Mitä pitäisi tehdä suvun yhteiselle kesämökille?

Perikunnallamme on yhteinen kesämökki. Mummon kuoltua mökki on jäänyt neljän lapsen ja heidän perheidensä yhteiskäyttöön. Ongelma on, että kukaan ei ota vastuuta ja mökki ränsistyy paikoilleen. Pari sisarusta haluaisi luopua mökistä, mutta pari muuta haluaa poimia rusinat pullasta ja käyttää mökkiä, mutta ei kuitenkaan laita rikkaa ristiin pakollisten velvollisuuksien hoitamiseksi. Kaksi siis haluaisi keskustella, kaksi ei ota kuuleviin korviinsa mökin myymistä eikä suostu edes keskustelemaan asiasta. Pelkään, että tästä on tulossa isokin sukuriita. Mitä olisi viisainta tehdä?

Aino vastaa:

Perinnön jakamiseen liittyvät riidat ovat hyvin tavallisia ja niitä syntyy herkästi, koska osapuolten edut ovat keskenään ristiriidassa. Tämän lisäksi kuolinpesän omaisuuden jakaminen herättää vahvoja lapsuuden aikaisia tunteita.

Sisaruskateus ja sisarusten välinen kilpailu vanhempien huomiosta ja rakkaudesta sekä jonkun sisaruksen mahdollinen suosikkiasema nousevat uudelleen pintaan, ja sisarusten kokemat epäoikeudenmukaisuuden kokemukset luovat tulenaran maaperän keskusteluille.

Joissakin tapauksissa omaisuuden jakamista saattaa vaikeuttaa myös muutosvastarinta ja halu säilyttää kaikki ennallaan ja vaalia lapsuusmuistojen idylliä.

Omistus hiertää Jakamaton kuolinpesä ei useinkaan herätä perikunnan jäsenten halua huolehtia ja vastata yhteisen omaisuuden hoitamisesta, koska tässä tilanteessa on vielä epävarmaa, kuka mitäkin jatkossa omistaa. Kiinnostus kesäpaikasta huolehtimiseen todennäköisesti lisääntyisi, jos olisi tiedossa, että se tulee jatkossa omaan omistukseen.

Saavutetuista eduista halutaan pitää kiinni ja nykyisellään mökki on kaikkien käytössä ilman merkittäviä kuluja kenellekään.

Yritetään järjellä Kuvaamasi tilanne perintömökin suhteen kuulostaa pidemmän päälle kestämättömältä ja vaatiikin erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen "pöydälle panemista". Olet hyvin oivaltanut, että tällainen yhteiseen omaisuuteen liittyvä keskustelu voi johtaa sisarusten keskinäiseen riitaantumiseen, koska osapuolilla on hyvin erilaisia ajatuksia perityn omaisuuden käytöstä ja jakamisesta.

Keskusteluja värittävät usein myös vahvat tunnelataukset ja tuolloin on tärkeää, että pystytään kuitenkin kuuntelemaan toisten näkemyksiä ja perusteluja. Olisi hyvä, jos eri vaihtoehtoja hyvine ja huonoine puolineen voitaisiin tarkastella neutraalisti ja järkiperäisesti tunteita sivuuttamatta.

Uskoakseni niillä sisaruksilla, jotka eivät edes haluaisi puhua mökin ulkopuoliselle myymisestä, lienee vahvimmat tunnesiteet kesäpaikkaan. Ehkäpä heillä olisi tätä kautta halua sitoutua mökistä huolehtimiseen, koska he myös käyttävät mökkiä eniten.

Mahtaisivatko he olla halukkaita lunastamaan mökin ja säilyttämään sen suvussa?

Lakimiehen puoleen Mikäli tilanne jatkuu nykyisenkaltaisena pidemmän aikaa, kesämökkikiinteistö rapistuu ilman korjaustoimenpiteitä ja omaisuus menettää arvoaan. Jos perikunnan jäsenet eivät löydä sopuratkaisua, mietittäväksi jää lakimiehen puoleen kääntyminen. Paras ratkaisu olisi tietenkin yhteisen sopuratkaisun löytyminen.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut