Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä ovat tämän vuoden trendit juhlakattauksessa – katso kuvat!

Luonnonmukaiset koristeet ovat hyvä vaihtoehto joulukotiin. Muovia ei kannata enää ostaa ylimääräistä. Joulupöydän kattaukseen saa luotua kauniin ilmeen luonnosta kerättävillä aineksilla, kuten havuilla, oksilla ja sammalilla.

Myös eukalyptuksen oksia voi hyödyntää monipuolisesti. Oksia myydään kukkakauppojen lisäksi nykyään myös useimmissa ruokakaupoissa. Eukalyptuksesta leviää myös raikas tuoksu.

1 Pieni eukalyptuskranssi

Moni kranssi vaatii erillisen pohjan, johon kranssin osia lähdetään lisäämään. Tähän kranssiin tarvitset kuitenkin vain yhden oksan ja jotakin sitomista varten.

Oksaa valitessa kannattaa valita mahdollisimman ohutrunkoinen, joka taipuu helpoiten. Liian paksu eukalyptuksen oksa katkeaa taittaessa. Oksa käännetään kranssin muotoon ja sidotaan joko huomaamattomasti esimerkiksi ohuella rautalangalla tai teipillä, tai näyttävämmin vaikka juuttinarulla.

Eukalyptuksen oksa kuivuu kauniisti ja kestää kauan. Sen lehdet kestävät hyvin käsittelyä.

Kynttilöiden on oltava parafiinikynttilöitä, etteivät ne sula veteen.

2 Havukimppu metsästä

Metsän tuoksua tuot kotiin kokoamalla vihreän havukimpun. Kimppuun voit lisätä esimerkiksi erilaisia havuja ja varpuja. Mustikanvarvut toimivat hyvin, vaikka niissä ei lehtiä olekaan: niissä on silti sähäkkä vihreän väri. Kimppuun voit lisätä myös vahvasti tuoksuvaa suopursua tai ostettuja eukalyptuksen oksia. Lehtikuusen oksa käpyineen tuo kimpulle omaa ilmettä.

Ilmavasti sidotut, suurehkot kimput ovat nyt trendikkäimpiä. Kimpun voi sitoa joko narulla tai vaikkapa pitsinauhalla.

Kuvan reunassa olevassa kimpussa on kuusen- ja männynoksia, mustikan- ja puolukanvarpuja, lehtikuusen oksia ja katajaa.

3 Adventtikynttilät

Adventtikynttiläasetelman voi koota oikeastaan mistä aineksista tahansa, ja vain mielikuvitus on rajana. Ota neljä kynttilää ja lähde kehittelemään niiden ympärille.

Kruunukynttilöiden kaverina toimivat neljä pestyä lasipurkkia. Myös mukit käyvät. Purkkeihin laitetaan sammalta ja kynttilä upotetaan sammaleeseen. Purkin reunat koristellaan esimerkiksi juuttinarulla, ja juuttinarun sekaan voi lisätä vaikkapa rosmariinin oksan, joka tuo tuoksua.

Numerot kynttilöihin voi taitella ohuesta rautalangasta tai ostaa valmiina.

Adventtikynttilät asetellaan esimerkiksi suurelle lautaselle, tarjottimelle tai ikkunalaudalle.

Ole erityisen tarkka paloturvallisuuden kanssa. Patterilla toimivat kynttilät ovat hyvä vaihtoehto.

4 Kynttilä spiraalille

Tänä jouluna muotoillaan kynttilöitä. Kynttilän voi taitella lähes mihin muotoon tahansa, mutta spiraalista on helppo aloittaa.

Kynttilä laitetaan ensin kuumaan veteen muutamaksi minuutiksi niin, että se pehmenee. Sen jälkeen kynttilä kaulitaan keskeltä ohuemmaksi joko kaulimella tai vaikka korvattomalla mukilla. Tämän jälkeen kynttilää väännetään korkkiruuvin muotoon.

Lopuksi kynttilä jäähdytetään kylmässä vedessä.

Kynttilöiden on oltava parafiinikynttilöitä, etteivät ne sula veteen.

Kokeilemalla löydät sopivan veden lämpötilan ja sen, minkälaisen kierteen haluat. Kiehuva vesi on liian kuumaa, hanasta tuleva kuuma vesi riittää. Mitä littanammaksi kynttilän kaulitsee, sitä useamman kierteen kynttilään saa.

5 Oksa hyppää pulloon

Näyttävä koriste joulupöytään on iso lasipullo, jonka sisällä on oksa. Pulloon voi työntää esimerkiksi kuusen tai eukalyptuksen oksan. Sen jälkeen pullo täytetään vedellä.

Pullo toimii myös kynttilänjalkana. Kynttilän tyveä voi joutua hieman vuolemaan, että sen saa istumaan tukevasti pullonsuuhun.