Naapurini hamstraa huolestuttavasti

Aino Pulkka

Naapurini on yksinäinen hamstraaja. Hän muistuttaa pienemmässä mittakaavassa televisiosta tuttuja himohamstraajia. Mitään ei saa heittää pois leipäpussin pussinsulkijasta lähtien, ja koti on sotkuisessa kunnossa. Mikä tällainen ilmiö on, mistä se johtuu ja voiko hamstraajaa auttaa?

Tavaroiden hamstraamisen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Hamstraaminen voi liittyä esimerkiksi säästäväiseen luonteeseen, jolloin mitään ei raskita heittää pois, jos sitä kuitenkin tulisi joskus tarvittua. Itse kullekin meistä kerääntyy turhaa, tarpeetonta tavaraa, mitä ei ajan puutteen tai tavaroihin liittyvien tunnearvojen tai muistojen vuoksi tule heitettyä pois.

Kysymyksesi perusteella herää epäilys, että naapurisi ei ehkä jostain syystä jaksa pitää ympäristöään siistinä, koska koti vaikuttaa sotkuiselta. Jaksamattomuuteen saattaa joskus liittyä mielenterveyden ongelmia kuten masennusta.

Joskus siivoton elinympäristö kertoo laajemmista elämänhallinnan ongelmista tai todellisuudentajun pettämisestä.

Televisiosarjan himohamstraajat ovat ääriesimerkki sairaalloisesta hamstraamisesta, jolloin arvottomien tavaroiden kerääminen on muuttunut jo lähes elämänsisällöksi uhaten pilata koko elämän. Himohamstraajat eivät itse pysty lopettamaan tavaroiden keräilyä vaan tarvitsevat siihen ulkopuolista apua.

Joskus hamstraaminen voi liittyä pelkästään organisointikyvyn ja arjenhallinnan puutteisiin. Esimerkiksi tarkkaavaisuushäiriöisen henkilön koti voi olla kaaoksessa, koska ADHD-häiriöstä kärsivä henkilö ei useinkaan pysty organisoimaan elämäänsä ja ajankäyttöään, vaan saattaa joskus tarvita itselleen ns. coach-valmentajan arkensa sujumiseksi.

Pakko-oireinen häiriö voi myös ilmetä pakonomaisena tarpeettoman tavaran keräämisenä.

On hienoa, että mietit sitä, miten voisit auttaa naapuriasi ja olet kiinnostunut hänen hyvinvoinnistaan. Mikäli tunnet naapurisi omaisia, voit ottaa heihin yhteyttä, jos olet huolissasi naapurisi mielenterveydestä tai ottaa yhteyttä päivystävään lääkäriin, jos et tunne naapurisi lähiomaisia.

Mikäli naapurisi kodin epähygieenisyys huolettaa sinua ja epäilet asunnon olevan vaarallinen terveydelle, voit ottaa yhteyttä terveystarkastajaan. Jos taas kodin ympäristö on hyvin epäsiisti, asia kuuluu ympäristölautakunnalle.

Jos arvelet naapurisi olevan pelkästään jaksamaton, voit kysellä hänen kuulumisiaan ja jaksamistaan tarjoten mahdollista siivousapua. Kannatan lämpimästi yhteisvastuullisuutta ja sitä, että välitämme oikeasti siitä, miten lähimmäisemme jaksavat.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti, joka toimii itsenäisenä ammatinharjoittajana. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut