Kuinka päästä kolmiodraamasta ulos?

Olen ollut yli kaksi vuotta suhteessa varatun miehen kanssa. Olen yrittänyt jo monta kertaa päästä eroon suhteesta, koska tiedän, että olemalla "se toinen nainen" satutan itseäni. Mies sanoo, ettei rakasta vaimoaan vaan on säälistä suhteessa ja rakastaa minua. Hän on myös mustasukkainen minusta. Jos esimerkiksi juttelen baarissa toisen miehen kanssa, hän tulee koppaamaan minut kainaloonsa ja tekee selväksi, että kuulun hänelle. En itsekään enää osaa kiinnostua muista miehistä, vaan rakastan tätä miestä. Voimat kuitenkin alkavat olla lopussa, kun hän ei tee ratkaisua suhteemme eteen.

Voimaton Kolmiosuhteet ihmissuhteissa ovat hankalia, koska ne ovat epästabiileja ja hakevat tasapainoa. Avioliiton ulkopuolinen suhde on klassinen kolmiosuhde. Kolmiosuhteen epästabiilius hakee ratkaisua siten, että kolmiosta pudotetaan joku osapuoli pois kahden osapuolen liittoutuessa keskenään.

Kolmiodraamassa on kunkin vaikea olla sen jännitteisyyden vuoksi ja siihen etsitään tasapainoa tuovaa ratkaisua. Sinäkin olet odottanut miehen tekevän ratkaisunsa tässä kolmiosuhteessa.

Kumppanisi selitys siitä, että hän on säälistä vaimonsa kanssa avioliitossa kuulostaa epäuskottavalta ja myös hänen puolisonsa arvoa loukkaavalta. Tuskin kukaan pysyy puolisonsa rinnalla pelkästään säälistä. Ehkä miehellä ei ole tarvetta tehdä ratkaisua, jos hänellä on molempien suhteiden edut: kotona huolenpito arjen asioissa ja ulkopuolisessa suhteessa tunnetta, jännitystä ja erotiikkaa. Kumppanisi suhtautuminen naisiin kuulostaa epätasa-arvoiselta ja epäreilulta.

Vaimoaan hän ei tunnu arvostavan eikä sinulla ole lupa edes jutella muiden miesten kanssa ilman, että hän osoittaa omistusoikeuttaan sinua kohtaan, vaikka hänellä itsellä on oma puoliso kotona.

Eroamisen vaikeus Olet yrittänyt katkaista suhdetta, koska tällä suhteella ei näyttäisi olevan tulevaisuutta. On tuskallista tietää jakavansa rakastamansa mies tämän puolison kanssa ja miehen puolison kannalta tilanne on erittäin paljon tuskaa tuottava, jos hän edes tietää rinnakkaissuhteesta.

Vahvat rakastamisen ja välittämisen tunteet sitovat teitä ilmeisesti toisiinne ja rakastuminen itsessään on hyvin palkitseva, voimakas tunne, joka on kokemuksena minuutta eheyttävä.

Rakastuessaan ihminen voi kuitenkin toimia täysin järjen vastaisesti ja tuottaa tuskaa sekä itselleen että muille. Yleensä vakavat pitkäaikaiset ulkopuoliset suhteet ovat merkki joko merkittävästä oman elämän ristiriidasta tai epätyydyttävästä suhteesta omaan kumppaniin.

Valinnan eteen Kerrot olevasi uupunut tilanteeseen. Mielestäni voit asettaa miehen ratkaisun tekemiselle jonkun määräajan vedoten väsymykseesi. Miehen on pakko tehdä valinta avioliittonsa suhteen ja sinä voit toimia hänen ratkaisunsa pohjalta.

Kirjailija ja professori Merete Mazzarella on ansiokkaasti pohtinut uskottomuuden teemaa kirjassaan Uskottomuuden houkutus. Kirjassa pohditaan muun muassa, voiko vapautta ja turvallisuutta yhdistää tai voiko eroottista jännitystä ja kotoista läheisyyttä yhdistää.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti, joka toimii itsenäisenä ammatinharjoittajana. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut