Älypuhelimen uskotaan vaihtuvan seuraavaksi älykelloon

VTT:ssä tietointensiivisiin tuotteisiin ja palveluihin erikoistunut liiketoiminnan kehityspäällikkö Riku Rikkola uskoo älypuhelimen muuttuvan jatkossa älykelloksi. Agata Anttonen

Tommi Salo

Älyvaate säätää käyttäjän lämpökokemuksen optimaaliseksi oli ympärillä kylmä tai kuuma. Älylaseihin saa kartan suoraan silmien eteen. Älypuhelin vaihtuu mukana kätevästi kulkevaksi älykelloksi.

Puettavan teknologian mahdollisuuksia tutkitaan koko ajan ja uusia sovelluksia tuodaan markkinoille jatkuvasti. Suomalaiset yritykset ovat kulkeneet kehitystyön kärkikastissa esimerkiksi ihmisen kehon toimintojen mittaamisessa, kirjoittaa Keskisuomalainen.

– Vähitellen ollaan oppimassa sitä, mitä puettava teknologia voisi olla, VTT:ssä tietointensiivisiin tuotteisiin ja palveluihin erikoistunut liiketoiminnan kehityspäällikkö Riku Rikkola kuvaa.

Tällä hetkellä esimerkiksi älykankaissa ja -vaatteissa voidaan hyödyntää teknologiaa, joka osaa laskea käyttäjää ja ympäristöä mittaavien lähtötietojen perusteella, pitääkö vaatteiden käyttäjää viilentää vai lämmittää.

Älyvaatteet osaavat myös mitata esimerkiksi sykettä, sydänsähkökäyrää ja ihmisen aktiivisuustasoa.

Yksilöllisten tarpeiden mukaan automaattisesti säätyvät vaatteet soveltuvat hyvin esimerkiksi sairaaloihin ja urheiluun.

VTT:n kehittämän laskentatyökalun avulla voidaan laskea ihmisen yksilöllinen lämpöaistimus vallitsevista olosuhteista. Älyvaatteissa on päästävä yksilöllisiin mittauksiin jo senkin takia, että miesten lihasmassa on keskimäärin 5–15 kiloa suurempi kuin naisten, mikä taas vaikuttaa lämpöaistimukseen.

Yhtä lailla älypeitto pystyy personoimaan henkilön, mittaamaan ympäristön lämpötilaa ja säätämään peiton lämpötilaa tarpeen mukaan.

– Älyä on kuitenkin nykyisin integroitu vaatteisiin aika vähän. Teknologia on vielä suhteellisen jäykkää. Painetun elektroniikan avulla saataisiin enemmän joustavuutta, Rikkola kertoo.

Rikkola uskoo, että lähitulevaisuus on hybriditeknologian aikaa. Siinä joustavuutta tuova painettu elektroniikka yhdistetään suurimman älyn omaavaan perinteiseen elektroniikkaan.

Rikkolan mukaan uudet älytuotteet on tuotava markkinoille oikealla tavalla, yleensä tuttujen tuotteiden avulla.

Älypuhelin löi itsensä läpi. Rikkola odottaa sen muuttuvan jatkossa älykelloksi.

Suuri kuluttajayleisö ei innostunut älylaseista niiden käyttömahdollisuuksista huolimatta. Yksi mahdollisuus on, että massat ottavat älykkäät laitteet omakseen koruina.

Lisää aiheesta keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.