Milloin teinin juhlintaan pitää puuttua?

Teinitytäreni viettää aikaa paljon kylillä kavereiden kanssa ja etenkin perjantai-iltaisin kokoontumisiin liittyy varmasti myös alkoholi. Meininki on ymmärtääkseni "vaan juhlimista", mutta miten tähän pitäisi suhtautua? Lapsi ärtyy, jos hänen asioitaan käy nuuskimaan. Eikö 15-vuotias ole kuitenkin liian nuori ryyppyjuhliin? Miten siihen voi puuttua? Auttaako keskustelu vai pitääkö pistää konkreettiset ulkonaoloajat? Pitäisikö toisiin vanhempiin ottaa yhteyttä? Haluan, että säilytämme kuitenkin molemminpuolisen kunnioituksen ja luottamuksen enkä halua olla tiukkapipoinen kalkkis.

Itsekin teininä juhlinut

Aino vastaa:

Useimmat teini-ikäisten vanhemmat ovat joutuneet pohtimaan samaa ongelmaa: kuinka puuttua nuoren alkoholikokeiluihin ja miten paljon nuoreen itseensä voi luottaa näissä asioissa.

Murrosikäisten alkoholinkäyttö on selvitysten mukaan todennäköisintä silloin, kun vanhemmat eivät tarkalleen tiedä, missä ja kenen seurassa nuori viettää vapaa-aikaansa. Jos nuoren alkoholinkäyttöä ei valvota, riski alkoholin säännölliseen käyttämiseen lisääntyy. Olet siis pysähtynyt miettimään tärkeää kysymystä ja vanhemman vastuuta teini-ikäisen alkoholikokeilujen suhteen.

Mielestäni sinun on syytä keskustella tyttäresi kanssa hänen vapaa-ajan vietostaan silläkin uhalla, että hän asiasta suuttuu. Nuoret kokevat usein vanhempien kanssa keskustelut epäluottamuksen osoituksina, mutta nuoreen ei voi luottaa sinisilmäisestikään.

Yhteenottoja murrosikäisen kanssa ei tarvitse vältellä, koska nuori tarvitsee "turvallisen seinän", jota vastaan voi kapinoida. Nuori myös hakee riittävää vastusta ja jos se ei alkoholinkäytön suhteen tule vastaan, hän voi hakea sitä keksimällä jotain vielä provosoivampaa.

Kotiaresti käyttöön Pidän hyvänä myös ajatustasi ottaa yhteyttä muiden nuorten vanhempiin, jolloin voitte yhdessä miettiä sopivia tapoja kontrolloida nuorten vapaa-ajanviettotapoja ja sopia vaikkapa yhteiset kotiintuloajat.

Kotiintuloaikojen noudattamatta jättämisistä olisi hyvä seurata joku konkreettinen rankaisu, esimerkiksi kotiaresti seuraavana viikonloppuna.

Alkoholikokeiluja voi valvoa soittamalla nuorelle, kun hän on illanvietossa tai hakemalla hänet kotiin tarvittaessa. Tiedän myös monien vanhempien halaavan teini-ikäistään tämän tullessa illanvietosta kotiin ja samalla voi tunnustella, onko nuori käyttänyt alkoholia.

Ylipäätään kotiintuloajat auttavat vanhempia kontrolloimaan nuoren kunnon, ja aamuyön tunnit kaupungilla ovat nuorten oman turvallisuuden kannalta riskialtista aikaa.

Aseta rajat Erilaiset kokeilut kuuluvat murrosikään, mutta vanhempien nollatoleranssi nuoren alkoholinkäytön suhteen auttaa monesti siirtämään näiden kokeilujen alkamista tai ainakin ehkäisee alkoholin säännöllisen käytön.

Vanhempien tehtävänä onkin tehdä alkoholin hankkiminen ja sen käyttäminen nuorelle mahdollisimman hankalaksi. Tämä on nuoresta välittämistä, vaikka vanhempi saakin kuulla olevansa tiukkapipoinen ja vanhanaikainen. Rohkaisen siis sinua ja kaikkia muitakin teini-ikäisten vanhempia asettamaan turvalliset rajat, jotta nuoret eivät vaarantaisi omaa tervettä kehitystään alkoholinkäyttönsä seurauksena.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Sanomat

Luetuimmat

Palvelut