Yllättävä käänne: Y-sukupolvi jäämässä köyhemmäksi kuin edelliset sukupolvet

Vuosina 1980–1995 syntyneiden taloudellinen tilanne on romahtanut vauraissa länsimaissa.

Y-sukupolvella tarkoitetaan 1980-luvun alun ja 1990-luvun puolivälin välillä syntyneitä. Heitä kutsutaan myös milleniaaleiksi. Y-sukupolvea edeltää X-sukupolvi. Aalto Risto

Outi Laatikainen

Y-sukupolvi, vuosina 1980–1995 syntyneet milleniaalit, ovat joutuneet historialliseen tilanteeseen. Heidän taloudellinen tilanteensa on romahtanut vauraissa länsimaissa. Nuorten aikuisten tulotaso on jäänyt keskiarvosta enemmän kuin mitä todennäköisimmin koskaan teollisena aikana pois lukien sodat ja luonnonkatastrofit, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Lehden mukaan 30 vuotta sitten nuoret aikuiset tienasivat keskimäärin enemmän kuin muut, mutta nyt heidän käytettävissä olevat tulonsa ovat pudonneet monissa maissa – Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa – 20 prosenttia keskiarvon alapuolelle. Eläkeläiset puolestaan ovat vaurastuneet.

The Guardianin selvitys kohdistuu kahdeksaan maahan: Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan sekä Euroopassa Isoon-Britanniaan, Ranskaan, Saksaan, Italiaan ja Espanjaan. Selvitys paljastaa esimerkiksi, että Yhdysvalloissa alle kolmekymppiset ovat köyhempiä kuin eläkeläiset, Isossa-Britanniassa eläkeläisten käytettävissä olevat tulot ovat jopa kolminkertaistuneet nuorten aikuisten tuloihin verrattuna ja nuorten reaalipalkat ovat laskeneet Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.

Nuorten aikuisten taloutta kurittavat ja heidän tulevaisuuttaan varjostavat huono taloustilanne, velkaantuminen, työttömyys, globalisaatio ja asumisen kalleus. Asiantuntijat varoittavat, että milleniaalien ja vanhempien sukupolvien välinen kuilu ja epätasa-arvo vaikuttavat laajasti kaikkeen sosiaalisesta yhtenäisyydestä perheenmuodostukseen.

– Nuorten tilanne on vaikea. Finanssikriisi iski heihin voimalla, eikä heidän työmarkkinatilanteesta ole parantunut sen jälkeen. Ongelmaa pitää tarttua kiireellisesti. Jos emme ota tilannetta vakavasti, vahingoitamme lapsiamme ja koko yhteiskuntaa, sanoo Euroopan teollisuusmaiden järjestön OECD:n pääsihteeri Angel GuarríaThe Guardianille.

Asiasta kirjoittaa myös Kauppalehti.

Lähteet: The Guardian, Kauppalehti

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut