Viekö poikamiesboksin tuhoaja identiteetinkin?

Sisustushullu puolisoni yrittää tuhota koko omaisuuteni yhteen muuttamisen yhteydessä. Vaikka puolisoni onkin selvästi tyylitajuisempi, niin kai miehelläkin on joku oikeus omaan historiaansa ja tavaroihinsa. Olen huomannut samaa ilmiötä lähipiirissäkin, kun kaverit ovat muuttaneet puoliskojensa kanssa yhteen. Häviääkö pala itsestä sen mukana, kun antaa toiselle näin paljon päätösvaltaa? Ei minulle ole kynnyskysymys antaa periksi, mutta jos annan periksi, tuleeko tunne siitä, että on ihan vietävissä, vielä joskus minua vastaan vanhan sananlaskun "minkä taakseen jättää, sen edestään löytää" mukaan? En ole riidoissa puoliskon kanssa, kunhan harrastan vähän itsetutkiskelua aiheen tiimoilta. Yhteenmuutto on sinänsä positiivinen juttu, mutta samalla se on myös iso elämänmuutos.

Jätesäkit ostettu jo Pariskunnan muuttaessa yhteen aletaan luoda yhteistä kodin asioihin liittyvää päätöksenteon kulttuuria. Puolisoiden valtasuhteita on perinteisesti arvioitu kyselemällä, kumpi puolisoista määrää kaapin paikan eli kummalla on enemmän päätösvaltaa asioiden suhteen. Yhteisen kodin perustamisvaiheessa onkin hyvä pysähtyä miettimään, missä asioissa haluaa säilyttää omaa päätösvaltaansa ja mitkä asiat ovat taas itselle vähemmän tärkeitä, jolloin päätösvalta voi siirtyä enemmän kumppanille.

Useimmissa perheissä meillä naisilla näyttäisi olevan enemmän pesänrakennusviettiä, jota pyrimme toteuttamaan omilla sisustusratkaisuillamme. Naisilla on enemmän taipumusta pitää itseään kodin sisustamisen asiantuntijoina, vaikka myös monilla miehillä on esteettistä silmää ja tyylitajua kodin sisustamisen suhteen.

Yhteen muutettaessa kummallakin puolisolla on oma taustansa ja elämänhistoriansa, mitkä ovat muovanneet persoonas-tamme sellaisen kuin se on. Ajattelen niin, että yhteisestä kodista pitäisi löytyä tilaa molempien omille tavaroille ja esi-neille, joihin liittyy tunnearvoa ja muistoja. Yhteiselämän alussa rakastumisen symbioottisessa vaiheessa oma erillisyys on vähäistä ja ristiriitoja vältetään, mutta myöhemmin otetaan etäisyyttä toiseen ja haetaan tilaa omalle persoonalle. Tuolloin saattaa tulla katumuksen tunteita, jos on tullut luopuneeksi jostain itselle tärkeästä halutessaan miellyttää toista.

Omaa kotia luodessa on lupa kuunnella itseä ja miettiä, mikä itselle tekee kodista kodikkaan. Monesti omat rakkaat esineet luovat kodin ilmapiirin. Koti voi olla kuin sisustuslehden esittelykoti, mutta silti se voi tuntua itsestä vieraalta. Rohkaisenkin teitä keskustelemaan yhdessä, mitä kumpikin toivoo kodin sisustukselta ja miten molemmat voisivat toteuttaa toiveitaan kodin sisustamisessa. Erimielisyyksiä ei kannata pelätä, koska liiallisen päätösvallan luovuttaminen toiselle saattaa alkaa myöhemmin harmittaa. Puolisot ovat yleensä tyytyväisimpiä silloin, jos he kokevat elävänsä suhteellisen tasaveroisessa suhteessa, jossa molemmilla on päätösvaltaa itselle tärkeissä asioissa. Yhteiselämä on jatkuva haaste kasvaa ihmisenä. "Kivi toistaan hioo, ihminen toista ihmistä."

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut