Pujon kukinta on käynnissä koko maassa

Kokonainen peltoaukeama pujoa. Mutila Tiina

Timo Riistaniemi

Sinnikästä ja rajusti allergisoivaa pujoa vastaan kannattaa taistella koko kesä. Jos pujo on niitetty keväällä, sen jälkiversot nostavat päätään jo keskikesällä. Pujon leviämisen kannalta on oleellista kuitenkin estää sen kukinta ja siementäminen, mikä on ajankohtaista juuri nyt. Pujo kukkii heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun.

– Pujot kukkivat koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Pujon siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan lounaisosissa kohtalaisista runsaisiin ja muualla maan eteläosissa vähäisistä kohtalaisiin. Maan keski- ja pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta määrät ovat vähäisiä, torstain virallisessa siitepölytiedotteessa todetaan.

Siitepölytietoa jakavalla norkko.fi-sivustolla koko maassa on heinän ja pujon esiintymiä.

Pujon kukista vapautuu paljon siitepölyä. Pujon mykeröissä on 15 kehräkukkaa, joista jokaisessa on noin 5 000 siitepölyhiukkasta. Suurissa versoissa on jopa yli kymmenen tuhatta mykeröä. Keskikokoisessa pujon versossa kehittyy 500 miljoonaa ja suurimmissa jopa miljardi siitepölyn hiukkasta.

– Orastavia pujomättäitä on syytä tuhota kasvukauden alussa joko kitkemällä, niittämällä tai kemiallisin keinoin. Niittäminen ja pinnallinen kitkeminen eivät kuitenkaan tuhoa pujon juuria, vaan pujo alkaa kasvattaa melko nopeasti jälkiversoja. Ne ovat jo loppukesästä valmiina kukkimaan ja siementämään, siis antamaan pujolle hyvät mahdollisuudet leviämiseen, Suomelan sivuilla neuvotaan.

Myös kemialliseen torjuntaan on aineita tarjolla.

Kukkivat kasvit ja kukinnot tarvitsevat oman käsittelynsä:

– Täysikasvuisiksi päässeet kukkivat pujot on syytä niittää tai kitkeä ennen kuin ne ehtivät siementämään. Kitkemisessä on tärkeää yrittää nyhtää pujon juuretkin maasta mahdollisimman tarkasti pois. Pujon kukinnot voidaan kaivaa maahan tai polttaa, jotta siementäminen voidaan varmasti estää.

Pujon torjuminen vaatii vaivan näköä. Huolellinen kitkeminen on syytä uusia pujokasvistolle kaksi tai kolme kertaa perättäisinä vuosina. Niittäminen on vain väliaikainen ratkaisu eikä varsinaisesti vaikuta pujon kasvamiseen ja leviämiseen.

Lähteet: norkko.fi, suomela.fi

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut