Minna Canthin koulussa muistetaan Minnaa

Minna Canthin kotitalon Kanttilan kohtalo kiinnostaa myös kirjailijan nimikkokoulua käyviä oppilaita. Matias Honkamaa

Reeta Jaroma, Karoliina Lehikoinen

Minna Canth on usein ihmisten puheenaiheena näihin aikoihin vuodesta. Pitkäaikainen historianopettajamme Marjaleena Hukkanen avasi Canthin ja tasa-arvon päivän viettoa koulussamme ja omaa suhdettaan kirjailijaan.

Hukkanen kertoi, ettei Canthia niinkään käsitelty hänen kouluaikoinansa, mutta hän kokee olevansa onnekas, kun saa opettaa juuri Minna Canthin koulussa. Kun Hukkanen saapui Kuopioon 1980-luvun lopulla, koulussamme oli vielä lukio. Minari oli silloinkin tunnettu ilmaisutaidon linjastaan. Draamaa tehdessä Canthin ajatuksia harjoiteltiin näyttelemällä ja kehon kieltä apuna käyttäen.

– Historian opiskelussa Minna Canthia ei ole voinut ohittaa, koska hänelle yhteiskunnalliset kysymykset ovat olleet niin merkittäviä modernin Suomen synnyn kannalta, Hukkanen sanoi.

Canth otti esille yhteiskunnan kipukohtia, joita halusi muuttaa.

– Vaikka me ajattelemme tasa-arvon kannalta, että Minna Canth on naisten esikuva, on hän sellainen myös vähemmistöille. Hän on tehnyt askeleita tyttöjen koulutuksen ja naisasioiden edistämiseksi, mutta kuva on laajentunut naiskysymyksestä myös muihin vähemmistöryhmiin, joiden asemassa on korjattavaa, Hukkanen totesi.

Minna Canthin päivän vietosta Hukkanen muisteli erityisesti lipunnostoja ja näytelmiä. Nykyään äidinkielen opettajat hoitavat Canthiin liittyvän kirjallisuuspuolen, ja historian opetuksessa puolestaan huomioidaan hänen ajamansa yhteiskunta-asiat. Marjaleena Hukkasen mukaan työnjako on toimiva. Lisäksi koulussamme on nykyisin Minna Canth -aiheinen MOK eli monialaisten oppimiskokonaisuuksien viikko, joka on tarkoitus järjestää vuosittain. Viikolla käsitellään kirjailijan elämää ja saavutuksia eri oppiaineiden tunneilla esimerkiksi projektien ja ryhmätöiden kautta.

Minna Canth on hyvä esikuva jokaiselle. Hukkasen mielestä Canth oli aikanaan oikea poikkeusyksilö. Hän hoiti perheensä ja seurusteli nuorten kanssa antaen ja saaden ajattelun aihetta. Canth oli taloudellisesti hyvin itsenäinen ja arvostettu yrittäjä. Hän kykeni luomaan Kuopiosta kulttuuriyhteisön mahdollistaen näytelmiensä esittämisen muuallakin Suomessa. Hukkanen korostaa Canthin sosiaalista oikeudenmukaisuutta sekä hänen ajamiaan tasa-arvoasioita, kuten tyttöjen koulutuksen kehittämistä.

– Olin huikean onnellinen, kun eräs lentoyhtiö laittoi koneensa peräsimeen Minna Canthin kuvan. Yleisemminkin Pohjoismaissa nähtiin, että Canth oli aikansa edelläkävijä, hän kertoi.

Hukkanen harmittelee Kanttilan peruskorjauksen hidasta etenemistä. Canth on ennen kaikkea kuopiolainen, mutta myös kansallisesti merkittävä henkilö. “Toivon sydämestäni hyvää työtä tekeville tahoille, että Kanttilan asiat edistyisivät, Hukkanen pyytää.

Kirjoittajat ovat Minna Canthin koulun 8B-luokan oppilaita.

Tunnistatko Minna Canthin mietelauseet?

Mitä musiikkia Minna Canth nykyisin kuuntelisi? - Listasimme viisi ehdotusta

Näin Minna Canthin koululaiset ajattelivat kirjailijan sanailuista

Kommentoi

Mainos: Kuopion Opiskelija-Asunnot Oy

Asuminen ja hiilijalanjälki

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut