Nämä suomen kielen sanat ovatkin kreikkalaista alkuperää

Muun muassa apteekki on kreikkalainen lainasana. Mika Latva-Hoiska

Terhi Nevalainen

Apteekki, poliisi, disko, kirurgi, auto – kreikkaa nekin. Kreikka on kaikkien eurooppalaisten kielten henkinen äiti, jonka vaikutus kuuluu suomalaisessa puheessa päivittäin, kirjoittaa Karjalainen.

– Kreikkalaisia lainasanoja on erityisesti tieteessä, mutta niitä on puhekielessäkin vaikka kuinka paljon, sanoo Helsingin yliopiston kreikan kielen ja kirjallisuuden professori Mika Kajava.

Valtaosa lainasanoista on vanhoja ja peräisin antiikin kreikasta. Ne on tyypillisesti lainattu ensin muihin eurooppalaisiin kieliin. Suomeen ne ovat päätyneet saksan, englannin, ranskan tai tavallisimmin ruotsin kautta.

Uusiakin lainoja tulee jatkuvasti. Kun tieteissä, erityisesti lääketieteessä, keksitään uutta, uudissana johdetaan usein kreikasta.

– Ei kreikan kielen vaikutus ole vähenemässä, vaan se saattaa päinvastoin jopa lisääntyä, Kajava arvioi.

 

Uudehkoja kreikkalaisperäisiä lainasanoja ovat esimerkiksi digitaaliteknologia ja televisio. Molemmissa on myös latinan vaikutusta.

– Digitaaliteknologiassa yhdistyy latinan sormea merkitsevä sana digitus kreikan taitoa tarkoittavaan tekhne-sanaan. Se siis tarkoittaa sanatarkkana käännöksenä sorminäppäryyttä, Kajava tulkitsee.

Televisio-sana puolestaan muodostuu kreikan pitkään etäisyyteen viittaavasta tele-sanasta sekä latinan näkemistä tarkoittavasta visiosta, joka sekin on yhteydessä kreikan kieleen. Televisio tarkoittaa siis kirjaimellisesti kaukaa katselemista. Sama kreikan tele-sana toistuu muissa pitkän matkan toimintaan tarkoitetuissa välineissä, kuten teleskoopeissa tai telefonissa.

Mikroaaltouunit, -tietokoneet, -prosessorit ja -sirut pohjautuvat vastaavasti kreikkalaiseen pientä merkitsevään sanaan mikros.

 

Suuri osa varhaisista pyhimyksistä on tullut tunnetuksi kreikkalaisilla nimillä. Tästä syystä kreikkalaisperäiset nimet päätyivät yleiseen käyttöön Euroopassa ja myös Suomessa.

Esimerkiksi Aleksandroksesta periytyvien Aleksien ja Nikolaos-johtoisten Nikojen ja Niklasten kreikkalaiset juuret on helppo huomata. Kajavan mukaan kuitenkin myös supisuomalaisilta kuulostavat Kari, Reijo ja Timo ovat kreikkalaista lainaa ja lähtöisin Makarioksesta, Gregorioksesta ja Timotheoksesta. Naisten nimistä kreikkalaista alkuperää ovat muun muassa Helena, Katariina ja Kristiina.

Lähteenä käytetty myös teosta Mitä jokaisen tulee tietää antiikista: Kreikka & Rooma. Sari Kivistö ja Hannu Riikonen (toim.), 2013.

 

Lisää aiheesta keskiviikon Savon Sanomissa.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut