Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä haudattu trendi on palaamassa nyt takaisin, ja mistä hittisarjasta nuoret ottavat tyyli-inspiraatiota? – Savon Sanomien nuorten toimitus otti selvää

Nuorten pukeutumista on aina pohdittu ja ihmetelty. Trendit näkyvät usein juuri heidän päällään ensin. Muoti muuttuu vauhdilla, mutta millaiset vaatteet ovat trendikkäitä juuri nyt?

Kuopion Matkuksen Bikbokin myymäläpäällikkö Iida Vuorelan mukaan muodissa nyt pinnalla ovat erityisesti kirkkaat värit, niin kutsutut ”oversized”-vaatteet, kuosit ja printit.

Farkut ovat aina in, toteaa Vuorela. Hän mainitsee, että nyt farkuissakin voi näkyä kirkkaita värejä, kuten pinkkiä. Juuri nyt leveä lahje on trendikäs valinta.

Leveän lahkeen lisäksi myös toinen entinen farkkutrendi nostaa taas päätään, kertoo Kekäle Oy:n Vero Moda - ja Jack & Jones -myymälöiden sisäänostaja ja visualisti Maisa Kortelainen.

– Uskokaa tai älkää, matalavyötäröiset farkut tulee kovaa vauhtia takaisin. Mutta ei hätää, ei me olla korkeavyötäröisistä housuista luopumassa mihinkään!

Tämä farkkutyyli on varmasti monelle tuttu vuosien takaa. Vuorela kertookin 1990-luvun lopusta ja 2000-luvun alusta tuttujen trendien olevan nyt jälleen pinnalla muodin maailmassa.

Ennen teininä oli hirveän tärkeää et on samanlaiset vaatteet kuin kavereilla.

Iida Vuorela

Vuorela kertoo, että nykyään yhä useammat nuoret pukeutuvat juuri niin kuin haluavat. Ja se on ihanaa!

– Ennen teininä oli hirveän tärkeää et on samanlaiset vaatteet kuin kavereilla, Vuorela mainitsee.

Juuri siksi hänestä onkin super cool, että jotkut haluavat pukeutua erottuvasti ja ilmaista niin itseään. Ja jos ei fiilaa sitä mikä trendaa, sekin on todellakin enemmän kuin okei, hän lisää.

Persoonallisuus ja rohkeus pukeutumisessa ihastuttavat myös Kortelaista.

– Minusta tuntuu, että nuoret ovat todella tietoisia trendeistä ja siitä mikä on juuri nyt in. On kuitenkin ollut ilo huomata, että nuoret pukeutuvat rohkeasti juuri niin kuin itse haluavat.

Globalisaation kautta käytämme paljon sosiaalista mediaa ja nettiä, ja sieltä saamme paljon vaikutteita omaan tyyliimme. Vuorela kertoo, että trendit vaihtuvat somen myötä paljon nopeammin.

– Jos somessa näkyy jotain, tuotteet alkavat trendaamaan, Vuorela mainitsee.

Esimerkiksi TikTok on ollut lähivuosina iso vaikutuskanava muodissa. Vuorela toteaa, että TikTokissa on paljon käyttäjiä ja yhteistyöt vaatebrändien kanssa saavat paljon näkyvyyttä.

Maisa Kortelainen toteaa, että sosiaalisen median myötä muoti on enemmän esillä kuin koskaan.

– Trendejä on helppo seurata ja somesta saa todella paljon inspiraatiota. Välillä nopeasti vaihtuvien trendien takia voi olla hieman hankalaa pysyä mukana.

Kortelainen kannustaakin jokaista pukeutumaan juuri itselle sopivalla tavalla.

– Suosittelen etsimään vaatekaapista ne omat lempivaatteet ja yhdistämään niihin myös rohkeasti uutta.

Nuoret saattavat pyrkiä myös vaikuttamaan yhteiskuntaamme pukeutumisellaan, esimerkiksi rikkomalla normeja ja sääntöjä. Tyyli ei ole aina vain ulkonäöllinen asia.

– Etenkin sosiaalisessa mediassa ja isommissa kaupungeissa näkyy tämä ilmiö. Pukeutumisella voi ilmaista itseään ja jokaisella onkin oikeus siihen, Kortelainen tiivistää.

Kortelaisen mukaan värien ja printtien lisäksi muotiin ovat tulleet myös ”rouchingit”, eli erilaiset naruilla tehtävät rypytykset esimerkiksi paidoissa ja mekoissa.

Esimerkiksi nämä trendit näkyvät pinnalla olevassa Euphoria-draamasarjassa, joka kertoo amerikkalaisnuorten elämästä. Sarjassa nähdyt asut ja estetiikka ovat tuoneet monille inspiraatiota pukeutumiseen ja laittautumiseen.

–  Euphoria-sarjasta isona trendinä näkyvät rohkeat yhdistelyt, mätsäävät asukokonaisuudet ja upeat hiukset sekä meikit, kertoo Kortelainen.

– Minusta oli kiva huomata, että jokaisella hahmolla on kuitenkin oma tyyli pukeutua ja että hahmot nähdään välillä myös ihan tavallisissa college-asuissa kotona, hän jatkaa.

Kortelainen mainitsee, että myös Euphorian kautta julkisuuteen nousseen näyttelijä Alexa Damien tyyliä seurataan nyt innokkaasti. Ketkä muut julkkikset ovat tällä hetkellä vaikutusvaltaisia muodin saralla?

– Edelleen isosti vaikuttaa Kardashianit. Myös Hailey Bieberin tyyliä seurataan todella ahkerasti.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.