Mustat jätesäkit on kielletty osissa Ruotsia

Mitähän säkeissä on? Turpeinen Matti

Timo Riistaniemi

Työturvallisuus sekä entistä parempi tietoisuus siitä mitä jätteenpolttokattilaan menee, ovat kaksi tärkeintä motiivia sille, että osissa Ruotsia on kielletty mustien jätesäkkien käyttäminen jätelaitoksille menevän jätteen pakkaamisessa.

Kalmarin alueella siirryttiin läpinäkyviin säkkeihin jo tämän vuosikymmenen alussa. Myös Skellefteåssa ja Kiirunassa on mustat jätesäkit julistettu pannaan, ja tänä syksynä syyskuun alusta alkaen myös Uumajassa jätteet pitää panna läpinäkyviin säkkeihin.

– Vuoden aikana mustiin jätesäkkeihin pannaan 50 tonnia ympäristölle vaarallisia jätteitä, kuten lamppuja, paristoja ja maaleja, Uumajan seudun jäteyhtiön, Umevan, laitosteknikko Mattias Renmark kommentoi.

Oma lukunsa on lasi ja muu jätesäkkiin joutunut terävä jäte, joka aiheuttaa työtapaturmia jäteyhtiöiden työntekijöille.

Ruotsissa osapuilleen puolet kotitalouksien tuottamasta jätteestä poltetaan. Vuonna 2015 Ruotsissa oli 32 jätteenpolttolaitosta.

Jossain osissa Ruotsia mustien jätesäkkien kieltoa vasta pohditaan.

– Me löydämme aika usein jätesäkeistä elektroniikkaa, joka on siis pantu poltettavan jätteen sekaan. Joskus avaamme säkit, jotka ovat erikoisen raskaita, ja usein niistä löytyy metallia ja teräviä esineitä, koneenkäyttäjä Linus Andersson Itä-Skaraborgin jäteyhtiöstä kertoo.

Saman yhtiön käyttöinsinööri Jessica Rytter on epäileväinen:

– Kielto voisi johtaa siihen, että ihmiset olisivat entistä tarkempia lajittelussa. Mutta mihin ongelmallinen jäte sitten päätyisi, veisivätkö ihmiset sen metsiin. Seuraamme muiden kokemuksia ja päätämme asiasta sitten.

Lähde: SVT

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/svarta-sopsackar-forbjuds-i-host

http://www.barometern.se/kalmar/stopp-for-svarta-sopsackar-pa-atervinningscentraler/

http://sla.se/skovde/2016/07/25/infora-forbud-diskuteras

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut