Näin Minna Canthin koululaiset ajattelivat kirjailijan sanailuista

Suolavakka-kirjaan on koottu Minna Canthin ajatuksia. Reeta Jaroma

Reeta Jaroma

Minna Canthin päivää juhlitaan tänään 19. maaliskuuta Juhlapäivän kunniaksi valitsimme viisi ikonista Canthin lausahdusta ja kysyimme Minna Canthin koulun jokaiselta luokkatasolta sekä henkilökunnalta heidän suosikkinsa perusteluineen.

Minna Canthin koulun eli Minarin seiskaluokkalaisten vastauksissa kaksi kommenttia nousivat suosikeiksi ylitse muiden: “Hullu työtä tekee, viisas elää vähemmälläkin” ja “Elämä ei voi pysähtyä, sen täytyy vapaasti päästä kulkemaan eteenpäin. Vanhojen totuuksien on väistyttävä uusien tieltä”.

Työntekoon liittyen ajateltiin, ettei aina tarvitse suorittaa, eikä tärkeintä elämässä ole loputon uurastaminen. Monet kertoivat oivalluksistaan liittyen elämän jatkuvuuteen ja siihen, ettei vanhoja asioita voi jäädä ikuisesti murehtimaan. Joku peilasi valintaansa maailman vallitsevaan koronatilanteeseen, kun suunnitelmat olivat menneet monta kertaa uusiksi ja tapahtumien jatkuva peruminen harmitti.

Kasiluokkalaiset puolestaan äänestivät ykköspaikalle jo aiemmin mainitun “Elämä ei voi pysähtyä, sen täytyy vapaasti päästä kulkemaan eteenpäin. Vanhojen totuuksien on väistyttävä uusien tieltä”- aatteen.

Eräs oppilas kertoi ajatuksen koskettaneen ja sen olleen paras hänen kuulemansa vinkki elämään. Joskus vahvasti vanhasta kiinni pitäminen hidastaa uusia asioita ja kehitystä.

“Jokainen päivä on uusi, eikä pidä pelätä mitä se tuo tullessaan. Jos pelkää, ei voi kokea uutta. Kun kokee, ei pelkää,” yksi vastaajista kiteytti.

Ysiluokkalaisten äänestys oli kovin tasainen, mutta lopulta voittajaksi kipusi klassinen “Hullu työtä tekee, viisas elää vähemmälläkin”.

Vastauksissa pohdittiin jatkuvaa täydellisyyden tavoittelua ja sen tuomia paineita. Lausahdus oli monen mielestä jämäkkä ja motivoiva sekä täyttä totta kaikessa lyhykäisyydessään.

“Jatkuvassa rasituksessa ihminen vain päätyy työskentelemään kohti jotakin tavoittelematonta”, mietti eräs vastaajista.

“Elämä ei voi pysähtyä, sen täytyy vapaasti päästä kulkemaan eteenpäin. Vanhojen totuuksien on väistyttävä uusien tieltä” oli suosituin sanonta myös koulumme henkilökunnan keskuudessa. Eräs kirjoitti kyseisen lauseen koskettavan täysi-ikäisten lasten poismuuton myötä, toinen puolestaan kirjoitti luottavansa Canthin kynäilyyn yhtä lailla kuin evoluutioteoriaankin.

“Tuulahdus voi puhaltaa homeiset nurkat puhtaammaksi. Jos jotain sinne jää, olkoot ne sitten tärkeitä ja pysyviä viisauksia.”

Kirjoittaja on Minna Canthin koulun 8B-luokan oppilas

Mitä musiikkia Minna Canth nykyisin kuuntelisi? - Listasimme viisi ehdotusta

Tunnistatko Minna Canthin mietelauseet?

Minna Canthin koulussa muistetaan Minnaa

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut