Jatkoroikka666 esiintyi Minna Canthin koululla 14.10. "Esiintymisen jälkeen tuntuu vapautuneelta ja jotenkin höpsöltä", kertoo Eliel Rinkinen (oik.). Jatkoroikka666 saa vaikutteita monilta punk- ja metallibändeiltä. Lyhyelle mainittavien listalle pääsee esimerkiksi Blind Channel. – Yhteisbiisi Blind Channelin kanssa olisi mahtava! Eino Toivanen (edessä) haaveilee. Rummuissa Ahti Yläkorhola, toisessa kitarassa Aleksi Vainikainen. Aake Roininen

Ärsyttävät asiat inspiroivat nuorten bändiä – kuopiolaisen Jatkoroikka666:n biiseillä on syvempi merkitys, jota kaikki eivät ehkä tajua

Tuisku Vaattovaara

Noin vuosi sitten kuopiolaiset Ahti Yläkorhola, 14, ja Eliel Rinkinen, 14, ryhtyivät tuumasta toimeen. He olivat olleet pitkään kiinnostuneita bändisoittimien soittamisesta, ja esiinnyttyään koulun juhlassa he päätyivät jo seuraavana viikonloppuna yhdessä harjoittelemaan.

Pian myös Aleksi Vainikainen, 15, ja Eino Toivanen, 15, tulivat mukaan. Niin syntyi bändi Jatkoroikka666. Nykyään bändissä soittaa myös basisti Alvar Rinkinen, 12.

– Me soitetaan asenteellista punkia ja metallia, Toivanen linjaa.

Jatkoroikka666 soittaa asenteellista punkia ja metallia. He haluaisivat tulevaisuudessa vaikuttaa kappaleillaan kuuntelijoidensa mielipiteisiin. Aake Roininen

Genren valinta oli bändin jäsenten mielestä helppo. Hyvä meininki ja soittamisen mukavuus veivät punkissa ja metallissa mennessään. Jatkoroikka666 voisi kuvitella soittavansa joskus myös iskelmämetallia ja pop-punkia, mutta muuten esimerkiksi pop on bändille ehdoton ei.

Jatkoroikka666 tekee musiikkinsa alusta alkaen itse. Bändin kitaristit Aleksi Vainikainen ja Eliel Rinkinen luovat kitaralla pohjan, jolle Eliel Rinkinen keksii sopivat bassokuviot. Ahti Yläkorhola, bändin rumpali, sovittaa rumpukompit sävellykseen. Sanoitukset tulevat Eino Toivaselta, bändin laulajalta, vasta sävellyksen ollessa valmis. Sävellykseen kuluu aikaa yleensä vain puoli tuntia, mutta sanoituksia tehdessä vierähtää helposti kuukausikin.

Kaikkia sanoituksia ei kannata ottaa niin tosissaan.

Ahti Yläkorhola
Biisien sanoitukset ovat Eino Toivasen (edessä) käsialaa. Rumpali Ahti Yläkorhola sovittaa rumpukompit sävellykseen, jonka bändin kitaristit Aleksi Vainikainen (vas.) ja Eliel Rinkinen (oik.) luovat. "Kaikilla kappaleilla on periaatteessa jokin syvempi merkitys, mutta kaikki eivät niitä välttämättä tajua." Aake Roininen

Jatkoroikka666 tekee musiikkia omakustanteisesti. Yläkorholalla on äänitysvälineet, joilla bändi on äänittänyt tähänastiset julkaisunsa.

Inspiraatiota he saavat kappaleisiinsa esimerkiksi heitä ärsyttävistä arkipäiväisistä asioista. Sen kautta kappaleet saavat myös merkityksensä.

– Kaikilla kappaleilla periaatteessa on jokin syvempi merkitys, mutta kaikki eivät välttämättä tajua niitä, Rinkinen tuumailee.

– Kaikkia sanoituksia ei kannata ottaa niin tosissaan, Yläkorhola lisää hymähtäen.

Bändi käsittelee musiikissaan myös vakavampia asioita. Esimerkiksi yhtyeen kuunnelluin kappale Insesti; rasisti luotiin alun perin vastustamaan rasismia, mitä bändin jäsenet olivat tuttavapiireissäänkin havainneet. He halusivat kappaleellaan ilmaista rasisminvastaisen mielipiteensä.

Insesti; rasisti on bändin ensimmäinen kappale. Siitä löytyy YouTubesta myös uudempi versio, joka on nopeampi ja sisältää ensimmäiseen versioon nähden enemmän riimejä laulettavaksi ja nuotteja kitaralla soitettavaksi. Insesti; rasistin uudempi versio kohdistaa myös sisältämänsä kritiikin tarkemmin rasismille.

– Me keksittiin ensimmäiseen versioon sanoitukset varsin nopeasti, eivätkä kaikki sanat edes rimmaa keskenään, Rinkinen kertoo.

Tulevaisuudessa bändi haluaisi pystyä vaikuttamaan kuuntelijoidensa mielipiteisiin eri asioissa.

– Olisi mukavaa, jos kuuntelijat saisivat musiikistamme irti elämyksiä ja tunteita, Yläkorhola toivoo.

Aleksi Vainikainen, Eino Toivanen, Ahti Yläkorhola ja Eliel Rinkinen odottivat pääsyä lavalle. Tulevaisuudessa haaveissa siintävät suuremmat lavat ja festarikeikat. Aake Roininen

Bändin nimi Jatkoroikka666 oli Eliel Rinkisen idea. Pystyäkseen lataamaan ensimmäiset biisinsä SoundCloudiin, tarvittiin bändille nimi. Silloin Yläkorhola soitti Rinkiselle, joka keksi listan ehdotuksia bändin nimelle.

–Taisin valita niistä huonoimman, Yläkorhola kertoo huvittuneena.

Numerosarja 666 on bändin mukaan vain ironinen vitsi loppuun, eikä sillä ole mitään tekemistä saatanan kanssa.

Jatkoroikka666 on esiintynyt bändinä jo pari kertaa. Bändin jäsenet ovat pitäneet esiintymiskokemuksistaan, vaikka ovat niitä etukäteen jännittäneetkin. Esiintymisissä he ovat eniten pitäneet sen meiningistä ja sen nostattamasta adrenaliinista.

– Esiintymisen jälkeen tuntuu vapautuneelta ja jotenkin höpsöltä, Rinkinen kertoo.

Bändi tuumii, että varsinaista fanikulttuuria ei Jatkoroikka666:n ympärille vielä ole ehtinyt muodostua. Yhä useammat kuitenkin tuntevat bändin, ja YouTuben ja SoundCloudin kuuntelukertojen perusteella yhtyeen julkaisuita kuunnellaan yhä enenevissä määrin. Yhteensä kaikki julkaisut ovat keränneet lähes 10 000 kuuntelukertaa.

–Kerran rannalla pari tuntematonta tyttöä tuli kysymään meiltä, että eikö me soitetakin bändissä, Yläkorhola muistelee.

– Vaikka meistä tulisikin bändinä tunnetumpia, en usko, että se nousisi kellään meistä päähän, hän jatkaa.

Aleksi Vainikainen, Eino Toivanen, Ahti Yläkorhola ja Eliel Rinkinen ovat kappaleillaan keränneet vuodessa jo lähes 10000 kuuntelukertaa. Aake Roininen

Alaikäisyys aiheuttaa haasteita musiikkialalla. Nuoret olisivat esimerkiksi halunneet ottaa osaa erääseen bändikilpailuun, mutta he eivät olleet riittävän vanhoja osallistuakseen. Myös monille keikkapaikoille vaaditaan täysi-ikäisyyttä.

Jatkossa Jatkoroikka666 haluaa julkaista entistä enemmän ja parempaa musiikkia sekä tehdä entistä raskaampaa metallia. Haaveissa olisi päästä jonain päivänä esiintymään festareille. Bändi pitää sitä mahdollisena, sillä nuoret ovat valmiita näkemään tarvittaessa paljonkin vaivaa sen eteen. Hyvä meno ja akustiikka ovat bändille kuitenkin paljon suuremmassa roolissa kuin lavan fyysinen koko.

– Pitää luottaa itseensä, Vainikainen tokaisee päättäväisenä.

Tähänastisiin saavutuksiinsa bändi on kuitenkin tyytyväinen. Tuhansista kuuntelukerroista ja parista live-esiintymisistä kertominen saa kaikki bändin jäsenet hymyilemään entistä enemmän. He ovat ylpeitä myös siitä, että ovat opetelleet musiikinteon ilman ulkopuolista apua.

– Harvoilla tämän ikäisillä edes on bändiä, etenkään metalli- tai punkbändiä, Rinkinen huomauttaa.

Jatkoroikka666 saa vaikutteita monilta punk- ja metallibändeiltä. Asio Otus O.B. saa bändiltä erityismaininnan hyvästä musiikista. Lyhyelle mainittavien listalle pääsee myös Blind Channel.

– Yhteisbiisi Blind Channelin kanssa olisi mahtava! Toivanen haaveilee pilke silmäkulmassaan.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Etusivulla nyt