Masha julkaisee kuvia feediinsä 4-5 kertaa viikossa. Masha

Bookstagram: ”On ihana kadota tähän kuplaan, kun muu maailma on liikaa”

Kaisu Strengell

Tuleeko sinulle sanasta "lukija" mieleen lapset, jotka nauttivat lukemisesta ja suorittivat kaikki mahdolliset lukudiplomit koulussa? Tai ehkä ne nuoret, jotka jäävät mieluiten kotiin lukemaan kirjaa, kun toinen vaihtoehto on lähteä ulos juhlimaan?

Nykyisin lukijat ovat paljon muutakin. He voivat olla vaikkapa somen mielipidevaikuttajia.

Sosiaalisissa medioissa on valtavasti ihmisiä, jotka rakastavat kirjoja. Esimerkiksi Instagramissa heidän yhteisöään kutsutaan bookstagarmiksi eli kirja-instagramiksi”. Tileillä julkaistaan vain kauniita ja tarkasti suunniteltuja otoksia erilaisista kirjoista.

25-vuotias slovenialainen Masha on yksi bookstagrammaajista. Hänet löytää Instagramista nimellä @onceandfuturebooknerd. Hän haluaa esiintyä jutussa vain etunimellään, kuten somessakin.

– Julkaisen yleensä kuvia noin 4–5 kertaa viikossa. Postaan usein kuvia suosikkikirjoistani, kirjoista, joita olen lukemassa tai niistä, jotka pyörivät mielessäni. Haluan pitää feedini kiinnostavana, joten vaihtelen usein erityylisten kuvien välillä. Joskus kuvassa voi olla koko kirjahylly, joskus yksittäinen kirja, Masha kertoo.

Masha rakastaa kirjayhteisöjen suvaitsevaisuutta ja avoimuutta. Masha

Suosikkikirjoikseen Masha listaa monet fantasiateokset, esimerkiksi Cassandra Claren Lady Midnight ( Keskiyön valtiatar) ja Leigh Bardugon Crooked Kingdom.

Parasta koko prosessissa on Mashalle kuitenkin muiden fanien kanssa juttelu.

– Tykkään suunnitella kuviani ja jutella ihmisten kanssa niiden postauksen jälkeen. On todella mukavaa jutella esimerkiksi eri kirjoista ja kirjailijoista muiden fanien kanssa kuvien kommenteissa!

Kirjayhteisöissä tasa-arvoisuutta pidetään tärkeänä, ja moni haluaakin osallistua taisteluun paremman huomisen puolesta omalla panoksellaan.

– Rakastan tässä yhteisössä yleisesti eniten sitä, kuinka hyväksyvä se on! Näiden kolmen vuoden aikana olen törmännyt vain muutamaan ihmiseen, jotka eivät olleet avoimia, hyväksyviä tai valmiita taistelemaan muutoksen puolesta. Kirjoja lukevat ihmiset tuntuvat ennakkoluulottomimmilta, ja minusta on ihanaa kadota tähän kauniiseen ja monipuoliseen kuplaan erityisesti, kun muu maailma tuntuu liian paljolta, Masha kommentoi.

Hän itsekin kertoo postaavansa usein kuvia erilaisista vähemmistöjen kokemuksista kertovista kirjoista. Näin muut voivat tutustua niihin.

– On hyvin tärkeää julkaista kuvia erilaisista kirjoista, joiden henkilöt edustavat eri rotuja, heillä on erilaisia seksualisia suuntautumisia tai eri uskontoja. Tärkeää on myös nostaa esiin #ownvoices-kirjailijoiden kirjoja.

Masha suunnittelee kuviaan ja juttelee niistä postauksen jälkeen. Masha

Ownvoice-teokseksi kutsutaan sellaista kirjaa, jonka kirjailija on esimerkiksi transseksuaali ja kirjan päähenkilö on myös transseksuaali. Tällöin kuvaukset henkilön elämästä ovat realistisia ja helpommin samaistuttavia.

Huonoja puolia ”bookstagram”- elämässä ei Mashan mielestä ole juuri ollenkaan.

– Huono puoli ”bookstagramissa”, kuten muissakin somekanavissa, on itsensä vertaileminen toisiin käyttäjiin, sellaisiin, joilla on enemmän seuraajia ja esimerkiksi mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä kustantajien kanssa, Masha miettii.

– Se painuu kuitenkin helposti taka-alalle, kun postaa kuvia asioista, joita rakastaa ja on vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, jotka tykkäävät samoista asioista kuin itse. He tekevät päivistä paljon mukavampia.

Masha on saanut bookstagramin kautta myös uusia ystäviä.

– Isoin hyvä juttu on tietenkin samanlaisten ihmisten tapaaminen! Ja joskus tarjoutuu myös mahdollisuuksia edustaa pieniä kauppoja, olla vuorovaikutuksessa kirjailijoiden kanssa ja ehkä jopa tehdä yhteistyötä kustannusfirman kanssa.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Somekanavat lukutoukille

Jos aihe kiinnostaa

Youtube: Books with Chloe, Jessethereader, emmmabooks

Tiktok: @loveagoodbook, @readingwithamy, @the.ones.about.books

Instagram: @onceandfuturebooknerd, @paperfury, @fictiontea

Youtubeen julkaistaan monenlaisia videoita. Ihmiset esimerkiksi dokumentoivat jonkun suositun kirjan lukukokemuksensa kuvaten videolle livereaktioita juonenkäänteisiin. Toisissa videoissa he voivat arvostella juuri lukemiaan kirjoja tai suositella kirjoja tiettyjen kriteerien perusteella.

TikTokissa videot ovat hyvin lyhyitä sovellukselle tyypilliseen tapaan. Siellä ihmiset kertovat myös viimeaikaisista lukukokemuksistaan, antavat lukuvinkkejä erilaisten kriteerien perusteella ja tekevät myös muita videoita, kuten eräänlaisia sketsejä, joita ainoastaan sen tietyn kirjan lukeneet ymmärtävät.

Instagramissa asia toimii oikeastaan samalla tavalla, mutta videoiden sijasta siellä kommunikoidaan kuvien kautta. Sieltäkin löytää siis esimerkiksi lukuvinkkejä ja, mielipiteitä eri kirjoista.

Etusivulla nyt