Pimeä bioreaktori kasvattaa rehua ympäristöystävällisesti

Ilpo Leskinen

Maapallollaon rajallisesti viljelymaata. Hiilidioksidia on ilmassa yltäkylläisesti. Uusiutuvan energian käyttöä pitää lisätä. Ruokaa on tuotettava luontoa säästäen ja mahdollisimman vähällä vedellä. Nämä asiat on tarkoitus yhdistää ja ryhtyä tuottamaan luontoystävällistä ravintoa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ideoivat vedyn, hiilidioksidin ja mikrobien sekä uusiutuvan energian naimakauppoja tuottamalla proteiinipitoista rehua ympäristöystävällisesti, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

Runsaasti proteiinia sisältävää rehua tai ravintoa on määrä kasvattaa pimeässä bioreaktorissa. Tuotantoa pyöritetään aurinkoenergialla.

Tutkimusta ovat virittäneet johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen VTT:n biotekniikasta ja professori Jero Ahola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Kehitystyön tuloksena pitää Pitkäsen mukaan syntyä taloudellisesti kilpailukykyinen tuote. Sen takia lopputuotteen on oltava riittävän arvokas. Lisäksi biomassa täytyy saada kasvamaan nopeammin kuin tähänastisten kokeiden pari viikkoa.

Mikrobien kasvatus vedyllä ja hiilidioksidilla ei ole Pitkäsen mukaan uusi keksintö. Systeemiä on tutkittu ja kehitetty Suomessa ja maailmalla.

Mikrobeilla on tuotettu öljyä korvaavia materiaaleja sekä kemikaaleja. Vedyn ja hiilidioksidin avulla kasvatus onnistuu pimeässä reaktorissa.

Suomessa kasvatettiin pekiloproteiinia 1970–1980-luvuilla sulfiittisellun jäteliemessä. Kotieläimille tarkoitetun pekilon kasvatus laantui samaan tahtiin kuin sulfiittisellun tuotanto. Pekiloviljelyä viritellään uudelleen. VTT tutkii kasvatusta ruohosta puristetulla mehulla.

Lisää aiheesta keskiviikon Savon Sanomissa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut