Tältä näyttää Kuopion yleiskaavajohtajan kotona

Juha Romppasen tavoite muutoksissa oli, että kodin tilat pystyy hahmottamaan joka puolelta, eivätkä väliseinät rajoita liikaa näkyvyyttä. Aake Roininen

Pirjo Tiihonen

Eteisestä avautuu yhdellä katseella näkymä koko rivitalokodin alakerran tiloihin, keittiöön ja olohuoneeseen. Edessä ei ole pimentäviä seiniä blokkaamassa upeita Kallavesi-näkymiä, joista saa lupauksen jo eteiseen tulevasta kirkkaasta luonnonvalosta.

Olkkarin ikkunoista maisema avautuu koko komeudessaan ja silmä kantaa kilometrien päähän järven jäälle ja Kuopion saaristoon.

 

Kaupungin yleiskaavajohtaja Juha Romppasen muutokset alkuperäiseen pohjapiirrokseen tekevät hänen ja perheensä Saaristokaupungin kodista avaran ja valoisan. Romppanen oli rakentajan kanssa tiiviissä yhteistyössä suunnittelemassa asuntoa. Muutoksessa monet seinät saivat uuden paikan, jotkut niistä poistettiin kokonaan. Olohuoneen ja yläkerran makuuhuoneiden ikkunoita suurennettiin ja lisäksi kotiin tehtiin aivan uusia ikkunoita.

– Useimmiten muutetaan valmiiseen rivitalokotiin. Minulla oli halu mennä mukaan suunnitteluun rakentajan kanssa. Yhteistyö toimi hyvin, Romppanen kertoo.

Hän muutti vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa Puijonlaaksosta Saaristokaupunkiin kolmisen vuotta sitten. Entinen koti oli pimeä, sillä puusto esti valon pääsyn huoneistoon. Romppaset kaipasivat valoisampaan kotiin.

Saaristokadun varteen rakennetussa rivitalossa heitä viehätti luonnonkaunis asuinympäristö. Taloyhtiöllä on oma venelaituri ja kahvittelupaikka rannassa. Talvella pääsee jäälle kävelemään tai hiihtämän suoraan kodin ovelta, ja kesällä uimaranta on yhtä lähellä.

Nurmeksesta kotoisin oleva Romppanen on valmistunut arkkitehdiksi Oulun yliopistosta. Hänen tavoitteenaan oli, että kodin tilat voi hahmottaa helposti joka puolelta, astuipa sitten ulko-ovesta eteiseen tai istui olohuoneen nojatuolissa. Siksi keittiön ja ruokailutilan välinen seinä poistettiin ja keittiön ja olohuoneen rajaava seinä sai aukotuksen, eli se avattiin yläosasta auki.

Olohuoneen ikkunat ulottuvat alkuperäistä suunnitelmaa alemmas, ja olkkarin nurkkaan tehtiin uusi ikkuna lisäämään luonnonvaloa. Myös vanhempien makuuhuoneeseen avattiin uusi nurkkaikkuna.

Kaikkien makuuhuoneiden väliset seinät avattiin yläosasta, ja yläkerrassa on nyt sisäikkunat katonrajassa. Niistä valo pääsee läpi koko yläkerran aina rannan puolen terassiseinästä talon toisella puolella sijaitseviin saunatiloihin asti.

Kodin sisustusvalinnoissa haettiin selkeyttä. Sitä edustavat keittiön mustavalkoiset kaapistot, kantikas takka ja tyylikkäät kylpytilat.

Kodin sisustuksessa bongaa monia klassikoita. Pariskunnasta molemmilla sattui olemaan Artekin huonekaluja jo ennen heidän tutustumistaan. Olohuoneen Alvar Aallon sohva ja Ben af Shulténin nojatuolit palvelevat parinkymmenen vuoden jälkeen edelleen, samoin kuin suomalaisten suosikkisuunnittelijan ruokailuryhmä sekä lattiavalaisin.

Joka puolella kotia on maalauksia ja grafiikkaa, sillä Romppaset keräävät taidetta. Teokset kertovat arkkitehdin kiinnostuksesta väreihin ja muotoihin.

Romppanen on erikoistunut arkkitehtinä yhdyskuntasuunnitteluun. Hän on suunnitellut uransa aikana vain yhden talon.

Koska työ ja lasten harrastukset vievät nyt paljon vanhempien aikaa, rivitalokoti sopii heidän elämäntilanteeseensa suuritöistä omakotitaloa paremmin.

– Rivitalossa asuminen on vapaampaa ja huolettomampaa. Se suo aikaa myös perheelle.

149 neliön rivitalokoti on Kuopion Saaristokaupungissa.

Siinä asuvat kaupungin yleiskaavajohtaja Juha Romppanen, vaimo, kaksi tytärtä ja koira.

Alakerrassa on eteinen, keittiö, olohuone, ruokailutila, wc ja varastotilat, yläkerrassa kolme makuuhuonetta, aula, kodinhoitohuone, sauna, kylpyhuone ja wc.

 

Oikaisu 29.3. klo 16:30: Asuminen-teeman kotiesittelyssä (26.3.) kerrottiin, että olohuoneen nojatuolit ovat Alvar Aallon suunnittelemat. Nojatuolit on kuitenkin suunnitellut Ben af Schultén.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.