Siemenestä salaattiin muutamassa päivässä – Idättämiseen tarvitsee vain sopivia siemeniä, lasipurkin, harsoa ja kuminauhan

Idättäminen on helppo tapa saada itse kasvatettuja tuoreita kasviksia ympäri vuoden.

Kesällä idut kasvavat selkeästi nopeammin kuin talvella, jos kodin huonelämpö nousee.

Idut eivät vaadi myöskään paljoa tilaa, joten jos vaikkapa salaattilaatikko ei sovi omaan kotiin, pääsee idättämällä kokemaan kuitenkin iloa itse kasvatetusta ruuasta.

 

Idut sisältävät usein runsaasti proteiineja ja vitamiineja. Niissä on paljon ravintoaineita, jotka vaihtelevat sen mukaan, mistä palkokasvista tai siemenestä idut on kasvatettu.

Esimerkiksi mungpavuissa on paljon E- ja C-vitamiineja ja linsseissä muun muassa rautaa ja kalsiumia. Yksi perinteisimmistä idätettävistä on sinimailanen, jonka iduissa on useita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ituja voi kasvattaa myös tavallisista, kuivatuista ruokaherneistä. Niissä on paitsi proteiinia, myös B- ja C-vitamiineja.

Jos esimerkiksi salaattiin, leivän päälle tai koristeluun kaipaa jotain vihreää, voi hernettä myös versottaa. Silloin sitä ei idätetä purkissa vaan laitetaan liotuksen jälkeen kasvamaan pieneen määrään multaa.

 

Idättäminen ei vaadi kovin ihmeellisiä tarvikkeita: idätettävät siemenet, lasipurkki, harso ja kuminauha riittävät pitkälle.

Idättää voi erilaisia palkokasveja, jyviä ja siemeniä. Aluksi idätettävät siemenet huuhdellaan huolellisesti ja niitä liotetaan siemenkoon mukaan joko muutama tunti tai jopa yön yli.

Tämän jälkeen siemenet laitetaan lasipurkkiin, jonka kanneksi viritetään kuminauhan avulla ohutta harsoa. Harsoksi sopii vaikkapa puhdas sidetaitos.

Hyvä paikka idätyspurkille on esimerkiksi kuivauskaapin lautashylly, jolle purkin saa laitettua sopivaan kulmaan. Kun purkki on viistossa kulmassa suuaukko alaspäin, mahdollinen kosteus pääsee valumaan pois purkista.

Kuivauskaapissa idut ovat myös piilossa valolta.

Kasvatuksen aikana idut huuhdellaan päivittäin kahdesta kolmeen kertaan runsaalla vedellä. Idätys kestää idätettävästä siemenestä riippuen puolesta vuorokaudesta jopa viikkoon.

Kun idut ovat valmiit, niitä voi säilyttää muutaman päivän.

Parhaimmillaan ne ovat heti idätyksen jälkeen. Idut tulee huuhdella ennen syömistä. Valtaosan iduista voi syödä sellaisinaan vaikkapa salaatissa, ja idut sopivat hyvin myös esimerkiksi wokkeihin.

Muun muassa kikherneiden idut vaativat kuumentamisen ennen käyttöä.

 

Idätyksen perusohje

1 dl idätettäviä siemeniä, kuten vihreitä linssejä, mungpapuja tai kuivattuja herneitä

vähintään litran suuruinen lasipurkki

harsoa

kuminauha

vettä

1. Huuhtele siemenet siivilässä huolellisesti. Poista samalla rikkinäiset ja muuten vialliset siemenet.

2. Laita siemenet likoamaan runsaaseen veteen. Laita vettä nelinkertainen määrä siemeniin verrattuna. Mitä isompia siemenet ovat, sitä pidemmän liotusajan ne tarvitsevat. Esimerkiksi herneitä kannattaa liottaa vähintään kahdeksan tuntia tai yön yli. Myös mungpavuille sopii kahdeksan tunnin liotus. Vihreille linsseille riittää jo noin kuuden tunnin liotus.

3. Huuhtele liotetut siemenet huolellisesti. Laita siemenet kuivaan, puhtaaseen lasipurkkiin. Iduilla pitää olla runsaasti kasvutilaa purkissa.

4. Kiinnitä kuminauhan avulla harso purkin kanneksi. Laita purkki suupuoli alaspäin noin 45 asteen kulmaan, valolta suojattuun paikkaan. Esimerkiksi kuivauskaapin lautasteline on hyvä paikka purkille.

5. Huuhtele siemenet idätyksen aikana huolellisesti kahdesta kolmeen kertaan päivässä. Itäminen kestää siemenistä riippuen puolesta vuorokaudesta noin viikkoon. Esimerkiksi herneet ja linssit valmistuvat 2–3 vuorokaudessa ja mungpavut 3–5 vuorokaudessa.

6. Kun idut ovat noin 1–5 senttimetrin pituisia (sopiva pituus riippuu idätettävästä siemenestä), siirrä itupurkki jääkaappiin. Idut säilyvät kylmässä muutaman päivän. Huuhtele idut aina ennen käyttöä ja tarvittaessa myös kuumenna ne ennen syömistä.

 

Lähteet: www.ekolo.fi,  www.hyotykasviyhdistys.fi ja www.k-ruoka.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Teemat

Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Vuotta 2020 on sanottu huonoimmaksi vuodeksi ikinä, mutta mikä on oikeasti historian kamalin vuosi? Veikko vastaa

Kiinnostaako klassikkoautoon sijoittaminen, mutta et halua törsätä jättisummia? Hyvän sijoitusauton voi saada jopa muutamalla tonnilla, vinkkaa asiantuntija

Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"

Kunpa saisi suolta tuoksuvaa deodoranttia, pohtii suosiotaan kasvattava Luontopolkumies – avaa linkit miehen arvioihin Kuopio–Siilinjärvi-akselilta

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

"Se oli rakkautta ensisilmäyksellä" – Rautakaupasta ostetusta pihamökistä tuli kesähuone, vaikka mies haaveili talvivarastosta pyörille ja tavaroille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.