutta tiedonvälitystekniikkaa. Älypuhelin, internet, sanomalehti tai kirja eivät ole toistensa kilpailijoita, vaan ne täydentävät toisiaan. Puhelimesta, netistä ja miksei sanomalehdestäkin tiedon löytää nopeasti, jos on olevinaan hoppu. Kirjoista avautuu verraton maailma silloin, kun on aikaa loikoilla eikä ole kiire minnekään.

Liki jokainen suomalainen tuntee tänä päivän kirjaimet ja osaa lukea. Miettikääpä, millaista olisi elää, jos ei osaisi lukea. Lukutaitoisenkin on helppo kuvitella, millaista on lukutaidottoman elämä: katsoo vain venäläistä, kiinalaista tai arabialaista kirjoitusta – eikä ymmärrä näkemästään höykäsen pölähtävää. Olo on vaivaantunut ja kiusaantunut, tuntuu kuin olisi jäänyt kaiken ulkopuolelle.

Kirjainten tunteminen ja lukutaito ovat ensimmäinen ja tärkein askel hyvään elämään. Mitä paremmin luet, sen paremmin ymmärrät, ja sen paremmin saat iloa myös älypuhelimesta ja löydät elämässä perille muulloinkin kuin Pokemon Go -suunnistuksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut