Tämän yläkoulun valinnaisaineen siivellä kahdeksasluokkalaiset pääsevät retkeilemään – Nilsiässä suosiota kerää valtakunnallisesti harvinainen oppiaine

Tämän "lossin" nimi on Koplukka. Se on Volokin polulla Sonkajärvellä. Sinne voi päästä, jos on valinnut erätaidot ja retkeily -valinnaisaineen. Paula Härkönen

Helmi Hukkanen

Kun erätaitoryhmän nuoret kirjoittavat pakkauslistaa tulevalle yöreissulle, innostus leijailee ilmassa.

– Kuulin sisaruksiltani tosi hyvää tästä valinnaisaineesta ja halusin itsekin kokeilla, kertoo Viivi Iivarinen.

Häntä komppaavat ryhmän Sanni Savolainen ja Fanni Ilvonen, jotka kertovat tykänneensä eniten pilkki- ja kalastusreissuista. He kertovat oppineensa jo ensimmäisen vuoden aikana paljon. Esimerkiksi Trangia ja kompassi ovat tulleet tutuksi.

– Ja opimme varmasti lisää tulevilla retkillä! he tuumivat.

Erätaitotunneilla tutustutaan myös lähiluonnon eläimistöön. Aluetta tutkivat Fanni Ilvonen (oik.) ja Sanni Savolainen. Anu Pöntinen

Erätaidot ja retkeilyn on voinut valita Nilsiän yhtenäiskoulussa pitkäksi valinnaisaineeksi jo vuodesta 2000 alkaen. Tähän mennessä se on jäänyt toteutumatta vain kerran.

 Kahden vuoden aikana teemme kaksi pidempää yöreissua.

Paula Härkönen

Kun kotitalous ja kuvataide ovat suosittuja valinnaisaineita ympäri Suomen, Nilsiässä erätaidot ja retkeily valitaan vuodesta toiseen.

Voitko kuvitella?! Tällaisia valinnaisaineita savolaisissa yläkouluissa voi valita: luonnonrohdot, mopojen tuunaus, sisustus...

Ryhmän opettaja Paula Härkönen kuvailee valinnaisaineen sisältävän retkeilyn perusteet, kalastusta sekä mahdollisuuden suorittaa metsästäjäntutkinto.

– Nautin itse paljon luonnosta, ja tämä valinnaisaine tarjoaa mielestäni nuorille retkeilystä innostuneille hyvät mahdollisuudet liikkua luonnossa ja oppia tärkeitä taitoja, tuumii Härkönen.

Tämä suo löytyi vanhalta, jo poistetulta Virvatulten reitiltä Rautavaaralta. "Harmi, että Metsähallitus ei enää ylläpitänyt reittiä, koska siellä oli niin upeat maisemat", harmittelee opettaja Paula Härkönen. Paula Härkönen

Erätaidot ja retkeily tuli valinnaisaineeksi Nilsiän yhtenäiskouluun juuri hänen ajatuksensa pohjalta. Härköselle syntyi ajatus pidemmästä valinnaisaineesta, joka kokoaisi yhteen kaiken retkeilyyn, kalastukseen ja metsästykseen liittyvän.

– Perusajatuksena on tarjota myönteisiä kokemuksia ja elämyksiä luonnosta. Niiden kautta nuori oppii luonnostaan arvostamaan ja kunnioittamaan luontoa.

Virvatulten reitillä Rautavaaralla oli upeat maisemat, vaikka se olikin hankalakulkuinen. Nyttemmin reitti on poistettu käytöstä. Paula Härkönen

Valinnaisaineessa osa retkistä järjestyy varsinaisen kouluajan ulkopuolella, jolloin osa viikoittaisista oppitunneista jätetään pitämättä.

– Kahden vuoden aikana teemme kaksi pidempää yöreissua, kahdeksannen luokan keväällä teemme yhden yön reissun, ja yhdeksännen luokan syksyllä teemme pidemmän vaelluksen, Härkönen kertoo.

Volokin polulla pääsee myös vaeltamaan rotkossa. Paula Härkönen

Valinnaisaineen sisältöä toteutetaan paljon yhteistyössä muun muassa paikallisen riistanhoitoyhdistyksen, metsästysseurojen, alueen kalastajien sekä SPR:n kanssa. Retkiä saadaan toteutumaan talkookyydeillä yksityisten henkilöiden ja oppilaiden perheiden kanssa.

– Iso kiitos kuuluu kaikille näille vapaaehtoisille! Härkönen tuumii.

Ukko Uuran laavu löytyy Volokin polulta, jossa erätaitoryhmäläiset ovat viime vuosina kulkeneet. Paula Härkönen

Suurimmat haasteet valinnaisaineen pitämiseen aiheuttaa Härkösen mukaan itse luonto. Keväällä lumitilanne ja tulvat vaikuttavat retkien suunnitteluun ja toteutukseen.

Haasteita on asettanut myös lähimailla sijaitsevien retkikohteiden kunto ja vähyys. Esimerkiksi Rautavaaralla sijaitseva Virvatulten polku meni hänen mukaansa niin huonoon kuntoon – se myös purettiin osittain - ettei sinne voinut enää mennä.

Eetu Niskanen, Sanni Savolainen ja Samu Katainen etsivät rannalta sopivan litteitä leipäkiviä. Erätaitotunneilla luonnosta voidaan etsiä myös syötäviä kasveja. Anu Pöntinen

Jo valinnaisainetta lopettelevat ysiluokkalaiset Eevi Rissanen ja Ville Turunen kertovat pitäneensä erätaidoista ja retkeilystä, ja he suosittelevat sitä myös muille. Heidän harmikseen korona kuitenkin hankaloitti valinnaisaineen toimintaa.

Parhaimmaksi kokemukseksi he kertovat pidemmän viikonloppuvaelluksen, joka pystyttiin koronasta huolimatta järjestämään. Monet valinnaisaineessa tulleet asiat olivat heille jo ennestään tuttuja, mutta Rissanen kertoo oppineensa oikeaoppista teltan kasausta.

Erätaitotunneilla tutustutaan luontoon - ja voidaan vaikka laskea, kuka heittää parhaiten leipää. Nilsiäläinen Eetu Niskanen kokeilee vapaata heittotyyliä. Anu Pöntinen

Kirjoittajat ovat Nilsiän yhtenäiskoulun 8C-luokan oppilaita.

"Itse valittu aine lisää opiskelumotivaatiota"

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut