Katso keliä, älä kalenteria, jos aiot vaihtaa renkaat

Sää eli lämpötila ja sateet vaihtelevat vuosittain voimakkaasti, mikä vaikuttaa myös ajokeliin. Renkaita ei kannatakaan vaihtaa kalenterin vaan kelin mukaan. Timo Filpus

Teppo Komulainen

Monella on kiire päästä eroon talvirenkaista ja varsinkin nastojen ropinasta, mutta Ilmatieteen laitokselta pyytämämme tilastot osoittavat hyvin, kuinka suuria vaihtelut ovat eri vuosien välillä.

Toisaalta taulukoista näkyy myös hyvin, kuinka pitkä maa Suomi on. Utsjoella sää ja keli ovat usein hyvin erilaisia kuin Helsingissä. Jos on tiedossa pitkiä ajomatkoja tammi-huhtikuussa, kannattaa pelata mieluummin varman päälle.

 

Talvirenkaiden käyttöpakko päättyy vuosittain helmikuun lopussa. Toisaalta nastallisista talvirenkaista pitäisi luopua viikko pääsiäismaanantain jälkeen, mikäli keli on sen mukainen.

Tänä vuonna tuo pääsiäiseen sidottu päivä osuu huhtikuun neljänteen päivään, mutta esimerkiksi vuosien 2006–2015 välillä se oli aikaisimmillaan vuonna 2008 jo 31. maaliskuuta ja myöhäisimmillään vuonna 2011 vasta 2. toukokuuta.

Renkaiden vaihdon sitomista kirkollisiin pyhiin on yleisesti ihmetelty, mutta toisaalta järjen käyttöhän on sallittua.

 

Helmikuun lopussa lunta on Suomessa vielä hyvin yleisesti. Pyytämämme tilastot kymmeneltä vuodelta kertovat, että Helsingin Kaisaniemessä on tuona aikana ollut kolmena vuonna lumetonta jo helmikuun viimeisenä päivänä, mutta toisaalta vuonna 2008 takatalven takia sielläkin oli lunta vielä neljä senttiä viikko pääsiäismaanantain jälkeen.

Keskimäärin Helsingissä oli 25 senttiä lunta helmikuun lopussa vuosina 2006–2016. Kuopion Savilahdessa vastaava keskiarvo oli 46 senttiä ja Utsjoen Kevolla 58 senttiä. Kuopiossa ja Utsjoella ei ollut lumetonta kertaakaan vielä helmikuun lopussa.

Jos vuorokauden alimmat lämpötilat ovat pakkasella, tiellä voi olla liukasta.

Helmikuun lopussa 2006–2016 Helsingissä alin lämpötila oli korkeimmillaan vuonna 2013, eikä sekään ollut kuin 1,1 astetta plussalla. Kuopiossa vastaava noteeraus oli samana vuonna nolla astetta ja Utsjoella vuonna 2015 -0,7 astetta.

Näinä vuosina pakkanen paukkui kovimmillaan Helsingissä ja Kuopiossa -16,2 asteessa sekä Utsjoella -33,2 asteessa.

 

Melkoista vaihtelua on ollut myös viikko pääsiäisen jälkeen. Kylmimmät kirjaukset ovat olleet Helsingissä -4,6 astetta, Kuopiossa -7,5 astetta ja Utsjoella -12,9 astetta. Vastaavat korkeimmat noteeraukset vuorokauden alimmissa lämpötiloissa olivat Helsingissä 5,1 astetta, Kuopiossa 6,9 astetta ja Utsjoella 1,9 astetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.