Missin mitat muuttuivat: senttien sijaan nyt arvioidaan osaamista – Sunneva Sjögren: "Tämän päivän missi saa olla vahva uranainen ja kertoa mielipiteitään"

Oona Komi ja yhdeksän muuta finalistia ovat valmistautuneet lauantain koitokseen huolella myös henkisesti.

Oletko missin mitoissa? Entisaikaan tällä kysymyksellä tarkoitettiin pituutta ja painoa sekä rinnan, vyötärön ja lantion ympäryksen suhteita toisiinsa.

Nykyisin näitä mittoja ei enää suomalaismisseiltä oteta eikä siis myöskään esitellä kilpailussa. Missejä arvioidaan kokonaisuutena, jossa yhdistyvät ulkoinen kauneus ja sisäinen edustavuus.

Miss Suomi -kilpailuja järjestävä Sunneva Sjögren on tuonut missi-instituution rytinällä tähän päivään. Esimerkiksi bikiniasut missiksi pyrkivien casting-tilaisuuksissa ovat jääneet historiaan, eivätkä finalistit esiinny enää kiertueen aikana alusasuissa.

Finaali järjestetään kuitenkin kansainvälisten missikilpailujen mallin mukaan, joten siihen sisältyy edelleen uimapukukierros.

Sjögrenin mukaan kisassa korostuvat nyt rautaiset esiintymistaidot. Kilpailijoiden tulisi olla ”kauniisti itsevarmoja, positiivisesti ammattitaitoisia ja rehellisesti aitoja itsejään”.

Kaiken a ja o on positiivinen viestintä: Miss Suomen tulisi olla helposti lähestyttävä ja hyvätapainen oman elämänsä brändilähettiläs, joka ei puhu pahaa toisista, vaan on valmis vahvistamaan myös muita.

– Miss Suomi on valtava brändi, joka tietenkin muuttuu ajan hengessä. Tämän päivän missi saa olla vahva uranainen ja kertoa mielipiteitään. Sen vuoksi hänen on tärkeää löytää oma äänensä ja miettiä, mitä hän haluaa sillä tehdä.

Sjögren on missikilpailua järjestävän Finnartistit oy:n nykyinen toimitusjohtaja. Hän peri paikan vuonna 2018 missikeisari Eino Makuselta, jonka aikaan ihanteet olivat vielä toiset.

Makunen kertoi vielä vuonna 2015 Ilta-Sanomille, että hänen ihannemissinsä on 175-senttinen ja tiimalasivartaloinen. Fyysisen kauneuden lisäksi Makunen toivoi misseiltä henkistä kanttia.

Julkinen maailma on niin raaka, ettei siihen voi hypätä valmistautumatta.

Sunneva Sjögren

Viimeksi mainittua ei enää vain toivota, vaan siihen annetaan myös oppia.

Kun Sunneva Sjögren kuusi vuotta sitten lähti kehittämään Miss Suomi -kiertuetta, hän sai mukaansa kokeneen konseptoijan, hämeenlinnalaisen Jaana Villasen.

Syntyi More than Beauty Academy, joka kouluttaa semifinalistit ja finalistit tulevaisuutta varten.

– Se on ihan uniikki juttu kansainvälisestikin. Emme kouluta vain esiintymistaitoja, vaan menemme syvemmälle pyrkimyksenämme vahvistaa jokaisen itsetuntoa ja itseymmärrystä. Tämän päivän julkinen maailma on niin raaka, ettei siihen voi hypätä mukaan valmistautumatta, Sjögren kertoo.

Koulutuskonseptin suunnitellut Villanen toimii More than Beauty Academyn pääkouluttajana. Myös Sjögren itse on yksi ohjelman 15 valmentajasta.

– Suurin kiitos minulle on nähdä, kuinka nämä upeat nuoret naiset löytävät oman äänensä ja tapansa olla.

Luontoasiantuntija mukana missikiertueella

Jaana Villasen puoliso, biologian opettaja Panu Villanen oli tänä syksynä mukana missikiertueen luontoasiantuntijana kolmatta kertaa. Aiempina vuosina finalistit ovat tutustuneet metsän ekosysteemiin, ja tänä vuonna aiheena oli vesistö.

Villanen luennoi nuorille naisille elokuussa Hämeenlinnassa Verkatehtaalla myös maapallon keskeisistä ympäristöuhista ja siitä, kuinka niitä on mahdollista ehkäistä.

– Kerroin heille sen, mitä jokaisen pitää tietää globaalista tilanteesta. Kun he saavat ruutuaikaa, on perusasiat hyvä olla kunnossa, Panu Villanen kertoo.

Villanen sparrasi esimerkiksi ympäristöasioista hyvin kiinnostunutta viime vuoden Miss Suomea Essi Unkuria ennen tämän osallistumista Miss Universum -kilpailuun.

– Hän levitti 500 miljoonan tv-katsojan edessä viitan, jossa luki Stop deforesting eli lopettakaa metsien hävittäminen. Se oli hieno teko, Panu Villanen kehuu.

Vuoden 2022 Miss Suomi kruunataan lauantaina. Titteliä tavoittelevien kymmenen nuoren naisen joukossa on kantahämäläistaustainen Oona Komi. Hän on jo hallitseva Miss Helsinki.

Itsevarma ja sanavalmis Komi on sisäistänyt hyvin tämän päivän missien arvot. Jokioisten maaseudulla varttunut kaunotar toteaa, että luonnonläheisyys on hänelle tärkeää.

– Me edustamme nykypäivän naista, jolla on myös tärkeää sanottavaa kuten esimerkiksi se, että ympäristöstä täytyy pitää huolta, Komi sanoo.

Finalistien joukossa on myös tamperelainen Iida Hynnilä, jonka hämeenlinnalaiset muistavat Miss Hämeenlinna 2019 -kilpailun voittajana.

26-vuotias sosiaalipsykologi kertoo kehittyneensä kolmessa vuodessa paljon.

– Olen tehnyt paljon ajatustyötä itsetuntemukseni kanssa ja olen oppinut löytämään omia vahvuuksiani. Se on hyvin tärkeää misseyden perustaitojen kuten kävelemisen, poseerauksen ja esiintymisen ohella, Hynnilä sanoo.

Miss Suomi -finaali lauantaina 17.9. Helsingissä. Televisiossa sen esittää Alfa TV.

1931

Ensimmäisten Miss Suomi -kilpailujen järjestämisvuosi.

Kuka?

Sunneva Sjögren

49-vuotias Finnartist oy:n toimitusjohtaja.

Tuottanut Miss Suomi -kilpailua kymmenen vuoden ajan.

Kehittänyt kilpailun yhteyteen yhdessä hämeenlinnalaisen Jaana Villasen kanssa More Than Beauty Academyn.

Someyhteisö Siskot-ryhmän toinen perustaja.

Asuu Sulkavalla ja Mikkelissä.

Perheeseen kuuluu kaksi aikuista tytärtä, puoliso sekä tämän kaksi kouluikäistä poikaa.

Harrastaa joogaa, lukemista, elokuvia ja matkustamista.

”Erikoisjoukot oli hieno kokemus”

Riikka Happonen

Suuri yleisö tuntee missipomo Sunneva Sjögrenin myös viime keväänä televisiosta tulleesta Erikoisjoukot-tv-ohjelmasta.

Tosi-tv-ohjelmassa julkisuuden henkilöt suorittivat fyysisesti ja psyykkisesti äärimmäisen rankkoja tehtäviä leiriolosuhteissa, jotka muistuttivat puolustusvoimien vaativiin erikoistehtäviin valmentavaa koulutusta.

Normaalikuntoinen 48-vuotias Sjögren ei valmistautunut ohjelmaan juuri laisinkaan. Hän loukkasi polvensa ristinivelsiteet pahasti heti ensimmäisessä tehtävässä suolla rämpiessään ja joutui luopumaan leikistä ensimmäisenä.

– Veljeni sanoi jo ennen kuvauksia, että tajuatkohan sinä kunnolla, mihin olet oikein menossa. Silti oli ihan paras päätös lähteä mukaan.

Ohjelmassa kivikasvoiset kouluttajat koettelivat kilpailijoiden hermoja jopa simputusta lähentelevällä käskytyksellään.

Sjögrenin mukaan he olivat kuitenkin loistotyyppejä, jotka näyttivät tv-kameroiden sammuttua myös inhimillisen puolensa.

– Tuollaisen koulutuksen pitääkin olla napakka. Ei se minua haitannut, päinvastoin: heidän käskytyksensä tsemppasi minua suolla vain eteenpäin. Sen verran sisukas luonne olen, etten olisi koskaan itse luovuttanut.

Kun ohjelma näytettiin televisiossa, Sjögrenin somekanavat täyttyivät tsemppiviesteistä.

– Halusin ohjelmaan, pääsin sinne, menin ja tein parhaani, joten mitä sitä häpeämään. Jos ei mitään koskaan yritä, ei mitään saakaan.

– Samalla selvisi, että minulle sopii paremmin ohjelma, jossa vertaillaan vaikka viiden tähden hotellien sänkyjä, Sjögren sanoo nauraen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut