Ei palaakaan hukkaan – Martat jakavat vinkkinsä leipähävikin vähentämiseen

Tällä viikolla vietetään paitsi leipäviikkoa myös hävikkiviikkoa. Leipä on tyypillistä hävikkiruokaa: joka kymmenes leipäpala päätyy roskakoriin. Vuosittain Suomessa päätyy roskikseen yhteensä 12 miljoonaa kiloa leipää. Leipähävikki tulee neljäntenä vihannesten, juuresten, kotiruoan ja maitotuotteiden jälkeen.

Marttojen koordinaattori Katariina Silanen neuvoo vähentämään ruokahävikkiä ensisijaisesti sillä, että suunnittelee ruokalistan hyvin ja ostaa vain tarvitsemansa määrän.

– Jottei hävikkiä syntyisi, kannattaa pakastaa leipä osiin tuoreena. Jos ostat kokonaisen leivän, viipaloi se ennen pakastamista.

Kun leipää syö tuoreina paloina pakastimesta, palaakaan ei mene hukkaan.

Jos tähdettä kuitenkin jää, niin kannattaa opetella jalostamaan pussin pohjalla olevista hävikkipalasista maistuvaa syötävää. Leipä ei ole käyttökelvotonta, jos se on vain vähän kuivahtanutta – homehtunut leipä on asia erikseen. Tee esimerkiksi leipäsalaattia, köyhiä ritareita, leipäpaistosta, pappilan hätävaraa tai pullavanukasta.

Silanen itse suosii muun muassa krutonkeja.

– Paahdan viipaloituja leipäpalasia uunissa, tai jos määrä on pieni, niin pannulla. Lisätään vähän öljyä, suolaa ja pippuria ja annetaan paahtua ihan rapeiksi. Krutongit sopivat esimerkiksi salaattin tai keiton päälle.

– Myös paahtoleivän kantapala kannattaa hyödyntää. Kuivata se ja käytä raastettuna esimerkiksi kastikkeen suurustamiseen, Silanen opastaa.

Leipävanukas Marttojen tapaan

2 munaa

5 dl maitoa

8–10 viipaletta pullaa, paahto- tai ranskanleipää

makeutettua marjasosetta tai hilloa

Vuoan voiteluun: rasvaa

1. Vatkaa munat ja maito sekaisin.

2. Kasta viipaleet munamaitoon ja lado voideltuun vuokaan.

3. Peitä leipäkerros hillolla tai soseella ja lado taas seuraava leipäkerros. Jätä päällimmäiseksi leipäkerros.

4. Kaada loppu munamaito päälle.

5. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Teemat

"Se oli rakkautta ensisilmäyksellä" – Rautakaupasta ostetusta pihamökistä tuli kesähuone, vaikka mies haaveili talvivarastosta pyörille ja tavaroille

Kuopiolainen Jaakko Arvonen,12, rakentaa vieheensä itse ja oppi, millainen uistin maistuu kuhalle

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

"Jokaisella sotilaalla on oikeus tulla haudatuksi", Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen sanoo – myös kaatuneita suomalaisia löytyy yhä

Miia Hoisko, 37, haaveilee pyöräilemisestä Suomen päästä päähän – "Tiedän taitoni ja rajani mutta en pelkää hullujakaan haasteita"

Veikko vastaa: Mikä tekee grillilihasta vastustamatonta?

Hotellihuoneita siivoava Riia Korhonen, 35, on monesti harkinnut alan vaihtoa kehnon palkan takia – "Vaikka rakastankin itse työtä, olen saanut tästä ammatista monta kertaa tarpeekseni"

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: "Seksuaalinen väkivalta on aina ja kaikissa tilanteissa yksiselitteisen väärin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.