Tässä kodissa persoonallinen ote ulottuu pintaa syvemmälle

Mikko Tukiainen, Päivi Kuukkanen ja Minttu-tytär viihtyvät maalla. Minttu, 2,5, mallaa kuinka biljardia pelataan. Harrastehuone sijaitsee talon laajennuksessa saunaosaston kupeessa. Matti Tuovinen

Matti Tuovinen

Kun Mikko Tukiaisen ja Päivi Kuukkasen kanssa puhuu pariskunnan kodin ilmeestä ja sisustusvalinnoista, yksi vastaus toistuu usein:

– Siksi, että se miellytti silmää!

Eikähän omaa kotia sisustaessa voi sen painavampaa perustetta ollakaan.

Mutta mikä heitä miellyttää? Aito puu. Hirsiseinät. Luonnonkivi. Tummat pinnat. Vanhat kalusteet. Kristallivalaisimet.

Näitä onkin kodissa paljon.

Persoonallinen ote ulottuu kuitenkin pintaa syvemmälle.

Talon vanhalla puolella ei hirsiseinien paikkoja ole muutettu, mutta rakennusta liki puolella laajentanut uusi puoli on toista maata. Sinne suunniteltiin ja tehtiin muun muassa harrastetiloja, kuten kotiteatterihuone ja biljardihuone.

Nelisen metriä korkeaan kirjastohuoneeseen rakennettiin puolestaan kiipeilyseinä.

Saunaosastolla taas tuikkii tähtitaivas pyöreän suihkutilan katossa ja poreamme vaihtaa värivaloa haluttuun tahtiin.

Ikivanhaa lankkua oleskelutilojen ja keittiön lattiassa, kertoo silmä – mutta on väärässä. Lattiat ovat kivilaattaa, aidon näköistä puujäljitelmää Pukkilan mallistosta.

Pariskunnan idea oli latoa lattiat kahdesta eri levyisestä jättilaatasta. Tämä lisää aitouden vaikutelmaa.

Maalattuja seiniä ei kodissa ole lainkaan. Tapettiakin löytyy lähinnä uudelta puolelta: kotiteatterihuoneessa perinnekuosi heraldisella kuvioinnilla, biljardihuoneessa moderni tapettimalli, joka sivuvalossa paljastaa chesterfield-sohvista tutun napitetun nahkapinnan kuvan.

Tapettia talossa onkin käytetty todistettavasti jo vuonna 1897. Remontissa nimittäin löytyi kymmenien pintojen alta kuosi, johon tapiseeraaja oli kirjoittanut tuon vuosiluvun ja signeerauksensa.

Ensimmäinen omistusasuntoni – ehkä viimeinenkin, Mikko Tukiainen nauraa. Ja jotain aivan muuta siis kuin se tavanomainen yksiö tai kaksio. Väljyys ja oma rauha kiehtovat.

Tukiainen lunasti tilan itselleen vuonna 1999 ja aloitti remontin.

Edellinen peruskorjaus oli tehty vuonna 1975. Sen jäljiltä talossa oli lastulevyä, punaiset keittiön seinät ja vihreät olohuoneen seinät.

– Ne eivät oikein miellyttäneet silmää.

Tukiainen arvioi, että paikka on ollut suvun omistuksessa jo lähemmäs kymmenen polven ajan.

– Itse olen ehkä seitsemättä sukupolvea, Minttu-tyttäremme kahdeksatta.

Vanhoja pintoja on jätetty näkyville mahdollisimman paljon.

Talon vanhan puolen hirsiseinät riisuttiin pinkopahveista ja sisustuslevyistä, ja puhallettiin hiilihappojäällä. Hellävarainen käsittely jätti piilukirveellä veistetyt pinnat täysin ehjiksi, ja siivottavaakin kertyi paljon vähemmän kuin sooda- tai hiekkapuhalluksessa.

Olohuoneen – entisen tuvan – alkuperäisistä kattopalkeista ei nypitty irti jok’ikistä nupinaulaa, vaan ne saivat jäädä muistoksi menneestä.

Talon alkuperäistä kalustusta on tallella vain vähän. Vuosien mittaan pariskunta on hankkinut antiikkikalusteita ja muita vanhoja esineitä, kun niitä on tullut sopivasti vastaan.

– Nekin ovat kaikki sellaisia, jotka miellyttävät silmää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.