Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Tämän yläkoulun valinnaisaineen siivellä kahdeksasluokkalaiset pääsevät retkeilemään – Nilsiässä suosiota kerää valtakunnallisesti harvinainen oppiaine

Kun erätaitoryhmän nuoret kirjoittavat pakkauslistaa tulevalle yöreissulle, innostus leijailee ilmassa.

– Kuulin sisaruksiltani tosi hyvää tästä valinnaisaineesta ja halusin itsekin kokeilla, kertoo Viivi Iivarinen.

Häntä komppaavat ryhmän Sanni Savolainen ja Fanni Ilvonen, jotka kertovat tykänneensä eniten pilkki- ja kalastusreissuista. He kertovat oppineensa jo ensimmäisen vuoden aikana paljon. Esimerkiksi Trangia ja kompassi ovat tulleet tutuksi.

– Ja opimme varmasti lisää tulevilla retkillä! he tuumivat.

Erätaidot ja retkeilyn on voinut valita Nilsiän yhtenäiskoulussa pitkäksi valinnaisaineeksi jo vuodesta 2000 alkaen. Tähän mennessä se on jäänyt toteutumatta vain kerran.

 Kahden vuoden aikana teemme kaksi pidempää yöreissua.

Paula Härkönen

Kun kotitalous ja kuvataide ovat suosittuja valinnaisaineita ympäri Suomen, Nilsiässä erätaidot ja retkeily valitaan vuodesta toiseen.

Voitko kuvitella?! Tällaisia valinnaisaineita savolaisissa yläkouluissa voi valita: luonnonrohdot, mopojen tuunaus, sisustus...

Ryhmän opettaja Paula Härkönen kuvailee valinnaisaineen sisältävän retkeilyn perusteet, kalastusta sekä mahdollisuuden suorittaa metsästäjäntutkinto.

– Nautin itse paljon luonnosta, ja tämä valinnaisaine tarjoaa mielestäni nuorille retkeilystä innostuneille hyvät mahdollisuudet liikkua luonnossa ja oppia tärkeitä taitoja, tuumii Härkönen.

Erätaidot ja retkeily tuli valinnaisaineeksi Nilsiän yhtenäiskouluun juuri hänen ajatuksensa pohjalta. Härköselle syntyi ajatus pidemmästä valinnaisaineesta, joka kokoaisi yhteen kaiken retkeilyyn, kalastukseen ja metsästykseen liittyvän.

– Perusajatuksena on tarjota myönteisiä kokemuksia ja elämyksiä luonnosta. Niiden kautta nuori oppii luonnostaan arvostamaan ja kunnioittamaan luontoa.

Valinnaisaineessa osa retkistä järjestyy varsinaisen kouluajan ulkopuolella, jolloin osa viikoittaisista oppitunneista jätetään pitämättä.

– Kahden vuoden aikana teemme kaksi pidempää yöreissua, kahdeksannen luokan keväällä teemme yhden yön reissun, ja yhdeksännen luokan syksyllä teemme pidemmän vaelluksen, Härkönen kertoo.

Valinnaisaineen sisältöä toteutetaan paljon yhteistyössä muun muassa paikallisen riistanhoitoyhdistyksen, metsästysseurojen, alueen kalastajien sekä SPR:n kanssa. Retkiä saadaan toteutumaan talkookyydeillä yksityisten henkilöiden ja oppilaiden perheiden kanssa.

– Iso kiitos kuuluu kaikille näille vapaaehtoisille! Härkönen tuumii.

Suurimmat haasteet valinnaisaineen pitämiseen aiheuttaa Härkösen mukaan itse luonto. Keväällä lumitilanne ja tulvat vaikuttavat retkien suunnitteluun ja toteutukseen.

Haasteita on asettanut myös lähimailla sijaitsevien retkikohteiden kunto ja vähyys. Esimerkiksi Rautavaaralla sijaitseva Virvatulten polku meni hänen mukaansa niin huonoon kuntoon – se myös purettiin osittain - ettei sinne voinut enää mennä.

Jo valinnaisainetta lopettelevat ysiluokkalaiset Eevi Rissanen ja Ville Turunen kertovat pitäneensä erätaidoista ja retkeilystä, ja he suosittelevat sitä myös muille. Heidän harmikseen korona kuitenkin hankaloitti valinnaisaineen toimintaa.

Parhaimmaksi kokemukseksi he kertovat pidemmän viikonloppuvaelluksen, joka pystyttiin koronasta huolimatta järjestämään. Monet valinnaisaineessa tulleet asiat olivat heille jo ennestään tuttuja, mutta Rissanen kertoo oppineensa oikeaoppista teltan kasausta.

Kirjoittajat ovat Nilsiän yhtenäiskoulun 8C-luokan oppilaita.

"Itse valittu aine lisää opiskelumotivaatiota"