Lakimiehen pelko: Onko Suomessa kohta valemaistereita?

Saako maisterin tutkinnon ottaa pois, jos pro gradu -tutkielma paljastuu plagiaatiksi? Tämä selviää mahdollisesti kevään aikana, kun korkein hallinto-oikeus käsittelee Itä-Suomen yliopiston tekemän valituksen. Anu Mattila

Terhi Nevalainen

Saako maisterin tutkinnon ottaa pois, jos pro gradu -tutkielma paljastuu plagiaatiksi? Tämä selviää mahdollisesti kevään aikana, kun korkein hallinto-oikeus käsittelee Itä-Suomen yliopiston tekemän valituksen, kirjoittaa Karjalainen.

Itä-Suomen yliopistossa paljastui muutama vuosi sitten jatko-opiskelijan tekemä plagiointitapaus. Itä-Suomen yliopistoon maisterin tutkintonsa suorittaneen ja tohtoriopiskelijaksi hyväksytyn henkilön jatko-opintoihin liittyvää julkaisua alettiin epäillä plagiaatiksi.

– Tapauksessa käynnistettiin Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeiden mukainen prosessi, kertoo Itä-Suomen yliopiston johtava lakimies Petri Rintamäki.

Epäilyksen alaiseksi joutui samalla myös opiskelijan aiemmin tekemä pro gradu -työ. Sekin paljastui pääosin plagioiduksi.

Yliopisto peruutti opiskelijan jatko-opinto-oikeuden ja maisterin tutkinnon. Opiskelija valitti Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka syksyllä 2014 peruutti yliopiston päätöksen ja pysytti filosofian maisterin tutkinnon voimassa. Hallinto-oikeuden mukaan tutkielma olisi pitänyt tunnistaa plagiaatiksi jo aiemmassa vaiheessa.

Itä-Suomen yliopisto valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen heti päätöksen jälkeen marraskuussa 2014. Yliopisto vaatii ensisijaisesti muutosta hallinto-oikeuden päätökseen. Ellei tämä toteudu, yliopisto vaatii toissijaisesti dekaanin päätöksen peruuttamista eli maisterin arvon peruuttamista oikeuden päätöksellä.

Ratkaisuvaihtoehtoja on kolme. Mikäli korkein hallinto-oikeus hyväksyy yliopiston varsinaisen vaatimuksen, se tarkoittaisi, että jatkossa yliopistoilla on mahdollisuus itse peruuttaa sellaiset myöntämänsä tutkinnot, jotka on myönnetty väärin perustein, esimerkiksi jälkikäteen plagiaatiksi paljastuneen pro gradun ansiosta.

Jos oikeus hyväksyy toissijaisen vaateen, se tarkoittaisi, että yliopistot eivät voisi peruuttaa vääriä maisterin tutkintoja, mutta korkein hallinto-oikeus voisi.

Mikäli kumpikaan vaade ei mene läpi, ei plagioiduilla suorituksilla saatuja oppiarvoja olisi mahdollista perua lainkaan.

Rintamäen mukaan yliopistojen ainoa mahdollisuus vastaavien tapausten suhteen on nyt odottaa, minkä kannan oikeus ottaa.

– Laki vaikenee siitä, missä tilanteissa tutkinnon saa ottaa pois. Asia jää siis korkeimman hallinto-oikeuden tulkinnan varaan.

Kyseessä on Rintamäen mukaan merkittävä yhteiskunnallinen kannanotto. Vastaaviin tapauksiin tultaneen törmäämään myös jatkossa.

– Jos tutkintoon sisältyviä suorituksia voidaan hylätä mutta tutkintoa ei voida ottaa pois, voimme olla tilanteessa, jossa on olemassa tutkinnon saaneita henkilöitä, joilla ei ole vaadittuja suorituksia – valemaistereita, Rintamäki varoittaa.

Kuluvan kevään aikana opetusministeriö aloittaa yhteistyössä korkeakoulujen kanssa selvityksen hyvän tieteellisen käytännön loukkauksista. Ministeriö selvittää sekä varsinaisten tiedevilppien että opiskeluun liittyvien eettisten ongelmien, kuten plagioimisen tai lunttaamisen yleisyyttä.

Lisää aiheesta maanantain Savon Sanomissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut