Näin onnistut kesäkuvissa – ota kuva kesämaisemastasi ja osallistu arvontaan!

Kuvan voi myös ottaa eri perspektiivistä, kuten kuvaaja Aake Roininen Julkulan siirtolapuutarhalla Eila Ålanderin ja tämän ystävän Heli Seppäsen kasvimaalla. Aake Roininen
Kristiina Poutiainen

Kristiina Poutiainen

Kuva kesän parhaasta hetkestä lämmittää myös talvipäivänä. Ota siis kuva omasta kesämielihetkestäsi ja lähetä se Savon Sanomille. Kuvista tehdään juttua ensi kesän liitteeseen ja osallistujien kesken arvotaan tuotepalkintoja.

Kesäkuvien onnistumista varten Savon Sanomien palkittu kesäkuvaaja Aake Roininen antoi parhaat vinkit, joilla kokemattomampikin kännykkäkuvaaja saa kuvat onnistumaan.

1 Pidä aurinko oman selkäsi takana

Älä ota kuvaa niin, että aurinko jää kuvattavan henkilön taakse, ettei kuvattava jää varjoon.

Aurinko ei saisi mennä kuvattavan taakse vaan osua mieluummin kasvoihin, kuten Iida Paavilaisen ottamassa kuvassa, jossa Iida Koponen on kuvattu töissään marjatilalla. Iida Paavilainen

2 Mene lähelle

Mitä lähempänä ihmistä kuvataan, sitä mielenkiintoisempi kohteesta tulee.

Kohteesta tulee mielenkiintoisempi, kun menee lähelle. Tuire Punkki kuvasi Adalia Sirviön ja Maisa Koistisen hiekka-arkkitehtuuripuuhissa. Tuire Punkki

3 Ihminen kuvaan

Lomakuvissa on usein otoksia kukista ja holvikaarista. Myöhemmin eniten kiinnostavat kuitenkin ne kuvat, joissa on tuttuja ihmisiä. Lomakuviin kannattaakin ottaa ihminen, eikä pelkkiä kasveja. Siten ne kiinnostavat vielä 50 vuoden päästäkin.

4 Tarkenna kohteeseen

Kännykät yleensä tarkentavat kuvaa, kun klikkaa ruutua siitä kohtaa, mihin tarkennuksen haluaa. Kännykkä säätää siten automaattisesti myös valotuksen kohdalleen. Näin kuvat onnistuvat sateellakin.

5 Ruoka-annokset

Kesän herkut kannattaa kuvata niin, että valo tulee ruuan takaa. Annoskuva pitää ottaa läheltä, ketään ei kiinnosta, mitä naapuripöydässä tapahtuu.

Master Chef -kisassa aikanaan kilpaillut Aki Keskitalo kuvasi ruokansa läheltä. Siten annoskuvat onnistuvat parhaiten. Mirja Hussain

6 Auringonnousu tai -lasku?

Jätä mieluummin ottamatta. Näkymä voi olla upea siinä hetkessä, mutta ei sitä enää vuosien päästä tule katsottua. Jos kuitenkin kuvan haluaa ottaa, kannattaa laittaa etualalle joku ihminen tai muu, josta saa siluetin.

7 Selfie

Tärkeintä on huolehtia, että kuvattavan kasvoille paistaa aurinko, ja selfieissä valon pitää tietenkin osua omille kasvoille. Muuten menee mustaksi.

8 Ryhmäkuva

Kannattaa ottaa ryhmästä useampi kuva, että edes jossain kuvista kaikilla olisi silmät varmasti auki.

Ryhmäkuvia kannattaa ottaa useampia, että varmasti kaikilla on silmät auki. Kuopion uimavalvojia kuvasi toimittaja Laura Ruuskanen. Laura Ruuskanen

9 Vakaata ja näkökulmia

Kännykästä kannattaisi pitää kuvatessa kiinni kahdella kädellä. Siten ote on tukevampi ja kuvasta tulee vakaampi.

Puhelimella kuvataan yleensä omien silmien korkeudelta. Jos haluaa kokeilla erilaisia kulmia samasta asiasta, laita puhelin vaikka maan tasolle. Lopputulos voi yllättää.

Joskus kuvan voi ottaa eri perspektiivistä, kuten Paula Pohjamo Mervi Kurrun puutarhasta. Paula Pohjamo

10. Rakkaimmat talteen

Jos kännykässä on jokin suosikkikuva tai mittaamattoman arvokas otos, jota ei enää koskaan voi ottaa, kuva kannattaa teetättää. Syytä olisi myös varmuuskopioida rakkaimmat kuvat. Jos puhelin särkyy tai häviää, kuvia ei pysty enää pelastamaan.

Kesämielenmaisema

Ota kuva ja osallistu arvontaan!

Millainen on asia, tilanne tai maisema, joka tekee sinulle kesän? Ota siitä kuva ja lähetä se meille! Teemme kesäkuvista juttua ensi kesän lehteen.

Kaikkien kuvan lähettäneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan Savon Sanomien tuotepalkintoja.

Lähetä kuva ja tietosi osoitteeseen kristiina.poutiainen@savonsanomat.fi 31.8.2021 mennessä. Arvonnassa voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut