15-vuotias ulkonäköpaineistaan: "Käytän ulkonäkööni yli tunnin joka päivä epävarmuuksien takia"

Pohjoissavolaisille 15-vuotiaille Amandalle ja Niinalle ulkonäkö on tärkeä asia, ja he tahtovat jakaa muille omia kokemuksiaan siitä ja sen tuomista paineista. Haastateltavien nimet on muutettu asian arkaluonteisuuden vuoksi.

Amanda kertoo meikkaavansa kouluun joka päivä.

– Aamulla siihen kuluu noin 15 minuuttia. Vaatteet päätän jo edellisiltana, mutta siihen ei mene paljoa aikaa, ehkä viisi minuuttia.

Mutta kun ulkonäköpaineet ovat pahimmillaan, Amanda käyttää enemmän aikaa itseensä.

– Jos koen itseni sillä hetkellä rumaksi ja riittämättömäksi, käytän enemmän aikaa meikkaamiseen. Meikkaan huolellisemmin ja käytän aikaa hiusten laittoon.

Ulkonäköpaineet vaikuttavat myös Amandan koulunkäyntiin.

Käytän ulkonäkööni yli tunnin joka päivä epävarmuuksien takia.

Niina

– Jos kesken kokeen mielessäni pyörii "miltä näytän" tai "näytän oikeasti niin hirveältä", se haittaa kokeeseen keskittymistä.

Niinalla ulkonäköpaineet vaikuttavat sosiaalisiin tilanteisiin ja uusien ihmisten tapaamiseen.

– Esimerkiksi ryhmätöissä en uskalla tuoda mielipidettäni esille. Pelkään olla oma itseni tutustuessa uusiin ihmisiin.

Niina vähentää ulkonäköpaineita käyttämällä isoja vaatteita ja meikkaamalla.

Kovat ulkonäköpaineet voivat aiheuttaa itsetuhoisuutta tai itsetuhoisia ajatuksia.

Amanda

– Käytän ulkonäkööni yli tunnin joka päivä epävarmuuksien takia. Meikkaan, laitan hiukset ja mietin vaatteet.

– Aikaa kuluu epävarmuuteni takia. Olen kuullut alakoulusta lähtien negatiivista palautetta ulkonäöstäni: ”ruma” tai ”liian laiha”.

Ulkonäköpaineita tuottavat Amandalle muut ihmiset hänen ympärillään.

– Kun näen jonkun olevan kaunis, tulee olo, etten voisi itse ikinä näyttää edes vähänkään hyvältä.

Jos koen itseni sillä hetkellä rumaksi ja riittämättömäksi, käytän enemmän aikaa meikkaamiseen.

Amanda

Kun Instagramissa tulee vastaan joku kaunis, Amandan ulkonäköpaineet voimistuvat.

– Ulkonäköpaineita aiheuttavat omalla kohdallani julkisuuden henkilöt tai ystävät, jotka näyttävät erityisen hyvältä sinä päivänä, Amanda tarkentaa.

Sosiaalinen media vaikuttaa myös Niinan ulkonäköpaineisiin.

– Siellä annetaan kuvan siitä, miltä ”tulisi näyttää” eli: mallin kasvot ja tiimalasivartalo. Enemmän ulkonäköpaineita tulee kuitenkin tuntemattomien ihmisten kommenteista, jotka liittyvät ulkonäkööni, hän kertoo.

Amandan mielestä paras tapa vähentää ulkonäköpaineita on lopettaa Instagramissa ulkonäköpaineita aiheuttavan henkilön seuraaminen joksikin aikaa.

– Jos ulkonäköpaineita tuottava on ystävä, jota näkee joka päivä, Insta-seuraamisen lopettaminen ei auta. Silloin pitäisi vain saada ajatukset muualle toisen ja omasta ulkonäöstä. Se riippuu myös toisesta, kuinka nopeasti saa ajatukset muualle.

Amandan mielestä ulkonäköpaineet voivat olla pieniä tai kovia.

– Pienet ulkonäköpaineet tarkoittavat, ettei ole joka päivä sellainen ”olen todella ruma” tai ”voisin tappaa itseni, koska näytän tältä” -olo. Pienet ulkonäköpaineet menevät ohi, koska sellaiselle ihmiselle ulkonäkö ei ole elämässä tärkein asia. Silloin ei jäädä miettimään sitä, miltä näyttää tai miksi, vaan jatketaan eteenpäin. Pienet ulkonäköpaineet ovat jopa ihan tervettä, koska paine pukeutumisesta estää lähtemästä ilman housuja ulos, muttei vie turhaa energiaa, hän pohtii.

Kovat ulkonäköpaineet vaikuttavat hyvinvointiin negatiivisesti.

– Kovat ulkonäköpaineet voivat aiheuttaa itsetuhoisuutta tai itsetuhoisia ajatuksia. Ihminen saattaa eristäytyä hänelle tärkeistä ihmisistä, Amanda harmittelee.

Amandalla ulkonäköpaineet vähentyvät, kun hän saa itse kehuja ihmisiltä, jotka eivät aina kehu.

– Kun kehuja ei saa koko ajan, ne ovat arvokkaampia, Amanda toteaa.

– Tutulle ihmiselle – tai vaikka ammattilaiselle – on myös hyvä puhua paineistaan.

Niinan mielestä ulkonäköpaineista puhutaan enemmän kuin ennen.

– Niistä voitaisiin silti puhua vielä enemmän, koska ne voivat vaikuttaa moneen asiaan, kuten koulumenestykseen ja sosiaaliseen elämään, kun miettii koko ajan, miltä näyttää muiden mielestä ja omasta mielestä.

Kirjoittajat kuuluvat Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Asiantuntija

"Nuoret naiset ovat haavoittuvammassa asemassa ulkonäköpaineiden suhteen"

Väestönliiton sosiaalipsykologi ja seksuaalineuvoja Viivi Sihvonen kertoo, että jokainen kokee joskus ulkonäköpaineita, mutta vaikuttaisi siltä, että nuoremmat kokevat enemmän ulkonäköpaineita kuin vanhemmat.

– Erityisesti nuoret naiset ovat haavoittuvammassa asemassa ulkonäköpaineiden suhteen.

Murrosiässä on tavallista, että nuoret miettivät ulkonäköönsä liittyviä asioita, koska keho muuttuu nopeasti. Nuoria voi mietityttää, kuinka eri tahtia he ikätovereidensa kanssa kehittyvät fyysisesti.

– Ulkonäön pohdinta on sinänsä ihan normaali ja ymmärrettävä asia eikä sillä välttämättä ole ikäviä seurauksia nuorelle itselleen. Nuorella voi kuitenkin olla monenlaisia paineita niin fyysisiin ominaisuuksiin kuin esimerkiksi pukeutumiseen liittyen. Varallisuuserot voivat olla merkityksellinen seikka siinä, miten nuoret voivat vaikuttaa ulkonäköpaineiden fiilikseen ja toisaalta ilmaista esimerkiksi pukeutumisen keinoin joukkoon kuulumisen tunnetta.

Sihvosen mukaan myös seksuaalisuuteen ja seksiin liittyen moni nuori kokee sukuelimiin liittyviä ulkonäköpaineita.

– Me kohtaamme työssämme erityisesti seksuaalisuuteen liittyviä seikkoja, joista nuoret voivat ottaa paineita. Sukuelinten koko, muoto ja karvoitus ovat seikkoja, joista keskustelemme nuorten kanssa. Moni nuori katsoo pornoa, jossa sukuelimistä voi saada vääristyneen kuvan. Todellisuudessahan sukuelimiä on monenlaisia ja erikokoisia, ja jokaisen elimet ovat ainutlaatuisia.

Sihvonen korostaa, että ulkonäköpaineisiin voivat vaikuttaa monet tekijät.

– Kaikki nuoret eivät kärsi ulkonäköpaineista, mutta jokainen nuori varmasti tiedostaa erilaisia yhteiskunnallisia ideaaleja ulkonäön suhteen. Suomessa esimerkiksi etnisellä taustalla, ihonvärillä, vammaisuudella tai kehon luontaisella muodolla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten nuori tulee kohdatuksi erilaisissa tilanteissa tai miten hän ulkonäköönsä suhtautuu.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut