Viiden tähden autossa voi olla vaarallinen istuin

Teppo Komulainen

Uusimmat, tänään julkistetut Euro NCAP -kolaritestit paljastavat, että jopa parhaan, viiden tähden arvosanan aikuismatkustajien turvallisuudesta saaneiden autojen joukossa on malleja, joissa etuistuinten rakenteen turvallisuus on peräänajoissa huono. Nämä olivat Citroën C5, Ford Kuga ja Peugeot 308 CC.

Etuistuinten peräänajokestävyyttä testattiin ensimmäistä kertaa, ja ensi vuonna voimaan tulevissa kriteereissä huonoilla etuistuimilla ei voi enää yltää viiteen tähteen.

Testatuista 25 automallista vain viisi sai etuistuinten turvallisuudesta hyvän arvosanan. Onnistujat olivat Volvo XC60, Alfa Romeo MiTo, Volkswagen Golf, Audi A4 ja Opel Insignia.

Kehnoimpaan kastiin kuuluivat alussa mainittujen lisäksi Daihatsu Cuore, Citroën Berlingo, Hyundai i10, Daihatsu Terios ja Suzuki Splash.

Mégane, Accord ja Fiesta onnistuivat

Viimeisessä vanhalla mittaustavalla järjestetyssä kokonaistestissä oli mukana 12 autoa, joista kahdeksan sai aikuismatkustajien suojasta viisi tähteä. Nämä olivat Alfa Romeo MiTo, Ford Fiesta, Peugeot 308 CC, Volkswagen Golf, Renault Mégane, Honda Accord, Opel Insignia ja Volvo XC60.

Kun mukaan otetaan myös lapsimatkustajan ja jalankulkijan suoja, suurimman tähtisaaliin keräsivät pikkuautoissa Ford Fiesta, pienissä perheautoissa Renault Mégane ja perheautoissa Honda Accord. Ne saivat kukin neljä tähteä lapsimatkustajan suojasta ja kolme jalankulkijan suojasta.

Tästä lähtien Euro NCAP -testissä voi saada täydet viisi tähteä vain, jos valtaosassa automallin eri versioista on ajonvakautusjärjestelmä. Ensimmäiset tulokset julkistetaan ensi helmikuussa, eivätkä ne ole vertailukelpoisia vanhojen tulosten kanssa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut