Leppävirtalaispariskunta loihti pihansa ryteiköstä paratiisiksi

Pirjo Tiihonen

Leppävirran Paukarlahdessa pysähtyy yksi jos toinenkin auto kesken matkan. Riitta Arffmanin ja Veikko Savolaisen pihaa on nimittäin vaikea ohittaa hiljentämättä.

Eivät tienneet Arffman ja Savolainenkaan, millaiseksi kaunokaiseksi ryteikkö muuttuisi, kun he ostivat puolivalmiin omakotitalon tontteineen neljä vuotta sitten. Etupihalla kasvoi silloin rikkaruohon sekaista nurmikkoa, omenapuut pysyttelivät juuri ja juuri hengissä, ja alapihalla lillui mutainen, haiseva vesilammikko ympärillään sekalainen pusikko puita ja pensaita.

Tovin pariskunta katseli tonttiaan, kunnes kääri hihat ja aloitti neljän vuoden työn huonokuntoisen pihan muokkaamiseksi paraatikelpoiseksi.

Ensin Arffman kävi Marttojen pihasuunnittelukurssin ja luki runsaasti alan oppaita.

– Ensimmäisenä talvena mietittiin iltaisin, mitä perennoja, puita ja pensaita pihaan laitettaisiin.

Aluksi käsittelyyn otettiin talon edusta. Sen laaja nurmikko uusittiin ja etupihalle tehtiin suuret kukkapenkit. Niissä on ryhmitelty kukkivia perennoja ja havukasveja, jotta aina jokin kasvi vihertäisi vuodenajasta riippumatta.

Osa kukkapenkeistä on suunniteltu samansävyisten kasvien mukaan, ja myös alueen kuiva maaperä on huomioitu kasvivalinnassa. Etupihalle istutettiin lisää omenapuita ja niiden rinnalle kolme luumupuuta. Marjapensaat siirrettiin siististi omaan lohkoonsa.

Savolaisen kunnostama lipputanko sai ympärilleen juhlavia valkoisia loistojasmikkeita. Pihakoivujen katveesta kuuluu jo kolmatta kesää tyytyväinen pörinä, kun kimalaiset tekevät pölytystyötään angervoissa, ruusupensaissa ja punaisen ja keltaisen sävyissä hehkuvissa perennoissa.

Seuraavan työurakan tulos avautuu koko komeudessaan vasta kuljettaessa etupihalta kiviportaita pitkin alas talon toiselle puolelle. Mutaisen lammikon kohdalla on nyt upea kivikkopuutarha, jonka keskipisteenä kohoaa japaninlehtikuusi bonsaipuuna. Kun Savolainen oli kärräämässä mutalammikon täytteeksi hiekkakiveä, Arffman sai idean:

– Pyysin Veikkoa erottamaan isoimmat kivet erilleen. Sommittelin niistä kivikkopuutarhan.

Etupihasta täysin poikkeavalla alueella isojen ja pienten kivien seassa viihtyy korkea ja komea kurjenmiekka, mättäinä maata peittävä maksaruoho sekä muut matalat kivikkokasvilajit. Syvänvihreiden havukasvien seassa valkoisina kukkivat hopeahärkki ja isorikko luovat havuille herkän vastakohdan.

Kivikkopuutarhan takana on uusiopariskunnan molempien lastenlasten lempipaikka, suuren aurinkovarjon alla oleva vanha rautasänky. Se löytyi tontilta vanhasta vajasta, ja toimii hauskana yksityiskohtana monimuotoisessa pihassa.

Veden solinaa kuuluu muualtakin kuin japanilaisvaikutteisen puutarhan vesilähteestä. Ääni tulee pihan läpi juoksevasta Pyörönjoesta. Joen varsi on omistettu lehtomaisemalle tunnusomaisille komeille kotkansiiville, joita pihatyöläiset ovat penkalle istuttaneet.

Piha jatkuu vielä joen toiselle puolelle kuusten ja marjapensaiden peittämänä ylärinteenä. Lisäksi pihassa on kaksi kasvihuonetta, yrttimaa ja perunapenkki.

Joen varrelle jää Arffmanin ja Savolaisen rakkain paikka, puutarhakatos ruokailuryhmineen ja pihakeittiöineen. Paitsi, että siinä nautitaan grilliherkkuja, katoksesta saa viimein ihailla neljän vuoden työn tuloksia.

Vaati lukemattomia työtunteja saada ryteikkö kukoistamaan, mutta se oli vaivan arvoista. Pariskunta saa paljon iloa katsellessaan kättensä jälkiä.

– Pihatöissä tulee oltua ulkona ja luonnossa. On myös hienoa ottaa kasvimaasta itse kasvatettuja yrttejä, salaattia ja vihanneksia, Riitta Arffman iloitsee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut