Tytöt takaisin keittiöön! – virtuaalikentällä naiset joutuvat kuulemaan inhottavia solvauksia

Mene takaisin keittiöön -solvausta kuulee pelaamisen aikana todella usein, kuopiolainen Anni Tuura, 15, kertoo.

Tuura osallistui Kuopiossa Gyostage 2019 -verkkopelitapahtumaan viime viikon lopulla. Hän on videopelaaja, kuten suurin osa muista pelitapahtumaan osallistuneista. Silti hän kuului yhteen tapahtuman suurimmista vähemmistöistä.

Kuopiossa viime viikonloppuna järjestettyyn Gyostage 2019 -tapahtumaan osallistui useita satoja pelaajia ympäri Suomea. Kuva: Riina Niskanen

Laneja, eli lähiverkko- eli verkkopelitapahtumia järjestetään ympäri Suomea. Niillä kaikenikäiset tietokoneharrastajat ja pelaajat kokoontuvat yhteen jopa neljäksi päiväksi pelaamaan, osallistumaan peliturnauksiin ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

Lanien kokoluokkaan katsomatta ympäri halleja kävellessä voi huomata tärkeän pelaamiseen liittyvän ilmiön: Naisia ja tyttöjä on laneilla huomattavasti vähemmän kuin miehiä, vaikka naisten videopelaaminen on ollut kovassa nosteessa jo pidemmän aikaa. Kilpailullisempiin peleihin ja laneille naiset eivät ole suuressa mittakaavassa vielä löytäneet tietään.

Tämän on huomioinut myös Sonja Vuorisalmi, 15. Hän on joutunut kokemaan peliharrastuksestaan useita ennakkoluuloja sekä kuuntelemaan lukuisia solvauksia pelien sisällä.

– Varsinkin alkuun pidin pelaamisen salaisuutena jopa tuttaviltani, enkä halunnut kenenkään tietävän. Totta kai positiivistakin palautettakin on tullut, mutta haukkumistakin senkin edestä, Vuorisalmi kertoo.

– Pelimaailma on ollut minulle paikka näyttää olevani tasavertainen. On ihana todistaa ennakkoluulot vääriksi.

– Vaikka pelaisin hyvin ja saisin koko pelin ajan kannustusta tiimiläisiltäni, kun avaan suuni lopussa kiittääkseni pelistä ja ääneni kuuluu, saan usein kuulla olevani kelvoton pelaaja, Tuura täydentää.

– Mielipide pelitaidoistani muuttuu nopeasti, kun tiimiläiset tajuavat, että olen tyttö.

Nyt ensimmäisillä laneillaan Gyostageilla ollut raumalainen Jonna Miettinen, 22, on kokenut paljon ennakkoluuloja. Hän on Gyostagejen ensimmäinen nainen ”game adminina”, eli peliturnausten järjestäjänä. Hän on ollut tekemisissä pelimaailman kanssa jo pidemmän aikaa.

– Iso osa tutuistani pelaa yksinpelejä, joissa myrkyllistä ilmapiiriä ja solvauksia on vähemmän. Ei sekään ole huono asia, ymmärrän sen täysin, Miettinen kertoo.

– Tarvittaisiin rohkeita yksilöitä, jotka toisivat myös naisten äänen pelaamisessa kuuluviin, hän täydentää.

Myrkylliseen ilmapiiriin on törmännyt myös kuopiolainen Sami Partanen. Hän on alkanut myös toimia yhteisön ja solvauksista vapaan pelaamiseen eteen tekemällä live streameja, eli suoria pelilähetyksiä. Hänen pelilähetyksiinsä voivat liittyä kaikki mukaan pelaamaan taitotasosta, iästä, sukupuolesta tai muusta ominaisuudesta riippumatta.

– Ihmiset piiloutuvat käyttäjänimiensä taakse ja saavat sillä omanlaisen anonymiteetin. Täten tulee sanottua asioita, joita ei päin naamaa tulisi sanottua. Siksi halusin luoda turvallisen ympäristön, jossa kaikki pääsevät pelaamaan ja pitämään hauskaa. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään pelaamista, Myst1s-pelinimellä tunnettu Partanen kertoo.

Sami Partanen tekee suoria pelilähetyksiä, joihin kaikki voivat osallistua. Ajatuksen takana oli se, että hän halusi luoda turvallisen peliympäristön, jossa anonyymit pelaajat eivät huutele solvauksia. Kuva: Riina Niskanen

Partanen ei ole itse joutunut kuuntelemaan suurempia solvauksia, vaikka jokainen pelaaja on niitä jollakin tavalla vähintään joutunut todistamaan vierestä, kun tiimikaverit ja vastustajat ovat solvanneet toisiaan.

– Kun tästä on huomauttanut solvaajille, on sanottu takaisin, että sehän oli vain vitsi. Kavereiden kanssa voi pilailla, muttei tuntemattomille pitäisi aukoa päätään edes vitsillä, sillä joku voi loukkaantua, Partanen toteaa.

– Ei pelaamisessa pitäisi olla minkäänlaisia rajoitteita. Kaikki voivat pelata kaikista ominaisuuksistaan, myös sukupuolesta huolimatta. Ilman pelaamista minultakin olisivat monet tärkeät muistot jääneet kokematta, Partanen lisää.

Hänen mielestään muutosta on jo tapahtunut, mutta sijaa kehitykselle on myös.

– Jos kukaan ei puhu aiheesta, emme myöskään kehity yksin, emmekä yhteisönä. Siinä missä videopelien alkuaikoina tytöt pysyttelivät sivummalla, nyt he ovat saaneet rohkeutta lähteä mukaan. Lisääkin mahtuu toki mukaan, Partanen tiivistää.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.