Kaisa ja Nuppo

Olen syntynyt Laatokan Karjalassa, Salmin Karkussa. Ilman Itä-Suomen kyyttöjä tuskin tätä kirjoittaisin. Laatokan alueen lehmäkanta oli yksinomaan kyyttöjä. Karjat olivat pieniä ja kesäisin niitä yhdessä laidunnettiin paimenien avulla. Me pienet pojat olimme sopivia "tuuraajia".

Laitumet olivat kylästämme n. 7km. rajalle päin Alhonurmilla. Meiän karjamme "johtaja" oli vaalea, täplikäs sarvipäinen Kaisa, uskollisena kaverinaan punatäplikäs Nuppo ja muu karja. Nämä kaksi em. olivat sitkeydessään ylivertaisia. Läksimme Salmista 23.6.1944. Sisareni Maija, nyt 86v. joutui karjanajoon. Lauma oli satapäinen vaeltaessaan Sisä-Suomeen. Eläimiä menehtyi paljon mm. pommi-iskuissa, poikimisiin, ja sairauksiin. Puna-tauti oli jatkuva vaiva, mutta Kaisa ja Nuppo sen kestivät.

Lääkettä matkalla ei ollut, muuta kuin tervaa, jota annettiin koverrettujen perunoiden sisässä. Sisareni on kertonut, etteivät ajotytöt ehtineet läheskään kaikkia lehmiä lypsää, omathan oli ensin hoidettava. Hän kertoo: "Nousin suurelle kivelle ja huusin Kaisa, Kaisa-Nuppo". Kun Kaisa kuuli hänen äänensä, satapäiseen karjalaumaan tuli ura Kaisan käännellessä sarvipäätänsä ja johti omansa hänen luokseen. Kyyttökarja käveli pitkän evakkotien ensin Pielavedelle ja sieltä myöhemmin Nilsiään. Kaviot kuluivat ja samoin tyttöjen kengät. Loppumatkat kuljettiin paljain jaloin.

Noina aikoina ruokapula oili ankara. Lehmien ansiosta meillä oli aina maitoa, voita, kirnupiimää ja uunimaitoa. Vanhin, Kaisa-lehmä oli Mammalle niin rakas, että hän hoiti sitä vuosia mahona navetassaan. Nyt karjastamme on jäljellä vain Kaisan kello. Sarvetkin katosivat vuosia sitten.

Muistomerkkejä on pystytetty myös eläimille mm. suomalaiselle hevoselle. Itä-Suomen kyyttö-lehmä ansaitsisi myös patsaan- Savoon. Olisi suoraneinen rikos jos varakas Suomi menettäisi "aarteen" käsistään. Kirjoitusten yhteenvetona informoikaa vaikkapa maatalousministeriä kyyttä-lehmän historiasta ja tärkeydestä. Kiitollisena ja karjaamme lämmöllä muistaen Salmin Karkun Kolá

Niilo Rantsi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.