9.-luokkalaisen muistutus: Hei vanhempi, emme halua kilpailla kokemuksista

Nykyään puhutaan paljon nuorten kanssa yhteisymmärrykseen pääsemisestä. Aikuisia neuvotaan asettumaan nuorten asemaan ja miettimään, millaista omassa nuoruudessa oli. Monelle vanhemmalle kuitenkin tämä tuntuu olevan vaikeaa ja kokemusten vertailu nähdään kilpailuna nuoren kanssa.

Uskomme kyllä, että oli rankkaa hiihtää umpihankeen kilometrisotalla kouluun. Piti lähteä monta tuntia aikaisemmin ja oli sysipimeää. Mutta mitä enemmän itse harmittelee kokemustaan myöhästelevistä busseista ja lataamattomista bussikorteista sitä enemmän mäkiä vanhalle koulumatkalle tuntuu ilmestyvän.

Myös muoti ja vaatteet tuntuvat olevan vanhemmalle sukupolvelle ylitsepääsemätön silta. Sitä kuulee paljon paljaista nilkoista ja auki olevista takeista. Vaikka aikuinen uskoo varmasti olevansa hauska kysyessään aina saman "kaaduitko vai miksi housuissasi on polvissa reiät", voi nuori saada heitosta korkeintaan ulkonäköpaineita. En jaksa uskoa, että kaikkien aikuisten nuoruudessa kuljettiin pilkkihaalarissa tai kypärämyssyssä kuutta kuukautta vuodessa.

Koulunkäynti on tuttu puheenaihe. Jos kerron, että on ongelmia ruotsinsanojen kanssa, en halua kuulla, miten aikuinen oppi kaikki sanat lukematta yhtään ja aina saatiin vähintään yhdeksikköjä kokeista. Varsinkin kun ruotsinläksyihin apua pyydettäessä tuntuu kaikilla olevan enemmän tai vähemmän yllättäviä muistikatkoja, eikä näitä huippuhyviä todistuksia, jota olettaisi kiitettävillä tulevan ole paljoa näkynyt.

Ja entäs erilaiset ruokavaliot ja ruokien terveellisyys? Vaikka aikuiset eivät kuuleman mukaan syöneet muuta kuin terveellistä kotiruokaa ja aamupuuroa rippikouluikään asti, heillä tuntuu olevan paljon mielipiteitä eri ruokavaliota kohtaan. Nuorten eri ruokavaliot tuomitaan helposti nirsoudeksi – ja ennenhän kukaan ei ikinä valittanut ruuasta.

Perustellut ja asialliset kommentit ovat totta kai tervetulleita ja tärkeitä, mutta nuori ei halua uudesta kasvisruokavaliostaan ilmoitettuaan kuulla, miten se "tulee olemaan ohimenevä vaihe" tai "nykyajan villityksiä, jota ei aikuisten nuoruudessa ollut". Monissa ruokavalioissa myös ravintoaineiden saanti huolettaa, mutta asiaa ei tarvitse tuoda ilmi teilaamalla kaikkia kasviksia proteiinittomaksi pupunruuiksi.

Kotityöt: kenelläpä ei niihin olisi sanomista. Jos en ole tajunnut tyhjentää tiskikonetta, se ei tarkoita, että minulle täytyy alkaa kertoa, miten aikuisten nuoruudessa koko perhe teki sulassa sovussa kotitöitä ja miten hauskaa se oli kaikista. Varmasti monilla olikin siisti huone, mutta se että minun huoneeni lattialla näkee paidan, ei varmasti tee aikuisen lapsuudenkodin vaatekaapista täydellisessä värijärjestyksessä olevaa.

Jotkin asiat varmasti olivatkin raskaampia ja nykynuorille täysin tuntemattomia, mutta eivät vertailukelpoisia nykyaikaan. Kaikilla aikakausilla on omat haasteensa, mutta kenenkään elämää ei helpota toisten kokemusten arvostelu. Nuorta voisi yrittää ymmärtää kuuntelemalla hänen kokemuksiaan ja kysyä miltä hänestä tuntuu. Joten hyvä vanhempi, ennen kuin meinaat sanoa jotain yllä olevista, älä.

Kirjoittaja on Pyörön koulun yhdeksäsluokkalainen, joka tutustuu työelämää Savon Sanomilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Teemat

Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas

Jännittää, ei jännitä, jännittää… Tältä tuntui mennä tapaamaan presidentti Sauli Niinistöä

Itä-Suomen yliopistossa 1.-31.1.2020 suoritetut tutkinnot

Kolumni: Monen talvilomalaisen matkaan tuli odottamaton käänne – rohkeasti koronaviruksen keskelle vai sittenkin loma kotona?

"Sen sointi on karu, sellaista alkukantaista rähinää" – Patrik Weckman halusi, että jouhikon ääni kuuluu jatkossakin

Uhanalaisuus ei koske vain luontoa, mutta tulisieluiset harrastajat ovat tulleet apuun – "Sahansoittamisen tai puupuhaltimien rakentamisen kaltaisen taidon siirtyminen eteenpäin on ihmisille sydämen asia"

Euroopan 50 suurinta juna-asemaa pantiin paremmuusjärjestykseen – Helsingin päärautatieasema jäi kauas kärjestä

Heini Martikainen, 35, jojoili painonsa kanssa ja punnitsi laihduttaessaan jopa tomaatit, mutta kokemuksista syntyi uusi ura – "Toisinaan mietin, mitä asiakkaat ajattelevat ylipainoisesta personal trainerista"

Veikko vastaa: Miten mainokset näkee metrojunan vauhdissa?

Mikrosäästäminen on helppoa – voit säästää ja kuluttaa samalla kertaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.