Vauva puheeksi tuoreessa suhteessa

Olen pian 33-vuotias aika tuoreessa parisuhteessa elävä nainen. Haluaisin lapsia, mutta mieheni ei ole kovin innostunut asiasta. Hän on myöntänyt, että haluaa lapsia "sitten joskus". Hän on minua nuorempi ja huolestunut, kuinka rahamme riittäisivät lapsen saantiin. Minua taloustilanne ei huoleta. Sen sijaan pelkään, että hedelmällisyyteni heikkenee, jos lapsien saantia odotellaan vielä pitkään. Kun puhun asiasta, mies ahdistuu. Mitä kannattaisi tehdä?

Jäänkö lapsettomaksi?

Aino vastaa:

Kerrot eläväsi melko tuoreessa parisuhteessa ja kaipaavasi jo kovasti yhteistä lasta. Parisuhteen alkuvaiheessa opetellaan tuntemaan toista ja rakennetaan luottamusta. Molemmat osapuolet pohtivat myös, onko puolisovalinta oikea ja halutaanko suhteeseen sitoutua.

Olette tunteneet toisenne ilmeisesti aika lyhyen aikaa, joten ymmärrän hyvin miehesi epäröinnin lasten hankkimisen suhteen parisuhteen tässä vaiheessa. Ymmärrän myös hyvin sinun toivettasi perustaa perhe ja saada omia lapsia, mistä olet unelmoinut ehkä jo pidemmän aikaa.

Oletteko keskustelleet yhdessä siitä, mistä miehesi tässä elämänvaiheessa unelmoi ja mita toiveita hänellä on lähitulevaisuuden suhteen? Kuullostaa hyvältä, että olette keskustelleet vauvan hankkimisesta, ja teillä molemmilla on toive saada lapsia, ajankohdasta on vain erilainen näkemys.

Kypsyttely vatii aikaa Päätös lapsen hankkimisesta vaatii molempien sitoutumisen asiaan. Jokainen lapsi ansaitsee sen, että hän syntyy toivottuna ja odotettuna.

Sitoutuminen yhteisen lapsen hoitoon ja kasvattamiseen vaatii myös kypsyttelyajan ja usein naiset kypsyvät näihin asioihin miehiä nopeammin.

Olet miestäsi vähän vanhempi ja yli 30-vuotias, jolloin nainen miettii myös omaa hedelmällisyyttään ja mahdollisuuksiaan saada lapsia.

Biologisesti naisen paras hedelmällisyysikä ulottuu 35 ikävuoteen saakka, minkä jälkeen hedelmällisyys laskee selvästi.

Parisuhteessa eläminen vaatii usein kompromissien tekemistä, jotta molempien tarpeet ja toiveet tulisivat kuulluiksi.

Parisuhde ensin

Suosittelisinkin nyt, että keskittyisitte vauvakuumeestasi huolimatta parisuhteenne rakentamiseen, että se olisi vakaammalla pohjalla mahdollisen yhteisen lapsen syntyessä.

Teillä olisi nyt mahdollisuus nauttia kahdenkeskisyydestä ja tietystä vapaudesta, mihin lapsiperheellä ei ole mahdollisuutta. Yhteinen kahdenkeskinen aikanne jäisi varsin lyhyeksi, jos alkaisit odottaa parisuhteen alkuvaiheessa lasta.

Miehesi ahdistuu vauvapuheista, koska ei ole lasten hankkimiseen vielä valmis, eikä kypsymiseen usein auta muu kuin ajan antaminen ja tilanteen rauhoittaminen.

Tarvittaessa voitte hakea myös apua esimerkiksi neuvolapsykologilta, perheneuvolasta tai Kirkon perheasiainneuvottelukeskuksesta.

Voitte myös keskenänne halutessanne sopia siitä, että vauva-asioihin palataan vaikkapa puolen vuoden tai vuoden kuluttua.

Miehesi saattaa miettiä sitäkin, oletko aidosti kiintynyt häneen vai haetko pääasiassa tulevalle lapsellesi isää. Lapsen paras kasvualusta on vanhempien hyvä parisuhde, joten parisuhteen vahvistaminen tukee myös mahdollisten tulevien lasten tervettä kasvua.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Luetuimmat

Palvelut