Podcastissa nyt: Verottaja kiinnostuu voittoa takovasta kirppismyyjästä

Trokaatko kirppiksiltä tavaraa vain myydäksesi ne eteenpäin?

Savon Sanomien podcast Porokka&Poutiainen käsittelee tällä viikolla trokaamista.

Lue myös: Jakso 8: Trokarit
 

Jos mielit kirpparimyynnin kuningattareksi, niin jossain vaiheessa myös verottaja kiinnostuu, kuinka paljon ostoksilla tehdään voittoa.

Ihan yksiselitteistä tämä ei kuitenkaan ole. Jos tavara on ostettu itselle, ja se myydään esimerkiksi kyllästymisen vuoksi myöhemmin pois, voittoja saa juosta 5000 euroa vuodessa ennen kuin verotus astuu peliin.

Kun ostaminen on aktiivista toimintaa pelkästään myyntiä varten, eikä tavara käy omassa käytössä, verovapaaraja tulee vastaan, kun omaisuutta on myyty 1000 eurolla.

– Tällaisessa toiminnassa myyntihinnat ylittänevät 1000 euron vuosirajan herkästi, jolloin mennään normaalin verotuksen piiriin, arvioi johtava veroasiantuntija Teppo Noopila.

Tällaisessa tilanteessa verottaja laskee myynneistä saadut voitot. Luovutusvoitto on pääomatulona verotettavaa, ja siitä menee kiinteä 30 prosentin vero. Jos voitot ovat yli 30 000 euroa vuodessa, veroprosentti nousee 34:ään.

Jos toiminta etenee luonteeltaan laajaksi ja jatkuvaksi, niin se saatetaan katsoa lopulta elinkeinotoiminnaksi.

– Silloin verotus menee elinkeinotoiminnan verolainsäädännön mukaan, ja siitä pitää antaa elinkeinotoiminnan veroilmoitus.

Euromääräistä rajaa ei ole, vaan verottaja tekee tapauskohtaisen arvion toiminnan luonteesta.

– Tämäntyyppinen myynti ei ehkä heti kättelyssä ole elinkeinotoimintaa mutta saattaa jatkuvuuden ja ammattimaisuuden myötä tulla sellaiseksi. Itse veron määrässä ei välttämättä ole suurta eroa, olipa kyseessä tuloverolain luovutusvoiton verosäännösten mukainen toiminta tai elinkeinotoiminta.

Veroasiat on syytä huomioida – tai joku muu tekee sen puolestasi. Noopilan mukaan veroja maksetaan myös jälkikäteen, ja osa perustuu ilmiantoihin.

– Olennaista siis on, että asianomainen ilmoittaa veroilmoituksella myynneistään.

Noopila ei osaa arvioida, kuinka paljon kirppisten kuninkaita ja kuningattaria jää verotuksen ulkopuolelle siitä syystä, että kirppiskaupasta ei ilmoiteta.

Verottajalla on kuitenkin keinoja aktiivisten kirppismyyjien valvontaan.

– Keinoja on monia, ja valvontaan käytetään resurssia. Verohallinnolla on mahdollisuus saada tietoa myös myyntialustoja ylläpitäviltä yrityksiltä.

Noopila ei suostu kertomaan, onko verohallinnon edustajia soluttautuneina kirpputorialustoilla pelkästään seuraamassa kaupankäyntiä.

Sähköinen kaupankäynti on tuonut haastetta, koska kauppapaikkoja on valtavasti. Toisaalta Noopila näkee, että myös valvonta voi olla helpompaa verrattuna perinteiseen kaupantekoon, missä tavara vaihtaa omistajaa myyntipöydässä myyjältä asiakkaalle.

Juttu on julkaistu Savon Sanomissa ensimmäisen kerran 28.8.2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jakso 8: Trokarit

"Tekisi mieli tehdä poppareita ja seurata sitä lastenvaatedraamaa" – nettikirppiksillä riittää ristiriitoja, joita osa pitää mainiona viihteenä