Rhonelainen kasvaa lasissa lammasviiniksi

Jouko Kääriäinen

Kirsikkainen kastike ja balsamico-mausteinen lampaankare haastaa lammasviinin. Uuden maailman mausteiset viinit kestävät tuntuvaa maustamista, mutta vanhan mantereen klassikoistakin löytyy eläväisiä ja luonteikkaita lammasviinejä.

Ranskan Rhonen suunta ei petä nytkään. Keskitäyteläisyys ja pitkä jälkimaku ovat välttämättömiä. Tiukat marinadimaiset kastikkeet eivät siedä kamferisia, eteerisiä tai kovin alkoholisia viinejä.

Chateau de Mercey Rouge Pinot Noir 2004 (BPF) AC Hautes Cotes de Baune, Bourgogne, Ranska.

Ruskeaksi kypsynyt viini tuoksuu ja maistuu suklaiselle, ylikypsälle karhunvatukalle. Hieman sekava riistalle sopiva viini. Alkumaku on kevyehkö, mutta hedelmäistä jälkimakua kannattaa odottaa. Rhonen pohjoisosista tuleva, viilennettävä ravintolaviini. Sen valkoinen

sisarviini on Alkossa, josta löytyy vain neljä punaista bourgognelaista 20-30 euron hintaluokassa. Pisteet 15/20 jakavat mielipiteitä.

Cave de Tain Crozes Hermitage Syrah 2006 (WineState ) AC Crozes-Hermitage, Rhone, Ranska.

Tumman kirsikkainen viini tuoksahtaa paahteiselle punaherukalle. Mausteinen viini saa kastikkeesta siivet alleen. Maku muuttuu miellyttäväksi ja turvalliseksi lammasviiniksi, jossa ei ole vieraita eteerisiä elementtejä. Pehmeät tanniinit saavat kypsyä riistalle ainakin vuoden. Pisteet 14,8/20 Alkon hintaan 13,49 euroa.

Crozes Hermitage Laurus Syrah 2006 (Wennerco ) Crozes-Hermitage, Rhone, Ranska.

Täyteläinen, navetantakaisen tuulahduksen tuoksauttava vastakohta uuden maailman viineille. Rehevä maalaiselämä on pantu pulloon. Nautittavissa ilmastettuna kareen kanssa, mutta kypsä vaihe kestää ainakin pari vuotta. Kirsikka- tai luumukastike saa tällä viinillä tyylikkään grafiittimaisen jatkon. Pisteet 15,8/20 ovat alkon hintaan 15,98 mainiot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.